Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Néma házkezelőnek lakó se érti a szavát

Szeged - Százharminc szegedi lakóközösségnél nem zárult még le a panelprogram, amire két éve, illetve tavaly pályáztak. A 2008-asok felújítása folyamatban van – vagy mint a Pentelei sor 4. szám alatt – még ezután kezdődik.
– Egy éve hallgat a lakásszövetkezet a megnyert panelprogramunkról, holott az önrészt is befizettük, állítólag a kivitelezőt is kiválasztották, és az idén el kellene készülniük az ablakcseréknek, homlokzatszigetelésnek – keresték meg szerkesztőségünket a tarjáni Pentelei sor 4. szám lakói.

Az ötvenlakásos tízemeletes házban élők hosszan sorolták a tisztázatlan kérdéseket – hiába kértek eddig választ. Amire Keller Sándor, Szabó István és a házat a lakásszövetkezet felé képviselő két küldött, Zsiday-Galgóczi Károly és Hagya János egyhangúlag választ sürget, az két aktuális kérdés: hol a befizetők pénze? Lesz-e az 57 milliós házfelújításból valami?

Megkeresésünkre a szomszéd házban irodát fenntartó lakásszövetkezet elnöke, Megyesi László készségesen elmondta: a 2008-ban beadott, 10 házat érintő pályázatuk mindegyike nyert, a kivitelezőt szabályosan kiválasztották, a vezetőjét be is mutatták egy lakógyűlésen. Mivel az építők az önkormányzati és állami támogatásról szóló szerződések birtokában foghattak neki a felújításoknak, az érintett 10 ház közül a Pentelei sori maradt a végére. A lakók pénzét – előírás szerint – addig is elkülönített számlán kezelik, hiszen ahhoz más célból nem nyúlhatnak. A házban minden beavatkozás előtt két héttel írásban tájékoztatnak mindenkit, a renoválás rövidesen elkezdődik. Az elnök hozzátette, szabály szerint a lakásokat és az egész házat érintő ügyekben részletesen tájékoztatja azt a lakót, aki kéri. Úgy tudjuk, miután ott jártunk, Zsiday-Galgóczi Károly ki is használta a lehetőséget, vagyis a beszélgetés elkezdődött.

Fotó: Karnok Csaba
A papirokból nem derül ki, mikor kezdődik a beruházás. 
Fotó: Karnok Csaba

Miért kellett mindehhez újságíró? Talán csak azért, hogy felek „észrevegyék": a lakásszövetkezetnek aktívabban kell tájékoztatnia, a lakóknak és küldötteiknek pedig nem árt élni a jogaikkal, és saját érdekeiket képviselni.

Jövőre nemzeti épületkorszerűsítési program

Az önkormányzat adatai alapján a 2008-ban benyújtott 155 pályázatból eddig 60 társasház felújítása készült el, 64-é folyamatban van, 31 még nem kötött támogatási szerződést a várossal. Tavaly 36 társasház pályázott, ebből eddig az állam egyről hirdette ki: támogatja. A többiről, hiánypótlások miatt október végéig várható döntés – tudtuk meg a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Ott több panelpályázatot nem írnak ki, a téma a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül át. A jövőre várható nemzeti épületkorszerűsítési programról, amely nem csak téglablokkos és panelházakat érint majd, feltételeket még nem tudni. Bencsik János államtitkár nyilatkozataiból annyi derül ki: 100 ezer lakás felújítását teszik lehetővé.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Girl 2010. szeptember 28. 11:05
  „Mi 26730ft fizetünk ebből 14000ft a panelfelújitás 4940ft a szemét havonta.Akik meg albérlők a házban csak a tulaj szemétdíját fizetik közben meg 4-5 laknak a lakásban.????”
 • 28. szerencse 2010. szeptember 28. 08:43
  „A Budapesti körúton is volt felújítás, a vállalkozó átadta a munka közben alvállalkozónak, az is átadta.Végül befejeződött a felújítás,jön be a hideg télen,az ablakok karcosak,ragad a piszok rájuk,kispórólták a purhabot,nagyon rossz,használt alumínium párkányokat tettek fel,ami feketén színeződik a törléskor,csináltak kiemelkedő részeket a zárószinten,eső esetén az egész fal ázik,már repedezik is a kevés vakolat,hiába fordultunk segítségért,semmi,eltüntek.Nem is láttunk garancát,amely hamarosan le is jár.Kinézetre úgy tűnik minden szép és jó.Tudják azt is,hogy a lakók nem tudják a perköltséget fizetni,hiszen több lakó még a közös költséget sem fizeti,ezt is a többi lakónak kell fizetni.Érthetetlen.”
 • 27. online 2010. szeptember 27. 21:28
  „24. 26. Sokat segítettek, köszönöm.”
 • 26. SP 2010. szeptember 27. 19:34
  „23-nak! Blokk 2000Bt.?! Részvétem.
  Szintén”
 • 25. online 2010. szeptember 27. 17:55
  „24. Moon. Itt sok rendkívül okos beíró javasolta hogy lekell váltani a górét. A ház ahol lakom akkora mint több más együtt. Szinte semmiben sem értenek egyet a lakók. Nagy részük albérlő. Akkor mi a teendő? Egyébként ha valaki leírná hogy kb mijen fizetnivalók vannak lakásonként egy külső renoválásnál, megköszönném, mer állítólag előtte állunk, a széthúzás viszont igen hatékony. Az reredeti kérdés továbra is aktuális, mármint hogy azt nem lehet hogy a "cég" megcsináltatja, és ha kész, a lakók kifizetik. Vagy hülyeséget kérdeztem?”
 • 24. Moon 2010. szeptember 27. 16:36
  „23-nak! Blokk 2000Bt.?! Részvétem.”
 • 23. online 2010. szeptember 27. 16:28
  „Csak kérdem. Azt nem lehet, hogy a pl. Blokk 2000 elvégzi a felújítást,(elég nagy cég) és utána kifizetik a lakók a rájuk eső részt? Csak kérdem.”
 • 22. kiokushyn 2010. szeptember 27. 13:55
  „Nincs senki bilinccsel a nevezett közös képviselőhöz kötve. Ki kell rugni-mi is azt tettük.”
 • 21. THE 2010. szeptember 27. 13:14
  „Nálunk is becsomizták a panelt, ugyanolyan hideg van, nem szigetel semmivel többet, mint előtte.”
 • 20. elkamanyi 2010. szeptember 27. 13:08
  „Egy éve vásároltunk gyermekeimnek lakást Szegeden. A közös képviselő -egy hölgy- sosem érhető el.Modoráról mindent elárult egyszeri találkozásunk. Ugy nézett rám mintha komolyabb kárt tettem volna bármelyik hozzátartozójában. A lakásban lakó gyermekem szabályszerűen retteg tőle. Bele sem merek gondolni ha bármi történik beázás stb.. mit fogunk csinálni. És most döbbentem olvasom hogy ezért DÍJAZÁS jár ???”
 • 19. SP 2010. szeptember 27. 13:00
  „Lesz-e a már panelprogramban részt vett házaknak ismételt, azaz második panelprogramja?
  Azaz volt panelprogramos házaknak ismételt hőszigeteléses panelprogramja.

