Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Nincs belépő a megyei templomokban

Csongrád megye - Csongrád megye templomainak nagy többsége, ha nincs szentmise vagy istentisztelet, zárva van. A turisták előre megbeszélt időpontban látogathatják, ezért mindig érdemes tájékozódni a helyi Tourinform-irodában. Néhány szegedi templomon kívül a többiben nem kell fizetni.
A hét elején lapunk Kapcsolatok oldalán jelent meg egy olvasói levél, amelynek írója azt kifogásolta, hogy a szegedi dómba csak akkor mehet be, ha vesz belépőt. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a megyénket felkereső turistáknak máshol kell-e fizetniük, ha meg akarják nézni valamelyik templomot.

Vásárhelyen a görögkeleti, a református és a római katolikus templomnak nincs külön nyitvatartási ideje. Ha nincs szentmise vagy istentisztelet, akkor többnyire zárva vannak. Ezért az érdeklődőknek érdemes felkeresniük a városközpontban lévő Tourinform-irodát, ahol segítenek a turistáknak, hogyan és mikor lehet bejutni a kérdéses egyházi épületbe. Ha összejön az egyeztetés, egyikben sem szednek belépőt.

A vásárhelyi zsinagóga – szombat és a vallási ünnepek kivételével – mindenki előtt nyitva áll Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi zsinagóga – szombat és a vallási ünnepek kivételével – mindenki előtt nyitva áll
Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyi zsinagógának van nyitvatartási ideje. A téli hónapokban vasárnaptól péntekig reggel kilenc és délután egy, nyaranta pedig délután egy és öt óra között kereshetik fel a látogatók. Szombatonként, illetve vallási ünnepek alkalmával viszont az érdeklődők előtt zárva marad a kapu. A többi felekezeti templomhoz hasonlóan a zsinagóga megtekintése is ingyenes, sőt a mellette lévő holokausztmúzeumba sincs belépő.
Szentesen sem kérnek pénzt attól, aki meg szeretné nézni valamelyik templomot. Az Alföld leghosszabb hajójú temploma a szentesi református nagytemplom, emellett a befogadóképessége is rendkívüli: 3500 fő. Az 1786-ban épült ortodox templom is igazi turistalátványosság. Sem a felsoroltaknál, sem az evangélikusnál, sem a római katolikusnál nincs külön nyitva tartás, megtekintés előtt érdemes egyeztetni a plébánián, parókián.

Csongrádon sem szednek egyetlenegy templomban sem belépőjegyet. Igaz, itt sincs konkrét nyitvatartási idő. Szentmisén és istentiszteleten túl ezek is zárva tartanak a biztonság miatt. A főbejárati nagykapuk többségében nyitva vannak, csak a ráccsal védett üvegajtókat zárják. Így a turisták ezen keresztül benézhetnek a templom belsejébe. Aki tüzetesen be akarja járni az egész épületet, az megteheti, csak ezt előre jeleznie kell.

A makói templomok sem fizetős látnivalók. Nemcsak a városban, hanem a hozzá tartozó kistérségben, például a csanádpalotai Langó-kápolnánál, a magyarcsanádi román ortodox és szerb pravoszláv templomnál sem kell fizetni.

Szegeden fizetni kell

A szentmisék idején túl a dóm megtekintéséért 400, az altemplomban pedig 150 forintot szednek a felnőttektől. A nyári időszakban van csoportos jegy is, amelynek ára fejenként 250 forint. A toronyba egy felnőtt 600 forintért mehet föl. A zsinagógát a turisták 400 forintért nézhetik meg. A szerb ortodox templomnál felnőtteknek 200, nyugdíjasnak és diáknak 100 forint a jegy ára. Az alsóvárosi templomnál is kérnek belépődíjat, ami fejenként 400 forint.

