Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nyárra lehetünk kint a vízből

Csongrád megye - A vízügyi szakember nem jós, hosszú távú prognózist a tapasztalatokra és adatsorokra hagyatkozva ad. Előrejelzése szerint nyárra leszünk kint a belvízből és az árvízből. A közeljövő: növekvő belvíz és újabb árhullámok.
- A mostani még nem a belvíz csúcsa. A „tetőzés" tél végén, tavasszal kezdődik – oszlatta el a reményeket Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója, amikor megbecsültettük vele, mikor leszünk kint a vízből. Jelenleg a működési területükön 83 ezer 500 hektáron áll a belvíz, ebből 62 ezer 750 hektár a Csongrád megyei szántó, vetés és más terület. Ez most hétvégén a hóolvadással akár duplájára nőhet. Csapadékból a sokéves átlag duplája esett, ez telítette a talajt, megemelte a talajvizet, így minden további csapadék a felszínen marad, elöntést okoz. A vízelvezető rendszerrel a településeken élők élet- és vagyonbiztonságáról tudnak gondoskodni, ha szükséges, ennek érdekében a mezőgazdasági területek mentesítését is felfüggeszthetik.

Rekordbelvizet 1999 tavaszán mértek az Atikövizig területén 109 ezer hektárral úgy, hogy annak az évnek a telén nem volt ekkora mértékű elöntés. A sokkal gyakoribb tavaszi belvíz általában február végén kezdődik, és májusra véget ér. Idén a téli és tavaszi belvíz összeér, ezért mondják a vízügyesek, hogy rekordméretű belvízzel kell számolni. Nem várják ölbe tett kézzel; folyamatosan tisztítják a víz útját, a csatornákat, odafigyelnek a 32 szivattyútelepre, és 13 kritikus helyen mobil szivattyút telepítettek. A szivattyúk kapacitását igyekeznek napi 5 millió köbméternél stabilizálni. 261 ember vesz részt a védekezésben. I. fokú készültséget jelentett: Bordány, Csengele, Deszk, Felgyő, Ferencszállás, Fábiánsebestyén, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó, Mártély, Mórahalom, Pitvaros, Röszke, Üllés, Zákányszék. II. fok érvényes: Balástya, Csanádpalota, Derekegyház, Domaszék, Dóc, Vásárhely, Kistelek, Nagyszénás, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Szentes, Székkutas és Tömörkény településen. III. fokot tart: Csanytelek és Csongrád.

A Tisza a napokban Csongrádnál 795 centiméterrel, Mindszentnél 802, Szegednél 733 centiméteres vízszinttel tetőzött, azóta mindössze pár centit apadt. Hosszú, elnyújtott tetőzés várható. Az előrejelzések újabb árhullámokat mutatnak. A hóban tárolt vízkészlet a vízgyűjtőkön már most meghaladja a sokéves átlagot, a Kárpátokban esik a hó. Ha mindez találkozik tél végén egy mediterrán ciklonnal, és sok esőt is kapunk hozzá, árvízből is a mostaninál jelentősebb jöhet. Emiatt megbecsülni sem lehet, hogy az Alsó-Tisza mikor lép ki az árvízvédelmi készültségből. A vízügy sok fakadóvizes területet, szivárgást, csurgást kezel, éjjel-nappal 250-en dolgoznak kint a gátakon. Nehezíti a feladatot, hogy máskor járható a töltés, de most már az is felázott. A rakpartot egy hónapja zárták le. Ha az egyszerű képlettel – egy egység áradást két egység apadás követ – kalkulálunk, a rakpartot tél végén kaphatják vissza a szegediek.

A belvízi védekezés október 25. óta 576 millió forintba került, az árvízi védekezésre december 6. óta 118 millió forintot költött az Atikövizig.


15 fok különbség

Ma délután plusz 1–2 fokkal megkezdődik az enyhülés a Szegedi Meteorológiai Állomás előrejelzése szerint. Holnaptól hétfő estig éjjel is nulla fok fölött marad a hőmérséklet, napközben kora tavaszi 8–10 fokra kell számítani. Szombatra a 10–15 centis hó elolvad, ez 10 milliméter esővel ér fel. Csapadék-utánpótlás nem érkezik, legfeljebb 1–2 milliméter hó. Jövő szerdától vagy csütörtöktől megint téliesre fordul az idő, éjszakánként mínusz 1–4 fokkal.


32 településen kell védekezni

Csongrád megye 60 településéből 32-ben védekeznek a belvíz ellen, 2 helyen harmadfokú, 15-15 helységben pedig első és másodfokú a készültség. A megye területén 62 ezer 750 hektárt borít víz, ennek több mint a fele vetés- és szántóterület. A Tisza áradása miatt az algyői hídtól a szerb határig első, ettől északra másodfokú az árvízvédelmi szint – hangzott el kedden a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülésén, amelyet az elnök, Magyar Anna hívott össze. Szó volt arról, hogy a helyzet az időjárás változása miatt romlani fog, legalábbis erre készülnek. A védekezéshez minden eszköz megvan, és a pénz is rendelkezésre áll, a legfontosabb feladat a lakott területek védelme. Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója, Huszár Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Szakáll Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója informálta a jelenlévőket a helyzetről és az intézkedésekről, az elnök pedig levélben tájékoztatja Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műsorszolgáltatási engedélyek: a Rádió 88 már hosszabbított, a Rádió Plusz még nem

Vajon szombaton reggel is megszólalnak a szegedi kereskedelmi rádiók? Tovább olvasom