  Furcsán hangzik,
  de jó tudni, hogy a panelházak többségét néhány centis (!!!) hőszigeteléssel látták el.
  Bebizonyosodott, hogy a javulás nem kellően hatásos!
  A tulajdonosok pénzét és a közpénzeket elkótyavetyélték!!!???
  Elkúrtuk, de nagyon.? ? !!!

  http://www.piacesprofit.hu/klimablog/energia/valtozik_a_panelprogram.html?hk=1

  ""A kormány tervei szerint jövő januártól a lakóépületek felújítása aszerint kap támogatást, hogy annak eredményeképpen mennyi energiát lehet megtakarítani - hangzott el a társasházi képviselőknek rendezett panelfelújítási konferencián. ""

  ""A jelenleg használt hőszigetelések egy része csak dekoráció, Németországban ahhoz, hogy az épületek energiafogyasztása 70 százalékkal csökkenjen, legalább 16 centiméter vastag hőszigetelést visznek fel a falakra, ezt kell általánossá tenni Magyarországon is - mondta a konferencián Kakuszi Norbert a Sto Építőanyag Kft. képviseletében.""”
 • 18. vitao 2010. szeptember 27. 12:52
  „Egy őszinte,igaz,magyar közmondás még a témához:
  SZ@Rnak,BAJNAK,NINCS GAZDÁJA!!!!”
 • 17. szocsoba 2010. szeptember 27. 12:48
  „Az említett "úriember" saját bevallása szerint lakásonként 500ft tisztelet díjat számolt fel lakásonként! 2000ft havonta hova lett lakásonként?”
 • 16. vitao 2010. szeptember 27. 12:48
  „NEM KELL ITT AGGÓDNI KÉREM,SENKINEK SEM!!!
  Október 3.-a után jön a FIDESZ,és B.Nagy bandája,és a FIDESZ nevezetű párt ígérete szerint:
  "Ha megnyerjük a választásokat,a panelprogramért SENKINEK SEM KELL FIZETNIE!!!"
  Még mielőtt itt félreértés lenne bárki részéről,elmondanám ez NEM az én kitalációm,hanem Bodó Imre "beszélgessünk eggyütt"című fórumának a termése!!!
  Nem a panelprogram ellen vagyok(félre értés ne essék),igenis fontos és hasznos dolognak tartom,de azért gondolja ezt a mondatot át mindenki(aki ebben még hisz)a fejében,és ha egy kicsit utána számolunk,akkor nem nehéz rájönni arra,hogy nem kevés milliárdokról beszélünk itt,nem beszélve azokról az emberekből akik az MSZP-s bagázs ideje alatt,és azóta is nyögik hónapról-hónapra törlesztőrészleteket!!!!
  Még valami,idézve Orbán Viktor szavait:
  "A mai napon FORRADALOM történt,2 hét alatt RENDET(!!!!)TESZÜNK AZ ORSZÁGBAN,stb....."
  DE!!!!
  Ne gondolja senki,hogy ezentúl,"Kolbászból lesz a kerítés"......
  Ennek tükrében gondolkodjon mindenki!!!
  Ettől függetlenül,én lenyúlást,és hűtlen kezelést tartok ennél a lépcsőháznál,mivel papírok vannak,magyarázatok-kifogások vannak,DE ŐSZINTE VÁLASZ,az NINCS!!!”
 • 15. szocsoba 2010. szeptember 27. 12:40
  „7. Az általad említett közös képviselő a legnagyobb lenyulós a városban,ezt mindenki tudja!!! Mi is leváltottuk,és láss csodát 2-3 ezerrel kevesebb a közös költségünk,mint előtte volt!!!”
 • 14. 140 2010. szeptember 27. 12:21
  „#6
  Az én közös költségem a 30 m2-es, gyerekem által lakott lakásra a következő:
  Szemétdíj: 2768,-, közös víz: 452,- , közös villany: 100,- Ft, felújítási alap 900,- Ft, egyéb: 50,- Ft, közös képv. díja 1.000,- Ft.
