Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nő a múltból – a kisszínházban

Szeged - Roland Schimmelpfennig Nő a múltból című drámáját Bodolay Géza rendezésében, Szabó Gabi és Kárász Zénó főszereplésével ma 19 órától mutatják be a kisszínházban. A Berlinben élő, világszerte népszerű szerzőnek ez az első premierje Szegeden.
– Roland Schimmelpfennig műveit Magyarországon először az Alföldön játszottuk. A sorozat éppen tíz évvel ezelőtt kezdődött Kecskeméten, ahol négy hazai bemutatója volt, pár héttel a németországiak után: Push-up; Berlin, Greifswalder Strasse; Látogatás apánál; Az állatok birodalma. A legtöbbet játszott kortárs német szerzőt legtöbbet játszó magyar színésznő immár Kéner Gabriella: neki a Nő a múltból az ötödik Schimmelpfennig-bemutatója; Gidró Katinak és Sorbán Csabának a negyedik, Kárász Zénónak a második. Nagy örömünkre tér vissza a színre Szabó Gabi, ezúttal mint szegedi címszereplő – fogalmaz a szerző hazai megismertetésében úttörő szerepet játszó Bodolay Géza. A Szegedi Nemzeti Színház főrendezője szerint Schimmelpfennig – aki rendezőként végzett, és most a bécsi Burgtheaterben dolgozik – egészen ritka konstruktivista képzelőerővel rendelkezik.

– Úgy rakja össze építőkockánként, látszólag csak játszadozva a történetet, hogy a feszültség egy pillanatra sem csökken, miközben végig azt hihetjük: remekül szórakozunk. A darab elején váratlanul és sorsszerűen megjelenik az éppen tengerentúlra költöző család ajtajában a Nő, és a döbbent házaspárral közli: „Huszonnégy évvel ezelőtt ez a férfi volt a nagy szerelmem. Egy pár voltunk akkor. És még ma is azok vagyunk." Pandora szelencéje lám, évezredekkel később, újra meg újra felnyílhat, és kis világunkra a kozmikus romlást hozhatja hirtelen, anélkül, hogy bármit is sejtenénk – mondja Bodolay Géza.
Nő a múltból – a kisszínházban. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– Ez egy igazi német darab, mesteri pontossággal van benne kidekázva minden mondat és szünet. Egészen másfajta színpadi koncentrációt kíván, mint például egy Shakespeare-mű. Bodolay Géza nagy szakértelemmel és tehetséggel nyúlt a darabhoz; én pedig a régimódi Sztanyiszlavszkij-módszerrel dolgozva igyekeztem odatenni a figura mögé a nőt és a múltat. Sohasem játszottam még ilyen drámát, ezért nagyon izgalmas és tanulságos próbaidőszak volt – hangsúlyozza a múltból felbukkanó Romy Vogtländert alakító Szabó Gabi, aki azért is örül a felkérésnek, mert a Frankot megformáló kollégájával, Kárász Zénóval 24 éve vártak arra, hogy végre találkozzanak a színpadon. – Ez a darab a legváratlanabb pillanatokban húzott elő belőlem bizonyos képeket, érzéseket, embereket. Elgondolkoztam azon, kihez csöngetnék be két évtized múltán. Különös érzés lehet, ha egy nő eljut odáig, hogy mindenféle kapcsolaton és történeten át egyszer megpróbál visszamenni oda, ahonnan a nővé érésének folyamata elindult.

Olvasóink írták

  • 1. Lucia 2012. január 28. 21:44
    „Most értünk haza az előadásról, amely FANTASZTIKUS volt! Mindenkinek ajánlom: menjen, nézze meg!
    Bodolay nagyon jól színpadra állította, a szegedi főszereplő, Szabó Gabi felejthetetlen élményt nyújt! Akár Kossuth-díjra is felterjeszthetnék! Korosztályában az egyik legjobb magyar színésznő - ha nem a legjobb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét iskolaigazgatónak mondanak fel a megyében

Március 31-ével hét Csongrád megyei iskolaigazgatót menesztenek – azokat, akik a megyei… Tovább olvasom