Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Nyűgözőépítők pengeélen

Szatymaz - Hamar csődközeli helyzetbe kerülhet egy vállalkozás, ha az őt megbízó fő- vagy alvállalkozó nem rendezi időben a tartozását. Ezt kénytelen átélni a Sikeres Unió nevű cég is, amely a szatymazi repülőtér két nyűgözőjét és mosóját építette ki tavaly. 3 millió forinttal tartozik nekik az egyik alvállalkozó, de eddig hiába vártak a pénzükre.
Két repülőtéri nyűgözőt – ezekhez kötik le a repülőgépeket – és egy mosót épített meg tavaly nyáron a szarvasi székhelyű Sikeres Unió nevű építőipari vállalkozás a szatymazi repülőtéren. A kivitelezést fővállalkozóként egy nyíregyházi cég nyerte el, amely az építéssel egy debreceni céget bízott meg. A munkát alvállalkozásba a szarvasi székhelyű építőipari kivitelezéssel foglalkozó Sikeres Uniónak adták tovább, amely egy kisteleki egyesületet is bevett az építkezésbe.

Novák István, a Sikeres Unió műszaki vezetője elmondta: rekkenő hőségben, 2 hónap alatt végeztek a munkával. A nyűgözők tökéletesek lettek, de a mosó felületének a mai napig kis esztétikai hibája van. – Ezt 500 ezer forintból lehetne kijavítani, ám a nagyjából 3 milliós összköltségünket eddig nem fizette ki a debreceni vállalkozás. Megkaptuk a betonszámlát, de nincs pénzünk rendezni azt. A vállalkozásunk pengeélen táncol, akár fel is számolhatják. A kisteleki egyesületnek se tudtunk fizetni. Ha csak a nyűgözők árát rendeznék, már ki tudnánk javítani a hibát – magyarázta Novák István.

Csődközelbe került a Sikeres Unió: 3 millióval tartozik nekik egy debreceni kft. Fotó: Frank Yvette
Csődközelbe került a Sikeres Unió: 3 millióval tartozik nekik egy debreceni kft.
Fotó: Frank Yvette

A szatymazi repülőtér vezetője hangsúlyozta: ők az utolsó fillérig kifizették a fővállalkozó által kért összeget, amely meg is érkezett a nyíregyházi cég számlájára. A debreceni vállalkozás a minőségi hiba miatt kis pénzvisszatartással ugyan, de szintén ki lett fizetve. A Hajdú-Bihar megyei kft. – szintén az esztétikai hibára hivatkozva – viszont egy fityinget sem fizetett ki a Sikeres Uniónak.

– Nem olyan nagy összeg a 3 millió forint, de arra pont elég, hogy teljesen ellehetetlenítsen egy vállalkozást. Csak köszönni tudjuk, hogy a betonszállítónak még van türelme várni a pénzére – mondta a műszaki vezető. Novák István hangsúlyozta: az építőiparban nem létezik előlegrendszer, így a vállalkozásoknak maguknak kell gondoskodniuk az alapanyagokról. A debreceni kft.-nél most azt ígérték: jövő hét közepéig rendezik a tartozást.

– Ígéretekkel már tele van a padlás – tette hozzá Novák István. – De nagyon örülnénk, ha végre sikerülne pontot tenni az ügy végére. Ha nálunk a pénz, a mosót is azonnal ki tudnánk javítani.

Olvasóink írták

 • 8. nagypappa 2011. május 09. 03:40
  „Nagykereskedelemmel foglalkozunk, sok az átutalással fizető partnerünk. Nagy részük becsületesen, határidőre fizet. Volt egy pár cég akivel szemben csődeljárást kezdeményeztünk. Egy (volt) cég adósságát nem sikerült behajtani eddig. A volt tulajdonos a mai napig "szem előtt" van. Megvárom, hogy kényszer helyzetbe kerüljön és akkor még beszélni fogunk a saráról.
  Van most is olyan cég, hogy 8 napos fizetési határidő ellenére még a 2010 évi számláit fizetgeti.
  Már csak kp. fizetés ellenében szolgáljuk ki.