  Ez összesen 4.270,- Ft.
  Te nem kapsz minden évben ilyen kimutatást, ha már nem veszed a fáradságot, hogy elmenj a közgyűlésre? Mielőtt vagdalkozol, talán tájékozódhatnál.
  Másik: A közös képv. nem a "főnöke " a társasháznak, hanem az alkalmazottja. Ha nem tetszik, le kell váltani.”
 • 13. eszterláncicérna 2010. szeptember 27. 12:14
  „Szintén egy Gondi nevével fémjelzett épületben lakom. Szégyenletesen hiányos az információáramlás, a tájékoztatás, a kompetencia és a jó modor. Hogyan lehet ezen változtatni?”
 • 12. Titanilla 2010. szeptember 27. 12:00
  „9. sz. nem biztos hogy igazad van a 4.sz hozzászólóval szemben!. Sajnos inkább neki van igaza, egyébként ez úgy közszájon forog. Mármint a lenyúlás! Nálunk egy éve volt panelprogram, kiválasztottunk 3 lakótársat, aki elment a közösképviselővel eldönteni, melyik kivitelező lesz aki elvégzi a munkát. Mondjuk felesleges volt, mert nem az a kivitelező nyerte el a munkát, akit a lakók javasoltak, hanem a képviselő döntött. Meg is lett az eredménye, a lehető legrosszabat választotta. Egy rémálom volt az egész felujitás! Ugyan miért is nem a lakó kkáltal javasolt cég végezte a munkát? Ugye nem is sejted? Pedig ezt mindenki tudja! Lenne itt mit vizsgálni! Ja és akorábban állandóan publikált nagy megtakaritásokból semmi nem lett, jelentéktelen összeget kaptunk vissza, és pl én 2 ezer ft-al több fűtést fizetek mint eddig, állandó 1 köbméteres melegvizfogyasztás mellett! Nos erre volt jó a program! Pedig én is nagyon mellette voltam. Igaz, az épület ugye kivülről szép, de mást is vártunk, nevezetesen költségeink csökkenését. Hát ebből semmi nem lett.”
 • 11. kisist2 2010. szeptember 27. 11:12
  „Olvasva a hozzászólásokat és a cikket, elég változatosak és indulatosak a hozzászólások.
  Az újságírónak azért jobban kellene tájékozódni, hogy a tulajdonosok azért nem szereztek tudomást, hogy a program hogyan áll, mert egy kitett tájékoztató, vagy levelesládába bedobott tájékoztató a "kutyát sem érdekelte". Sokkal egyszerűbb fröcsögni és eláztatni egy szerintem jól működő szövetkezetet.
  A mi házunkban már régebben megcsinálták a szigetelést, és mi is vártunk ugyanennyi időt, miután a tengernyi bekért iratok, igazolások felett hónapokig "őrködő szervek" végre áldásukat adták a megvalósuláshoz. Addig mi is idegeskedtünk, de nem rohantunk az újságírókhoz, hogy pellengérre tegyünk olyan embereket, akik mindent megtettek, megtesznek azért, hogy majd a későbbiekben komfortosabban és melegebben lakjunk. Az biztos, hogy olyan "magyaros" magatartás az, ha bárkibe büntetlenül bele tudunk rúgni.”
 • 10. antikos 2010. szeptember 27. 11:05
  „Lenyúlás?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb forgalomváltozások a 3-as villamos vonalán

A tervek szerint változik a forgalmi rend a Kálvária térnél hétfő reggeltől. Kedden pedig várhatóan újabb forgalmi változás lesz a 3-as villamosvonal rekonstrukciója miatt a Kálvária sugárút és a Vásárhelyi Pál utca kereszteződésében. Tovább olvasom