Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 7°C Még több cikk.

Nyakunkon a megszorítások

Szegeden jövőre több közszolgáltatás díja drágul az inflációnál jóval nagyobb mértékben. A lakbér várhatóan mintegy 70, a távfűtés díja 55, a parkolási tarifák pedig 25 százalékkal kerülnek majd többe 2007-ben. A tanulóbérletek ára 40 százalékkal nőhet. A városvezetés 43 százalékkal emeli az építményadót. Eddig 2 millió forint árbevétel alatt nem kellett iparűzési adót fizetni. Az összeghatár jövőre egymillió lesz.
A tömegközlekedés drágulása szinte minden családot érint. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden pénteken dönt a városi közgyűlés a jövő évi közszolgáltatási, közüzemi díjak emeléséről. A tarifák többsége az inflációnál – a KSH 7,2 százalékos pénzromlást prognosztizált – jóval nagyobb mértékben drágul.
A távfűtés és a meleg víz díja 55 százalékkal emelkedik 2007-ben Szegeden. Az áremelés a város lakosságának felét, mintegy nyolcvanezer embert érint. A közgyűlés a kompenzáció mértékét az egy főre eső jövedelem alapján állapítja meg. Így jövedelemcsoportonként 1,5-11-21-30 százalékos áremelés várható. Az új, szociális támogatási rendszerben a 93 ezer 905 forint egy főre jutó nettó fizetés felettiek nem kapnak támogatást, tőlük 60-70 ezer forinttal kérnek többet jövőre a fűtésért. A lakbéreket 2010-ig több lépcsőben emelik a háromszorosára. Jövőre februárban és júliusban összesen 68-69 százalékkal nő a lakbér.

A parkolási tarifák jövőre 25 százalékkal emelkednek, de tervezik, hogy este hatig kitolják a díjfizetési kötelezettséget, és bővítik a parkolási rendszert is. Így januártól már Felsőváros egy részén, az alsó rakparton és a Felső Tisza-parton is fizetni kell.

A többségnek jár a támogatás

Csak a családok 10-15 százalékát érinti a távhő díjának 55 százalékos emelése. A lakótelepeken élők 85-90 százaléka továbbra is támogatást kap. Mindössze másfél százalékkal, ezer-kétezer forinttal emelkedik azoknak a számlája, akiknél az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, az 53 ezer 660 forintot. Fejenkénti 93 ezer 905 forintos nettó jövedelem fölött azonban már 55 százalékos a távhő díjának emelése. Fontos, hogy a napokban megérkező igénylőlapokat a a támogatásra jogosultak figyelmesen töltsék ki és mielőbb küldjék vissza a kincstárnak.

A helyi tömegközlekedés tarifái is jóval az infláció felett növekednek 2007-ben. Az áremelés mértéke 12,9 és 50 százalék közötti. A dolgozói havi bérlet 4165 forint helyett 4700 forintba (12,9 százalékos emelés) kerül majd. Az elővételben váltott vonaljegy árát 150-ről 200 forintra, a járművön váltott jegy árát pedig 200-ról 250 forintra emelik. A tanuló és nyugdíjas havi bérlet ára jövőre több mint 40 százalékkal nő, 1280 forint helyett 1800 forintot kell majd fizetni. A jegy- és bérletárak mellett emelik a pótdíjakat is. Ha a bliccelők a helyszínen vagy harminc napon belül kiegyenlítik a számlát, akkor csak 20 százalékkal kell több büntetést fizetniük jövőre, így 2500 helyett 3000, 5000 helyett pedig 6000 forintot. A pótdíj késedelmes – harminc napon túli – befizetése viszont drága mulatság lesz 2007-ben, hiszen 10 ezer helyett 15 ezer forintot kell majd leszurkolni.

A szemétszállítás díját 18 százalékkal emelik, de itt is van kompenzációs lehetőség. A kéményseprésnél 6,3, a vízdíjnál 3, a csatornadíjnál pedig két lépcsőben összesen 10 százalékos emelést javasol a városvezetés.

A temetkezési szolgáltatások díjai átlagosan a tervezett infláció mértékének megfelelően, 6-7 százalékkal drágulnak – minden városi fenntartású sírkertben. A közgyűlési előterjesztés szerint egy szolgáltatás marad változatlan áron, a betűvésés, amiért naponta munkánként jövőre is csak 400 forintot kell fizetni. A harangozás viszont 10 százalékkal, a sírhely gyommentesítése pedig 16,6 százalékkal kerül majd többe a jövő évben.

A városvezetés 43 százalékkal emeli az építményadót, amely eddig évente négyzetméterenként 630 forint volt. Jövőre ez az összeg 900 forint lesz. A kis- és középvállalkozásoknak kétmillió forint árbevétel alatt nem kellett iparűzési adót fizetniük. A tervek szerint jövőre az adómentesség határa egymillió forint lesz.


Szeged a középmezőnyben

Minden városban ezekben a napokban döntenek a közszolgáltatások jövő évi tarifaemeléséről. Szegeden az országban a legolcsóbb vízdíj, és mindössze három százalékkal emelik – mondta Botka László polgármester. Információi és a sajtóban megjelent tudósítások szerint mindenütt 10–15 százalékos a drágulás. A szennyvíztisztító átadásával fokozatosan leépül a vízterhelési díj, így a csatornadíj is kevésbé emelkedik. A távhő esetében Szeged a középmezőnyben foglal helyet (Debrecenben például 70 százalékos az áremelés): ez az itteni gázmotoros fejlesztésnek is köszönhető. Továbbra is olcsónak számít a tömegközlekedés. Botka megjegyezte: a mostani áremeléssel az utasok a két közlekedési cég helyi tömegközlekedésre fordított működési költségeinek csak a felét fedezik, a másik felét az önkormányzat állja.

Sokkterápia – mondja a szegedi ellenzék

Szegedi vállalkozók ezrei mehetnek tönkre egyrészt az építményadó növekedése miatt (egy évben négyzetméterenként 630-ról 900 forintra nő), másrészt azért, mert a vállalkozók már nem évi kétmillió, hanem csak egymillió forint árbevételig mentesülnek a helyi iparűzési adó megfizetése alól – mondta tegnap Szegeden Oláh János a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Póda Jenő, a pénzügyi bizottság fideszes alelnöke sokkterápiának nevezte, ami a lakosságra vár. Szerinte a városvezetés a várható hétszázalékos inflációt már januárban beépíti a közüzemi díjakba, így a lakosságtól az infláció mértékénél sokkal többet vesz el. Kijelentette: a csatornadíjak 68 százalékkal nőnek, ráadásul „a városvezetés titokban, zárt ülésen akarja meghosszabbítani a keretszerződést", aminek eredményeként néhány év alatt a csatornadíj köbméterenként meghaladja majd az ötszáz forintot. Beszélt többek között a szemétszállítás, a parkolás, a távhőszolgáltatás, a tömegközlekedés díjainak emeléséről is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom