Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Nyerőgépezés: megfizethetetlen szenvedély?

Szeged - Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a pénznyerő automatákra kivetett játékadó növelését és az online szerencsejátékok szabályozását sürgeti. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke, a játékfüggő és a szegedi üzemeltető szerint a javaslat a feketepiacot növelné.
– Hallottam, hogy ki akarják tiltani a nyerőgépeket – mondja József egy makkosházi kocsmában, miközben 30 ezer forintot fizet ki neki a pultos. 60 ezret rakott bele, úgy érzi: tovább nem akar bukni.

A legújabb hírek szerint Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének, Vásárhely polgármesterének javaslatára a kormány ötszörösére növelné a játékgépek után fizetendő adót. Arról nem hangzott el konkrét javaslat, hogy a kormány betiltaná a II. kategóriájú játéktermeket, de Lázár János Orbán Viktorhoz intézett levelében is felvetett játékadó-emelés az MSZSZ szerint ezt jelentené.

A teljes neve elhallgatását kérő férfi bevallja: ő bizony szerencsejáték-függő, kezelésre is járt, ami nem használt. Nyugdíja nagy részét dobálja be a város különböző pontjain játékgépekbe. József szerint emiatt lett alkoholista is, de az új javaslattal így sem ért egyet. Ez szerinte nem megoldás, ha megszületik a törvény, akkor is játszani fog, csak akkor már feketén.

Ugyanezen a véleményen van Schreiber István, az MSZSZ elnöke, aki hozzátette, nem tud róla, hogy a kormánypártok a tiltást támogatnák.


Megfizethetetlen szenvedély a játékgépezés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A játékadó jelentős mértékű megemelése – gépenként 100 ezer forintról 500 ezerre – a termek bezárásához vezetne, mert már jelenleg is túladóztatott az ágazat – közölte az elnök. Erre szerinte bizonyítékul szolgál, hogy az utóbbi években 8000 pénznyerő automata megszűnt, idén márciusban már kevesebb mint 23 ezer üzemelt. A játékadó jelenleg 100 ezer havonta gépenként, ami a legmagasabb a régióban. Az európai játékgépes cégeket képviselő EUROMAT adatai szerint Szlovákiában a II. kategória után 67 ezer forintot kell fizetni havonta. Romániában 43, Horvátországban 32 ezer forint a játékadó havonta. Hazánkban a tavalyi évben mintegy 31,7 milliárd forint játékadó folyt be a költségvetésbe. További negyvenmilliárd forintot fizetett be adók, járulékok és illetékek címén a szakma. A gépek megszűnése esetén ezek a bevételek nem folynának be a költségvetésbe, és hatvanezer munkavállaló kerülne be a szociális ellátórendszerbe. Schreiber szerint a játékadó emelése miatt bezárnának a játéktermek, majd felütné fejét a feketegazdaság, a piacról kivont gépek illegális üzemeltetésbe kerülnének.

Egy adóhatósági felmérésre hivatkozva Schreiber azt közölte: jelenleg az automaták mintegy 13 ezer 700 játékteremben üzemelnek, ezek közül több mint 12 ezer II. kategóriás, vagyis vendéglátóegységben található. Az ilyen vendéglátóegységek zöme az automatákból származó bevételek közel felét megkapja, ebből tudja csak eltartani magát.

Nyist Gábor Csongrád és Békés megyében összesen 300 nyerőgépet üzemeltet. – Rengeteg az alkalmazottam, szerelők, üzembe helyezők munkája kerülhet veszélybe. Hallottam már 2,5-szeres, de ötszörös emelésről is. Mindkettő ahhoz vezethet, hogy a fővárosban és néhány megyeszékhelyen pár nagyobb játékterem éli csak túl.
A kocsmák tulajdonosainak szerinte nem lesz más lehetőségük: beengedik a feketén működő gépeket.

Kísért függőség

Majoros Márta szociálpszichológus-narkológus, a Szerencsés Segítség Alapítvány Játékfüggők Tanácsadó Szolgálatának vezetője szerint a játékfüggőség nem önálló betegség, mindig kísért addikció. A szakember szerint a tiltás nem jelent megoldást erre a problémára. Aki játszik, az megtalálja a módját, hogy az illegális internetes szerencsejáték-oldalakon élje ki vágyait, ahogyan azt a nemzetközi példák is mutatják.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. saturnus 2011. augusztus 05. 06:04
  „Én az összes nyerőgépet beolvasztanám,és korházi ápoló szereket készítetnék belőllük. Másrészt a csaló és fosztogató gazdájukat munka táborba küldeném,amiket most álítanak fel közmunka címén.”
 • 42. butagyerek 2011. augusztus 04. 11:55
  „Na ezt tiltanám be. A neve is ezt mondja a gép nyer.”
 • 41. zoliteso 2011. augusztus 04. 08:56
  „@szandokán ..."milyen érzés amikor valakinek fizetésig még van egy ezrese,és a fizetés csak 10-nap múlva lesz..."

