Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyár végére elkészül az új klinika Szegeden

Szeged - Augusztus végén megtarthatják az épülő új klinikai tömb műszaki átadását, hamarosan már a külső és belső burkolás kezdődik. A 265 ágyas, modern komplexum nem csak felszereltségében lesz 21. századi. Energiatakarékos és környezetbarát technológiákat használnak fel az építés során, hogy fenntartása gazdaságosabb legyen.
Ötvenszázalékos készültségben van az épülő új klinikai tömb. Hónapok óta nem látnak jelentősebb változást az építkezést kívülről szemlélők, ám ez csupán annyit jelent, hogy az időjárási viszonyokat immár teljesen kiküszöbölve dolgozhatnak a belső munkákon a szakemberek.

– A gipszkarton válaszfalrendszerek elkészültek, jelenleg a felület-előkészítő munkák zajlanak, illetve készül az álmennyezet – tájékoztatott Nemesi Pál, a kivitelező konzorciumot képviselő Ferroép Zrt. vezérigazgatója. – Az elektromos vezetékeket és szerelvényeket beépítettük, és kialakítottuk a légtechnikai rendszert is. A burkolás és a szerelvényezés is hamarosan megkezdődhet, a tervezett augusztus végi műszaki átadás tehát valószínűleg tartható lesz.

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az előzetesen kiépített végpontokhoz tökéletesen passzoljanak majd az orvostechnikai eszközök. – Három évvel ezelőtt készültek el a beruházás tervei, az azóta eltelt időszak pedig a technológiai fejlődésé, ami leginkább az orvostechnológia területén éreztette hatását.

Fotó: Frank Yvette
Ötvenszázalékos készültségben van az épülő új klinikai tömb.
Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Tudományegyetem eddig 9,6 milliárd forintról kötött szerződéseket, amelyből 2 milliárdot csak az orvostechnológiai eszközök beszerzése tesz ki. A képalkotó berendezésekről, labortechnikáról és diagnosztikai eszközökről szóló beszerzés azonban még most van folyamatban, ezek összértéke szintén 2 milliárd forint. Az informatikai fejlesztések, beszerzések mellett kiépítenek egy információbiztonsági irányítási rendszert is a teljes klinikai központban – ez a pályázat szintén most zajlik.

A 265 ágyas klinikai szárny a legfejlettebb orvostechnológiai berendezések mellett környezetbarát és energiahatékony rendszerekkel lesz felszerelve. – Az épület lapostetőinek 85 százalékát zöldtető fedi majd be, aminek köszönhetően az épület energiaigénye csökken, fenntartása így gazdaságosabbá válik – mondta el Tapasztó Sándor projektvezető. – A hőenergia-ellátást termálvízzel is meg lehet oldani, így a tömb fűtésére és a meleg víz ellátására is lényegesen kevesebbet kell majd fordítani a fenntartás során. A melegvíz-ellátást a tetőn elhelyezett napkollektorok is segítik majd. Annak érdekében pedig, hogy nyáron a hűtésre ne kelljen olyan sokat költeni, a nyílászárókat lamellákkal, a tetőket textilárnyékolóval, a déli oldalt pedig feszített ponyvás árnyékolóval védjük a tűző naptól.