Olvasóink írták

 • 13. katolica 2008. augusztus 05. 14:04
  „Mit sírtok? A cirkuszba is kell belépő! KB ugyanaz mindkettő.
  Rászoktatták a sznobokat, újgazdagokat a templomra, most már lehet a számlát benyújtani.
  Minden celeb Győzitől-Orbán Vikiig mást sem tesz csak templomi esküvő, templomba járás, atyám áldjon meg...divat lett. Aki nem jár az már szar ember, aki jár az még szarabb.
  Régen a templom a szegények menedéke, vigasza volt...nézd meg ma , hétvégén a templomi esküvőket, csak a külsőségekről szólnak!”
 • 12. Ateista 2008. augusztus 05. 10:37
  „grr!
  Milyen jó, hogy Te megbocsátó vagy és csak elszomorodsz a véleményemen, de már az "elvtársakra" kened az én hibámat.
  Nekem nincsenek elvtársaim, illetve ha utálják a politikusokat akik harácsolnak, hatalmukkal visszaélnek, hazudnak, csalnak, embereket ölnek, nyomorba döntenek koholt vádak alapján..akkor igen vannak "elv"-társaim. Azt hiszem a komcsik legnagyobb konkurenciája az egyház volt.
  Nagyapám mesélte, hogy a hittanórát azért nem szerették mert aki nem figyelt azt verte a pap...gyereket vert akit rábíztak, de nem tudta kezelni...nem nagy ügy, majd elmond egy miatyánkot.”
 • 11. egal 2008. augusztus 05. 00:14
  „zebedeusnak
  "..A papok is emberek, csak köztük sokkal kevesebb pedofil van,mint az utcán..." S ez most akkor felmenti őket? A pedofil pap visszaél a helyzetével, s ez nem megbocsájtható bűn.”
 • 10. egal 2008. augusztus 05. 00:01
  „szól ( egy l )”
 • 9. egal 2008. augusztus 04. 23:59
  „zebedeus első mondata nem kifejezetten a szeretetről szóll, amiről a későbbiekben olyan szépen ír.”
 • 8. Hívők 2008. augusztus 04. 20:31
  „Az ugynevezet DIKTATURÁBA a nap 24-órájába bárki korlátlanul bemehetet imátkozni a templomba ha akart,nem ugy mint most, hol a valás szabadság, DEMORÁCIA papurak.”
 • 7. grr 2008. augusztus 04. 19:17
  „Én eddig még mindig be tudtam menni imádkozni, elmélkedni, vagy akár a kiadványokat olvasni... Viszont a négyesen nagyon elszomorodtam. Illetve nem akutan, ebben élünk benne, nem utolsó sorban az elvtársak tevékenységének köszönhetően. :((”
 • 6. zebedeus 2008. augusztus 04. 19:06
  „Imádkozni a Dómban nem lehet mert a sok tahó, neveletlen "turista"-akik miatt fizetni kell-állandoan mászkál a szentmise ideje alatt is ! Ez igaz. Általános adó már régota létezik és sokan (hívők) keményen fizetik, a többiek csak akkor szembesülnek a ténnyel amikor valakijük meghal és fizetni kell nem kis összeget a bucsuztatásért (temetésért) visszamenöleg...! A papok is emberek de köztük sokkal kevesebb pedofil van mint az utcán !!! Kutatások bizonyitják hogy a modern férfi minden 5-ik egyede valahogyan abberált szexuálisan tehát valamilyen formában valaki megszenvedi ezen tényt az egyén szük családi körében !!! Csak ez nagyon ritkán derül ki ,sajnos ! A szertartás megköveteli a bór fogyasztását ezért olyan papok ülnek (most már) a volánhoz akik nem miséznek éppen tehát ők nem ittak.A bűn fogalma csak azon embertársaink részére létezik akik hisznek is a lelki tisztaságban amit a jó bűnbocsánat meg tud adni ! A másik ember tipus (a hitetlen nem jó megnevezés mert ők is hisznek a pénz az istenük vagy önmagukat istenitik) szintén szenved csak ő depressziónak vagy stresznek nevezi és ugyan azt a hatást (lelki megtisztulást) éri el a psichiátrián, psichologusnál vagy terapeutánál érdekes módón nem ingyen !!! És nem utolsó sórban mindenki feleni fog valamilyen formában fiatalon vagy idős kórban amikor el jön az idő a halálos ágyán !!! Jó azért hogy vannak még hívő emberek akik tudnak mosolyogni, önzetlenül adni és szeretni...Ezt próbálja összefoglalni, a szeretet útját, az egyház...nem felelőségre vonni hanem nevelni, formálni az emberi lelket-lehet hogy idegen fogalom 1-ek számára. Fizetünk a közterület használatért (út), fizetünk az "ingyenes" oktatásért, fizetünk lassan mindenért ami körülvesz, hát akkor miért ne fizetnénk a templomok látogatásáért ?!”
 • 5. Focista 2008. augusztus 04. 13:48
  „Ha imádkozni akarsz, járulj hozzá a fociakadémiához. Vagy rendezz be otthon egy házi oltárt. Aztán te is szedhetsz belépődíjat.”
 • 4. Ateista 2008. augusztus 04. 13:03
  „A cikk vége és a címe nem nagyon van összhangban.
  Jó megoldás lenne ha bevezetnék az általános egyház adót...úgyis csak a pénz vezérli őket...mindenkinek 1% jövedelmét levonnák, természetesen egyházanként. Akinek nem tetszik azt keresztre kellene feszíteni és máglyán elégetni vagy vízbe fojtani. A kiskorú gyerekeknek kötelező lenne szexuális szolgáltatást nyújtani a katolikus papoknak, hogy ne kelljen szegényeknek erőszakoskodni.
  Természetesen nem csak misekor vezethetnének ittasan, hanem bármikor.
  A bűnöket muszáj elkövetni, mert a katolikus egyház a bűnbocsánattal fejezi ki nagyságát, Isten szeretetét. Ha nem követünk el bűnöket nem kell senki aki megbocsájt érte.

  "Nem kell olyan Isten aki mindent megbocsájt!"

  Tényleg az miért jó?

  Ha orrba vágom a papot aki nem enged be ingyen...meg kell, hogy bocsásson.”
 • 3. Vik 2008. augusztus 04. 09:01
  „Még szép ,hogy nem kell beugrot fizetni a tamplomba. Inkább örüljenek,hogy valaki jár oda,hihetetlen,hogy mik nem vannak,elég szomorú.Komolyn ,ekkora POFÁTLANSÁGOT még nem láttam.”
 • 2. egal 2008. augusztus 04. 08:22
  „Szegeden kartellbe tömörültek??!!!
  Különös hely ez a város !”
 • 1. mamóca 2008. augusztus 04. 08:04
  „szegedi lakosként imádkozni szerettem volna a szegedi Dómban,
  előbb fizessek, aztán imádkozhatom. no komment!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első lett a szegedi Bartók női kar

Szeged - Rendkívüli sikerrel versenyzett a szegedi Bartók Béla Női Kar a nemzetközi kórusversenyen,… Tovább olvasom