Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Nyárias hangulatú falunap Algyőn

Algyő - Nem lehetett az időre panaszuk az algyőieknek falunapjukon a hétvégén. A nyárt idéző tavaszban a falu apraja-nagyja a szabadidőközpontban töltötte a színes műsorokkal és változatos ételekkel tarkított szombatot.
Elkezdődött falunapok sora Csongrád megyében: szombaton a szezonnyitót Algyőn tartották, a szabadidőközpontban. Herczeg József polgármester 2008-as hangulatban volt: ekkor készül ringlópálinkáját kínálta kis tálcán a vendégeknek. – 2011-ben ugyanilyen meleg volt a falunapunkon. Az viszont hihetetlen, hogy néhány hete ugyanitt még havat kellett lapátolni. Minden falunapon ezt a pálinkámat kínálom. Idén utoljára, mert a mostani volt az utolsó eresztés ebből az évjáratból – mondta.

Nyár volt az algyői falunapon. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Dél körül a baráti társaságok sátrai alatt már javában főtt az ebéd a bográcsokban: a legtöbb helyen csülök, marha és hal készült. A Grimm-busz cirkusz gyerekműsora eközben a spenótevés fontosságára hívta fel a legkisebbek figyelmét; spenótot nem csinált senki, de darált hússal töltött vöröshagymával találkoztunk az Algyői Nőegyletnél.

– Ezt a nők készítik, mert nagyon macerás összehozni. A csülökpörköltet viszont a fiúk főzik: mi 17 évig csináltuk, mostanra belefáradtunk – mondta Kovácsné Budai Éva, az egyesület vezetője. A csülök 100 főre készült, a vidám asszonyok azonban számos otthon készített finomságot is vittek kísérőnek a főfogás mellé. Sátruk alatt késő estéig tartott a mulatság.
Nyár volt az algyői falunapon. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Az Algyői Természetvédő Horgászegyesület főszakácsa, Bakó László is a csülök mellett tette le a voksot ezen a napon, ám a nagy kondér sertés mellett természetesen halászlé is készült. – A halat a Fehér-tóról hoztuk, hiszen a Tisza magas vízállása miatt nem lehet a folyóban horgászni. Egy jó szegedi halászlé elkészítése nekünk már rutinfeladat. Május 1-én Algyőn horgászverseny lesz, ami alatt marhahúsos babgulyást fogok főzni. Ezért készítettem most inkább csülökből a pörköltet – mondta Bakó László.

Az algyőiek a falunapon nem csak magukra gondoltak: a helyszínen lehetett vért adni, és nagyon sok helyit – kortól függetlenül – láttunk bekötött vénával sétálni a szabadidőközpontban.

Nyár volt az algyői falunapon. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Olvasóink írták

 • 5. _csutak_ 2013. április 29. 08:46
  „@la-za:
  Több rendezvényünkre vittünk a délmadárnak (is) meghívót, de tévedésből sem tiszteltek meg bennünket és Szeged Megyei Jogú Város lakosságát a rendezvényről tudósítással!
  Mexoktam már.
  Hódmezővásárhelyen érdekes mód a média (helyi) kiváncsi volt ránk.
  Sebaj, majd csak fordul a szél ...”
 • 4. Tiszthelyettes 2013. április 29. 08:27
  „2: Savanyú a szőlő? Herczeg urat Algyő polgárai választották meg (nem pedig a mutyizáson felhízlalt "magyarvállalkozók") és tudtommal nem egy trafikot, kocsmát üzemeltettek, generációkig felmenőleg. Az pedig, hogy valaki "kiköltözik" a városból a mediterrán tetős cigánypiros hodályba, még nem lesz algyői...”
 • 3. la-za 2013. április 29. 07:15
  „1. _csutak_ 2013.04.28. 16:07!

  Elhiszem, hogy számodra fontosabb Deszk, mint Algyő, de az általad felsorolt településeken kívül más falvakról sem jelennek meg cikkek....sőt sok-sok ember számára fontos szegedi eseményekről sem.... Ha zavar ez a dolog, tegyél érte! Szólj a rendezvények előtt a DM-nek, hátha kimennek 1-2-re.”
 • 2. princeoftheport 2013. április 28. 21:41
  „Remélik sokan, hogy nem csak a pálinkából volt az utolsó eresztés, hanem a dohánybizniszes "kihaénnem" mandátumból is.”
 • 1. _csutak_ 2013. április 28. 16:07
  „Én pedig Deszken voltam a falapon, előrehozott majálison.
  Jó volt látni azt, hogy a népi hagyományokat és táncokat ki ki identitása szerint megőrzi, sőt csipeget a másik náció művészetéből!
  Bocs, hogy ide írom, de Székkutas és Algyő mellett Deszk is a mi hazánkban van, talán nem is messzebb mint Algyő ...
  Valamiért az általuk (Ti. Deszkiek) elért kulturális eseményeket a lap írója negligálja:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági előadás a Pinceszínházban

Szeged. A Szegedi Pinceszínház a Tündérfátyol Alapítvány közreműködésével jótékonysági előadást tart kedden 19 óra 30-tól. Tovább olvasom