A beruházás következő látványos állomása néhány héten belül elkezdődik: a homlokzatot kővel, üveggel és nemesvakolattal burkolják be. A projektre tavaly a kormány 72 millió forintnyi, vissza nem térítendő önerő-támogatást adott. Idén 195 millió forintot hívhatnak le – ennek elbírálása még folyamatban van.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. tol 2013. április 06. 14:37
  „a külsö egyáltalán nem lényeges. A funkció és a hasznosság számít. Hány szakma, hány szakember milyen korszerüen milyen szervezettséggel milyen elégedettséggel milyen megközelíthetöséggel látja el a feladatát. Az sem mellékes, hogy a szakemberek milyen hatékonyan adják tovább a tudásukat. Ez számít. Semmi más.”
 • 47. alfoldi 2013. április 06. 11:10
  „42.aquila0126 2013.04.05. 16:52
  Jó lenne látni a tervezési pályázatra beadott többi munkát.
  Attól, hogy valami egy funkciót kielégít, még lehet szép, főleg ha nem egy eldobható változat készül, pár évtizedre.
  Ezt a förmedvényt nagyon sokan fogják látni.
  Ez panelnál nem különb valami. Utólag burkolhatja bármibe.”
 • 46. Együgyű 2013. április 06. 06:57
  „45. ,,Szerintem te valamit nagyon félreértettél, de ahelyett, hogy javasolnám, olvasd el újra, inkább meghagylak ebben az "állapotodban" Ez egy érdemi kulturált hozzászólás volt! A szólásszabadság jegyében megengedhető! Mindenki mondataival is magát minősíti!!! Várom kultúra nélküli a revánsát! (,,reváns. elégtétel, visszavágás; bosszúállás."!) A mondat elejének a stílusa elfogadható. De az idézőjelbe tett szó mindent elárul!”
 • 45. Egyszercsak 2013. április 05. 20:28
  „38. Szerintem te valamit nagyon félreértettél, de ahelyett, hogy javasolnám, olvasd el újra, inkább meghagylak ebben az "állapotodban" :)”
 • 44. Kovimi31 2013. április 05. 18:02
  „40-re, még egy...
  Az a nővér, aki a folyosó közepén fennhangon kijelenti, hogy bruttó 110 ezerért azt már ne várják el, hogy még kedves is legyen, nem sokkal később a rohamozó beteg ágya mellett infúzió bekötése közben a mobilján köti le egy húszperces beszélgetés keretében az időpontot pedikűr-manikűrre, fodrászra, kozmetikusra. Szerinted??? Kevés pénz? Beteghez való viszony? Az én időmben úgy vágtak volna ki hasonlóért a munkádból, mint macskát dolgára. Most ezek a királyok. Alig dolgoznak, a szerényebbek húzzák helyettük az igát, a baj, csak az, hogy ezek szaporodnak :-(((”
 • 43. Kovimi31 2013. április 05. 17:58
  „40-re: akkor vissza kellene hozni, hogy a beteg oda menjen orvoshoz, ahova akar, ne ahova muszáj neki. Én pl. nagyon elégedett vagyok Hódmezővásárhellyel, csak úgy tudom, oda már nem vehetnének fel, hacsak nem mint a professzor betegét. (Nem horribile pénzért). Ide jöhetek elvileg Szegedre. Idegsebészet dettó, holott 11 éve kezelnek Budapesten. Pár éve még ha az ember az ország túlvégén talált egy normális orvost, elment hozzá. Most ha nem magánklinikára megy az ember, szegedi csak Szegedre fekhet be. Nem biztos hogy jó ez így, pl. a Hmv-helyi színvonalas sebészetet megszüntették, pedig nagy híre volt. A nőgyógyászatunk európai szintű, emberileg, szakmailag. Dr. Apró György professzor úr gondoskodik róla: nála valahogy csak a legjobbak maradnak meg. Erkölcsileg, emberileg, szakmailag nem oda való embert ott sem a nővérgárdában, sem az orvosok között nem találni. A HMV-hely diagnosztika úgy néz ki, hogy kérek időpontot, visszahívnak, általában pl. ultrahang, mammográfia egy hét, elmegy az ember lánya (feleségem volt a női osztályon beteg), vár 20-25 percet, nejem ájultan jött ki a vizsgálóból, hogy milyen kedves, mosolygós az asszisztensnő, meg milyen kíméletes volt az egész. (Szegeden az "ász" főorvosnő úgy indított vele, hogy "mi a francnak küldenek ide a nőgyógyászok mindenkit, ha kell, ha nem?") Félóra múlva lelettel távoztunk, pedig tömve volt a váró. Hasi UH nekem, fiatalos orvos, vizsgálat közben jól elbeszélgettünk, kedves volt (ingyenes, rendelőintézeti UH), eredmény szintén gyors, hazafelé nézem a papírt, aláírás: dr. Kallai Árpád. Lehidaltam. Ott ült, és zsinórban vizsgálta a betegeket az ambulancián.”
 • 42. aquila0126 2013. április 05. 16:52
  „35. alfoldi 2013.04.05. 08:06
  Hát igazad lehet, de itt most a funkcionalitás és nem az esztétikum volt a lényeg. (A finanszírozhatóság miatt)”
 • 41. bánki 2013. április 05. 15:56
  „Végre egy normális beruházás !