  Mint négy gyermekes családapa előfordult már velem a fent vázolt helyzet. Álmomban sem fordulna viszont velem az, hogy ezért elmegyek egy játékterembe - hátha ott több lesz a pénzem. A cikkben írják valakiről: betett 60 ezret, kivett 30-at, s nem akar már többet bukni. Senki ne hivatkozzon szegénységre nekem addig, amíg be tud tenni 60-at.
  Vagy akár egy darab ezrest is...mert egyértelmű, hogy azt a gyermekétől vonja el.”
 • 40. dowan 2011. augusztus 03. 21:16
  „Hihi .... máris annyi fekete póker és egyéb játékteremn van más itt Szegeden is, hogy csak no :D
  De lesz ez még több is, és akkor biza nagyon nagyon nagyot koppan az állam.
  Nem védeni akar bennünket, hanem egyszerűen tudja, hogy aki gépezik az úgyis gépezni akar, és tudja azt is,
  hogy a kiskocsmág valahogy kiszorítják azt a pénzt, mert a szegényembernek nincs más "gazdagodási" forrása, mint várni a szerencsére. (érdemes lenne egy pcszichológust is megkérdezni) , szóval
  Józsi bácsi, aki már csak a lottóban és a gépben bízik hogy lesz-e neki jobb, (aztán persze nem lesz, mert már függő és ott nincs megállás, tehát még több pénz, AZ ÁLLAMNAK), mert munka nincs, becsülete nincs, nem tud megvenni már egy új kínai ruhát sem, szakadtan megy a hivatalba, de elhajtják hogy menjen máshová, de a kilós smukkal becuccoló egyént tárt karral várják.
  Józsi bácsi kicsit tanulatlan, de legalább megvan a 8 általánosa, meg valami szakmája, de Ő nem kell a szociális gondozói "átképzésbe".
  Vele senki sem törődik. És ez az igazi szenvedélybetegség. Ebből nehéz kigyógyulni. Pedig nem kellene más, csak munka, becsület, szeretet.
  Ez nem nagy dolgok, sőt talán emberi jogoknak is mondhatnánk őket.”
 • 39. DMagóg 2011. augusztus 03. 19:28
  „Lázár János megmondta: Kaparni kell! ("Kaparj kurta, neked is lesz!") Azóta kaparok!
  Nem értem! Vehetek annyi kaparós sorsjegyet, amennyit csak akarok!
  Az állami szerencsejátékon öt percenként eljátszhatok annyit, amennyit képtelenség egy játékgépen! Egy négyhasábos szelvényen 1 sorsolásra 16 000 Ft a maximális tét (de több szelvény is feladható az 5 percen belül), és szelvényenként akár 50 sorsolásra! 800 000 Ft/négy hasábos szelvény! A többiről szót se ejtsünk! Miről hablagyol ez?”
 • 38. Egyolvasó 2011. augusztus 03. 19:06
  „Jani bá, munkahelyek mikó lösznek má???”
 • 37. macs 2011. augusztus 03. 18:41
  „OK! betiltják, megoldják vele a problémát? Szerintem nem. Az Államokban a 20-as években alkoholtilalom volt, mit oldottak meg? Semmit, max. életre hívták a maffiát. :-)”
 • 36. Cheguevara 2011. augusztus 03. 18:32
  „Hallott már valaki a lézeres pénznyelő automatákról?”
 • 35. qrumpli 2011. augusztus 03. 18:21
  „Tán a Lázár Jani is gépezik ,hogy ennyire ért mindenhez?”
 • 34. unknown 2011. augusztus 03. 18:20
  „Betiltanám az összes pénznyerő automatát... Magyarországon.”
 • 33. vuk 2011. augusztus 03. 17:38
  „OFF
  31. varadipal 2011.08.03. 17:25
  "idősb.számítógépes program alkalmazás mérnök" - egyebkent tetszik a magyaritasod, ugyanakkor itt angliaban megis ugy hasznaljak, ahogy en irtam ;) (pontosabban az aktualis "szerepem" Senior Java Application Developer)”
 • 32. vuk 2011. augusztus 03. 17:29
  „31. varadipal 2011.08.03. 17:25
  talan pont azert nem erdekelnek az ekezetek, mert amikor kezdtem (92) akkor meg egyaltalan nem voltak elerhetok egyes rendszereken (plane nincs rajuk szukseg programozashoz, ellenben a zarojelekre es egyeb jelekre nagyonis).
  De tessek: éáűíőúüóö. Oszd be ;)

