Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Népszerű az Erasmus a szegedi egyetemen

Szeged - Az előző tanévben a Szegedi Tudományegyetemről (SZTE) jelentkezett a legtöbb oktató Erasmus-ösztöndíjra az országban. Köztük volt Mezei Péter (32) is, aki eddig 12 alkalommal járt a finnországi Turkuban.
– Hallgatóként nem jártam Erasmus-ösztöndíjjal külföldön, oktatóként jött a lehetőség. Eddig már 12 alkalommal tanítottam a finnországi Turkuban – mondja Mezei Péter, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának docense. Egyike annak a 219 szegedi egyetemi oktatónak, akik ennek a lehetőségnek köszönhetően az előző szemeszterben külföldön jártak.

– Minden oktató egyhetes kinntartózkodását fedezi az ösztöndíj, én 8–12 órát tartok ilyenkor. Évente kétszer lehet pályázni, az első oktatói évemet leszámítva minden esztendőben kihasználom a maximális lehetőséget – meséli az Összehasonlító Jogi Intézet oktatója. 30-35 hallgatót tanít ilyenkor, szakterületéről, a szerzői jogokról tart előadást, írásbeli vizsgával zárja le az egy hetet. Angolul oktat Erasmus-hallgatókat és helyi, finn diákokat. Marad ideje a környék megismerésére, tavaly tavasszal egy turkui kalandparkba is eljutott. Előszeretettel járja kerékpárral a vidéket. Az egyetemi vendégszállásról a fogadó intézmény gondoskodik.

Kalandos ösztöndíj. A munka mellett szórakozás is belefért Mezei Péter idejébe. Fotó: Gyurcsy Franciska
Kalandos ösztöndíj. A munka mellett szórakozás is belefért Mezei Péter idejébe. Fotó: Gyurcsy Franciska

Növeli az álláslehetőséget

Az Európai Unió 27 éve indította az Erasmus-ösztöndíjprogramját, amelyre évről évre egyre több egyetemi polgár jelentkezik. 1998-ban 856 magyar hallgató vett részt az Erasmus-programban, 2013-ban a számuk már több mint 4000 volt. Statisztikák szerint a friss diplomások álláshoz jutási esélyét 20-30 százalékkal növeli, ha néhány hónapos külföldi tanulmányúton vagy határon kívül eltöltött szakmai gyakorlaton vettek részt.  

– Nekem ez munka és nyaralás egyben. Szerencsére a feleségemet is magammal tudom vinni, akinek kikapcsolódás ez az időszak. Tavaly áthajóztunk Stockholmba, miután végeztem az órákkal – eleveníti fel a docens.

Az SZTE tájékoztatása szerint a magyar felsőoktatási intézmények közül a szegedi egyetemről jelentkezett a legtöbb oktató Erasmus-ösztöndíjra az előző tanévben. Második legtöbb erasmusos tanár az ELTE-ről került ki, összesen 115. Szegedi oktatók jártak többek között Franciaországban, Lengyelországban, Romániában és Törökországban is.

Érdekesség, hogy a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen, ahol körülbelül azonos arányban vesznek részt az Erasmus-programban hallgatók, illetve oktatók, és nem oktatóként dolgozó egyetemi alkalmazottak. Hallgatók 329-en utaztak ki tavaly, nem oktató dolgozók 22-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuánától bűzlött a kocsi

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 30 kilogramm marihuánagyanús anyagot találtak egy montenegrói személygépjárműben Röszkén. Tovább olvasom