  Nem körforgalom, nem lovas szobor pörgetés és nem II. villamos !”
 • 40. Monthechristo 2013. április 05. 11:40
  „Napi gyakorlat ma is az újklinikán is meg ..több helyen is a fizetőképes kereslet,mint ilyen a Román ajkúak szép szóval"tömeges lerohanása az intézménynek."..Közismert hogy..sok hónapos várakozási előjegyzések vannak a...nem fizető kedves betegek számára is akár az Euro-Medic szolgáltatásainál vagy máshol...ők a TB-biztosítottak..na most ez létszámilag akkora népesség hogy nem ritka az éjfélt is meghaladó beteg ellátás,aki nem hiszi járjon utána...Ha átadják a klinikai tömböket,Délalföld és vonzáskörzete is ide lesz irányítva(..ebben mondjuk a helyzet már ma is így van..) tehát hiába az új épület,a rendszer a rossz,mert ez rengeteg embert jelent majd sajnos,és most az ambuláns ellátásokat nem is említeném...ezen belül az alkohol hatása alatt "betegeskedőket"vagy a drogosokat...hajlék nélkülieket stb stb...Az ellátók létszáma minimális már ma is osztályonként két nővér egy ápoló és egy vagy kettő orvos,ott ahol harminc negyven beteg van,de ez a mostani helyzet..mi várható a "megújulást követően"??::))A "kimagasló bérezést és az idő beosztást meg már mag sem említeném....":)”
 • 39. kokorcsin 2013. április 05. 09:53
  „Kovimi 31-re - hátborzongató, amit leírt, holott tudom, hogy sok esetben ez így működik. Ezért igyekszünk is, ha szükség van rá, olyan orvost keresni - akár műtéthez, akár szakrendelésen, aki nem így működik, és emberséges. Ha azt látom, hogy gorombán bánnak velem, nem kezelnek rendesen inkább vissza sem megyek. Próbálok mást keresni. Úgy gondolom, hogy a tisztességes bánásmód alapjogon jár az embernek. (Igaz ezt én sem mindig kaptam meg, pl. műtöttként kiszolgáltatott állapotban.) Elég sokan vannak az egészségügyben olyanok, aki nem valók emberek ápolására, és ez nem fogható mindig a pénzre. Pont itt kellene emberségesnek lenni, mert amúgy is van a betegnek elég baja. Egy ellenpélda - volt már nálunk baleset a családban, nem is egy, de szerencsére jó kezekbe került a beteg és nem egy pénzéhez orvoséba. Minden elismerésem az övé, mert nem kis műtét volt és mégis megtette a majdnem lehetetlent. (Pedig nem választott orvos volt, mert balesetnél ez nem így működik.) Ő nagy betűvel EMBER, nagyon rendesen bánik a betegekkel. Ez nagyon fontos dolog. Úgy látom, hogy a fiatalabb korosztályoknál ez már jobban működik, nincs az a nagy fennhéjázás és közelebb állnak a beteghez, nem kell tőlük félni. Igaz, nincs is akkora rangjuk, de reméljük hogy ilyen marad a szemléletük. Persze nem szabad általánosítani.”
 • 38. Együgyű 2013. április 05. 09:22
  „,,36. Egyszercsak 2013.04.05. 08:24"
  Mintha az utóbbi hozzászólásodban kezdenél megvilágosodni! Ez már pozitívum! Jobb későn, mint soha! De éntőlem maradhatsz az eredeti álláspontodnál is!”
 • 37. Kovimi31 2013. április 05. 09:18
  „32-re: azt hallottam, hogy a régi klinikákat építik át oktatási célokra. Ahonnan elköltöznek az osztályok: sebészet, belgyógyászat stb. az új épületbe. Hú, mennyi oktatási helyünk lesz! Betegágy meg lassan alig :-S
  36. Elhiszem én. Ők is emberek. Mégis valahogy minél zsebre éhesebb egy orvos, annál kevésbé tűnik Xanaxozottnak, majd figyeld csak meg. Nekem is van orvos ismerősöm, nem egy, viszont pl. az egyik, aki menő praxist is visz, közölte: magyar betegnek soha nem mond árat. Nem mondja, hogy nem fogadja el, de nincs az, hogy ha van, műti, ha nem, nem. A külföldit megfizetteti, a magyarral meg próbál méltányosan bánni. Mondjuk, nem nyomorog így sem. Ez már több a semminél.”
 • 36. Egyszercsak 2013. április 05. 08:24
  „31. Sajnálom, de az orvosok nagyobb százaléka erről nem tehet. Az én ismerőseim napi szinten küzdenek és sokszor nekik is csak nyugtatóval megy.