  Véleményem szerint, amelyik cég az alvállalkozójának -annak ellenére, hogy az adott munkára ő már megkapta a bért-, csalást, sikkasztást követ el. Ez alapján büntetőeljárást lehet vele szemben kezdeményezni. Ha egy két főokost bezárnának, gyorsan és eredményesen javulna a fizetési morál.”
 • 7. Sandwitch 2011. május 08. 11:09
  „Nahát, ez nem ugyanaz a Sikeres Unió véletlenül, akik a 3-as villamos építési munkáit kiadták alvállalkozásba egy kisteleki kft-nek? A kisteleki cég kb. 40 emberrel dolgozott a fagyban, esőben és a mai napig nincsenek kifizetve. Ők már csődbe is jutottak, a munkavállalók pedig a munkaügyi bíróságra mentek az elmaradt több hónapos bérükért. Ilyen ez az építőipar.”
 • 6. KamuNeni 2011. május 08. 10:38
  „Miert nem kerik elore az osszeg felet es utanna annak a felet bizonyos completion eleresenel es utanna a maradekot mikor kesz? En nem is vallanek el semmi munkat ha nem igy lenne.

  Nem lenne a fovallakozonak semmi eselye ha mindenki igy csinalna es akkor megszunne ez a nagymeretu csalas. Es a birosag vagy a kormany miert nem hoz errol egy hatalyos rendeletet? Tiszta hulyeseg hogy valakik meg dolgoznak ilyen feltetelekkel mikor evek soran bebizonyosodott hogy allandoan meglopjak oket. Hulyeseg uraim hulyeseg.”
 • 5. zsozso64 2011. május 08. 10:30
  „Már réges régen be kellett volna vezetni a nagyberuházások esetén, hogy a fővállalkozó mely alvállalkozókat vonja be a munkálatokba, és melyik munkát, milyen összegben végzi alvállalkozó. Ezen összegeket a megrendelő közvetlen, az alvállakozóként meghatározott cég számlájára kellene hogy utalja!!! Semmi probléma nem lenne az építőiparban, legfeljebb átláthatóvá válna, hogy a fővállalkózóként pályázatnyertes ,három-négy fős ( a két főnök, a gk.vez meg a titkárnő) "Budapesti építőipari mamutvállalat" mennyi pénzt tesz zsebre, vagy oszt vissza a beruházás árából. A magyar építőipar egyébként sokkal fejlődőképesebb, tőkeerősebb, és e-mellet olcsóbb is lenne. Az persze sejthető, hogy miért nem így van ez manapság. Ha a fővállalkozónak nem lenne kiterjedt családi vagy baráti összeköttetése a politikai körökkel, a megoldás is hamarabb megszülethetne. De akkor ki menne politikusnak??? - mert betontkeverni, meg falazni, meg villanytszerelni, burkolni így is mennek emberek, igaz csak kényszerből, a megélhetésük biztosítása miatt.”
 • 4. DMagóg 2011. május 08. 08:22
  „A három csapás törvény mintájára kellene egy ,,állami verőlegény törvény"!
  Kiskapuznak! A fizetési meghagyás, felszámolási eljárás indítására minden vagyon, sokszor a vállalkozás is eltűnik, az idő telik. Egy valaki biztosan marad, a szerződés aláírója! Időt húzhatna ugyan, de a magánvagyona zárolható! Ha, se pénz, se vagyon, akkor irány a börtön! Meggondolnák, hogy mit írnak alá.”
 • 3. flightmode 2011. május 08. 08:16
  „Ez magyarország.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 08. 07:38
  „Van a megbízó, a pénzt elnyelő debreceni vállalkozás, és a balek! De olykor ez még két másik további lánc szemen is átmegy mire elfogy a pénz. A szerencsétlen vállalkozó azt gondolja, hogy a szerződés birtokában valamiféle biztosítéka van a pénzhez jutásához, de számos esetben bebizonyosodott, hogy ez nem így van.”
 • 1. Jozsoci 2011. május 08. 07:10
  „Nem irigylem. Nem egészem érthető számomra, hogy nincs szankció az ilyen esetekre, lásd Szeviép, amelynek a vezetőinek régen börtönben lenne a helye csődbűntett miatt. Alighanem van szankció, csak a hatóságok impotensek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a szegedi mentőállomáson

Szeged - Az Országos Mentőszolgálat május 10-én ünnepli megalakulásának 63. évfordulóját. Ebből az… Tovább olvasom