  "Nem adót kell emelni, hanem a segélyeket növelni" <-- ugy erted, hogy megtobbet dobalhasson be a gepbe napkozben (amikoris dolgoznia kene?)
  Felolem be lehet tiltani, nem fogok sirni utanuk :) Csak kicsit erosnek tartanam.”
 • 31. varadipal 2011. augusztus 03. 17:25
  „25 ., Vuk: Ahhoz képest, hogy állításod szeint idősb.számítógépes program alkalmazás mérnök vagy, megtalálhatnád a klaviatúrán az ékezeteket is.
  A cikkhez: Nem adót kell emelni, hanem a segélyeket növelni, akkor is több bevétel folyik be az államnak, és kevesebb a gyermeknek.Ezeket a gépeket már rég be kellett volna tiltani, mert nem a pókerezők a családírtók,de arra hamar kitalálták a tiltást.”
 • 30. viro 2011. augusztus 03. 17:15
  „Ezt csak azért találták ki,hogy nekik több maradjon!!!”
 • 29. jozko 2011. augusztus 03. 17:09
  „A szenvedélybeteg nem játszani akar - hanem a legtöbbjük a vakmrőségig kockáztatni!

  Ezt a szenvedélyt sokféleképpen meg lehet lovagolni /adóztatni/.
  Teljesen visszaszorítani nem lehet - viszont a még "épeszűek" az aránytalanul kis nyerési esélyt adó lehetőségeket nem pályázzák meg.
  Állami szinten nem hiszem, hogy ennyit filóznak ezen:

  Ha kell a magasabb adóval üzemelő -és várhatóan kisebb nyerési esélyt adó gép :fizess!
  Ha megállod és nem játszol /mert még nem kapott el a gépszíj/ : jól jár a családod.
  A már megállíthatatlanok pedig majd fizetnek helyetted...
  Az adó így is, úgy is befolyik.”
 • 28. JABBA 2011. augusztus 03. 17:06
  „Ezzel csak az lesz, hogy a játékfüggő hamarabb fogja elkölteni az amúgyis kevés pénzét.”
 • 27. klj_54 2011. augusztus 03. 16:39
  „25. vuk 2011.08.03. 16:18
  A kés mint általános hasonlat került ide:)
  Ennyi erővel engem is be lehetne tiltani, mert képes vagyok fejben sakkozni és azt is lehet pénzért tenni!
  Én tévesnek vélek minden erőszakos, krimianalizáló látszat megoldást. Félreértés ne essék, ha a 40-es úton lépsz át hollandba -ott már 67!-Venlo mellett- ott is lesz bal kéz fele nyerőgépet egy rakattal. Ott megoldották ezt a kérdést szép csendben.
  Nem kellene tanulnunk a normálistól?”
 • 26. kalkutta 2011. augusztus 03. 16:29
  „Ha csak adót emelünk az azt jelenti, hogy nagyobb rész kérünk a mások szerencsétlenségéből befolyt összegből. Az állam nem tehet(ne) ilyet.
  Betiltani!”
 • 25. vuk 2011. augusztus 03. 16:18
  „24. klj_54 2011.08.03. 15:38
  En senior software engineer vagyok, lehet van ralatasom nekem is ;)
  En azt nem ertettem, hogy a kes hogy jon ide.

  En sem mondtam, hogy be kell tiltani, de a magasabb ado a tarsadalmi veszelyessegre nezve ertheto.”
 • 24. klj_54 2011. augusztus 03. 15:38
  „20. vuk 2011.08.03. 14:29
  Bizony számítógép a lelke neki, tehát jó a hasonlat:)
  Az egyik vejem a Magnumnál volt gépek mestere, tehát talán picivel többet tudok erről az átlagnál.
  Én amondó vagyok, hogy nem a tiltás a felesleges vagdalkozás a megoldás a kormányzat részéről. Maga a kormányzat egy hisztis gyerek nívóján van, mert mindent tilt, kriminalizál!
  Lásd az ötmilliós parlagfű bírságot, a tachográf kártyára rosszul beírt dátumért 400.000 Ft.-os bírságot!
  Ezek az emberek (T.i. kormány) most élik ki azt amit gyermekkorukban szerettek volna megélni:(”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Norvégiában élte át a terrort Böde László

Valaki csendre intette az utasokat és felhangosította a tévét, ami akkor szakította meg adását. Jött az első gyorshír: pokolgépet robbantottak Oslóban. Tovább olvasom