  32. Nem lesz. Ez nem olyan pályázat volt ismereteim szerint, eleve bele sem lehetett volna írni. Gondolom, majd a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt.”
 • 35. alfoldi 2013. április 05. 08:06
  „A szegedi építésztársadalom leminősítése az, hogy fővárosi építész tervezte a legújabb szegedi klinikát.
  Kizárt dolog, hogy ennél jobbat, szebbet nem tudtak volna a helyi építészmérnökök!
  Ez pont olyan, mint egy cipősdoboz! Sugározza az eldobhatóságot.
  Nem törhette sokáig buksiját a fővárosi építész!
  Ide jó ez is, igaz?
  Pedig nem minden nap adódik alkalom klinika építésre.”
 • 34. csakmosolyogva 2013. április 04. 22:40
  „30.geza 2013.04.04. 14:39

  pl-1500 euros fizunál 80-110 euro----számoljon,ott Önöknél csak a szociális adó ennyi---meg eho -eg tb adó....hát???csak fizessék !ha így is jó%”
 • 33. tol 2013. április 04. 20:27
  „ja, és még a rendkívül röhejes paraszolvenciatirádákhoz egy apró szösszenetet már csak hozzáteszek: olyat is láttam, hogy a doktorka visszaadta a rátukmált, pénzt, mondván, hogy nem dolgozott meg érte. Élhetetlen kretén.”
 • 32. tol 2013. április 04. 20:22
  „még mindig nem láttam adatot arról, hogy hány tantermet terveztek és valósítottak meg az új klinikai épületben! Csak úgy az íze végett, aranyoskám...Én tudom ám a választ, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy lesz-e annyi vér a pucában, hogy leírjátok a valóságot?!”
 • 31. Kovimi31 2013. április 04. 17:12
  „"Magyar betegek esetében van TVK - tehát adott számú TB-biztosított beteget lehet/szabad ellátni, akármennyi idejük vagy kapacitásuk is van."
  Na, akkor mesélek. Név nélkül. Műtétre volt szükségem. Elmentem egy olyan orvoshoz, aki évekkel ezelőtt már műtött, mással. Jól sikerült, utólag kapott hálapénzt is, miért ne kapott volna? Már akkor is "divat" volt. Mondom, most visszamegyek hozzá. Tavaly tavasszal kerestem meg, mondott egy összeget. Nem volt, mondom, rendben, összegyűjtöm. (Nem szépészeti műtét) Egy év alatt úgy sikerült, hogy barátok már nem tudták elnézni, hogy állandóan kínlódom a fájdalomtól, összeadták. Vissza az orvoshoz. Jó, akkor ennyi meg ennyi. Majdnem a dupláját mondta, mint egy éve. Leesett az állam, mondom, egy éve x összeg volt. Annyit is a barátaim adtak össze (köztük orvosok és egészségügyi dolgozók) Na, itt kezdte el mondani, hogy hát igen, csak azóta minden megváltozott, limitálták a magyar tb-s műtéti helyeket az elvonások miatt, így az kerülhet be a listára, aki ki tudja fizetni a kért összeget, aztán jönnek azok, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem - a kereslet-kínálat már csak ilyen. Különben is, választott orvos, ha ingyen szeretném, az ambulanciára kellett volna mennem, ahol majd kerülök valakihez. Nyíltan beszélt, én is, javára írom, hogy őszinte volt. A már említett eü-s barátok mondták, hogy kár, hogy fel nem vettem az egész beszélgetést, ingyen meglenne a műtét, még valószínűleg luxusszoba is, meg életem végéig extra ellátás az adott osztályon, ha szükséges, ugyanis ha ez nyilvánosságra kerül, az amúgy jó és neves orvoscsaládból való doktor repül a Kamarából, mint az elszalasztott lufi.
  Summa summárum, nem vettem fel, de lehet, hogy a következőt igen. Valamelyiket, lehet, az összeset. A műtétről annyit, hogy több mint négy órás volt, súlyos, összetett, olyannyira, hogy más intézményből konzíliumot kellett hívni. (Nem tudom, ha egy fiatal "ambulanciás" kerül szembe vele, mit csinál, amikor a húsz éves múlttal rendelkező orvos is megkínlódott vele?) A klinikáról két hónapja távoztam, azóta a pszichiátria kezel, mert a klausztrofóbiától az "inkább kiugrom az ablakon, de oda vissza soha"-ig, rémálmok, pánikrohamok, annyi minden kijött rajtam, hogy fogalmam sincs, lesz-e valaha mentálisan annyira ép ember belőlem, mint mielőtt bementem. Most a gyógyulásban és ebben reménykedem. Egy volt eü dolgozó, és egy olyan ember, aki a magyar egészségügy elmúlt 40 évét végigélte betegként, akit nem soha még betegségnek nem sikerült megtörnie. Valamit végleg elvesztettem. A töretlen hitet, bizalmat, ami eddig végigkísért "betegpályafutásom" során. Hogy soha sehová nem félelemmel mentem be, lett légyen szó bármekkora beavatkozásról. Mert tudtam, hogy jó kezekben vagyok. Hogy számít, hogy ember vagyok, hogy ember vagyok, nem szám, nem eset, nem ágy. Hogy számít, élek vagy halok. Van, ahol talán igen. És itt fejet hajtok az orvosok előtt, akik megtettek mindent, az osztályon dolgozó nővérek 30%-ának köszönöm, hogy legalább nem "tartott be", a másik 30-nak köszönöm, hogy emberségesen ápoltak (valóban), a maradék 40%-nak pedig üzenem: még sintértelepre sem engedném őket, nemhogy emberek közelébe.”
 • 30. geza 2013. április 04. 14:39
  „#29 Ön külföldön él? Csak a sok Ön-özés miatt.
  Ha külföldön ott hogyan működik az egészségügyi ellátás (csak kíváncsiságból)?”
 • 29. csakmosolyogva 2013. április 04. 13:50
  „24.geza 2013.04.04. 11:50

  A sok-sok TB fzetést az fizuhoz való irreális összeget értettem,amit eho stb más ezer néven aktuálisan beszed a kétharmad.
  Az élősködők egy más tészta, Önöknél már a rendszerváltás óta kitüntetett szerepük van , persze az Önök dolga, hiszen Önök tartják el őket.”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi emlékek a II. világháborúról

Szeged - Helyi érték címmel új, havonta megjelenő tematikus oldalt indít lapunk - az első dátuma: április 4-e adja magát. Tovább olvasom