Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

OBI, Tesco: fairtás kérdőjelekkel

Szeged - Több mint két tucat, 15-20 méter magas fát vágtak ki a hétvégén Szegeden, az épülő Tesco és OBI Áruház, valamint a Vadaspark lakópark közötti, úgynevezett honvédségi szervizúton. A volt katonai kollégiumnál megállították a favágókat.
Huszonhat, 15-20 méter magas jegenyefát vágtak ki a hétvégén Szegeden a Vadaspark lakópark mellett húzódó, egykori Damjanich János Honvéd Kollégiumhoz vezető szervizúton, a lakópark felőli oldalon.

A Vadaspark lakóparkban élőknek a munkások azt mondták, hogy a jegenyéket csatornaépítés miatt kellett kivágniuk, a megrendelők a rohamtempóban, éjjel-nappal épülő OBI és Tesco Áruház kivitelezői voltak. A favágók azt is elmondták, hogy „majd ültetnek helyettük facsemetéket".

Az út elején semmilyen tábla nem utal arra, hogy a szervizút magánterület. – Ha fakivágás közterületen történik, akkor az engedélyköteles – mondta tegnap általánosságban Molnár László, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának a vezetője.

Az ott lakók nem értik, miért volt erre szükség. Fotó: Segesvári Csaba
Az ott lakók nem értik, miért volt erre szükség.
Fotó: Segesvári Csaba

Az irodavezető hozzátette, arra nem emlékszik, hogy az említett területen, az épülő Tesco és OBI Áruház mögött, az út bal oldalán, a lakópark és az árok közötti területre bárki kért és kapott volna engedélyt fakivágásra, de erre hivatalosan csak ma tud majd válaszolni.

Kovács János, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese szinte szó szerint megismételte, amit Molnár László mondott: – Közterületen engedélyköteles a fakivágás, magánterületen nem. A közterületen történő fakivágáshoz azonban előzetesen szakvéleményt kell adnunk.

Az igazgatóhelyettes abban viszont „majdnem biztos volt", hogy az említett területen történt fakivágással kapcsolatban őket senki nem kereste meg, így szakvéleményt sem adtak.

Egy fél fasorral kevesebb. Mindezt két nap alatt. Fotó: Segesvári Csaba
Egy fél fasorral kevesebb. Mindezt két nap alatt.
Fotó: Segesvári Csaba

Az épülő áruházaknál tegnap is dolgoztak, de a terültre nem engedtek be bennünket, így senkit sem tudtunk megkérdezni, hogy volt-e engedélyük a fakivágásra vagy sem. A biztonsági őr mindössze annyit „erősített meg", hogy „hát a fákat szombaton és vasárnap kivágták".

Az egykori Damjanich János Honvéd Kollégium egyik dolgozója viszont ennél többet tudott mondani. A középkorú férfi elárulta, hogy a fakivágást a munkatársai állították le a területükhöz tartozó kerítésénél, egyszerűen megtiltották a favágóknak, hogy az út másik felében is kiirtsák a jegenyéket.

– Ha lett volna engedélyük, nem hiszem, hogy a katonaság épületénél abbahagyták volna a fák kiirtását – jegyezte meg a fentiekkel kapcsolatban a Vadaspark lakóparkban élő Csizik Éva.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. vasarlonak 2008. május 15. 12:14
  „vasarlo, te tescós és obis vagy? Mi a bajod? Az jelent meg, hogy senki nem tud semmit, és a favágókat a katonák leállították.”
 • 34. flexsnake 2008. május 14. 19:28
  „Wazz, annyi árúház van hogy már nem férünk el töllék.Csak teszkóból van vagy 3, 4? :D Minek még másik?Obiból is van?Szabályozni kellene hogy egy város lakosságához képest mennyi árúház lehet.Tecsoból 1 obiból 1 és kész.
  Úgyis náluk a pénz és ugy rendezik a területet építés elött ahogyan akarják.Mit érsz el tüntetéssel?Max a dolgozók látják meg az áruházvezető akinek semmi beleszólása nincs a terjeszkedésbe.A cég lenyeli akár a milliós büntit is és minden megy tovább.”
 • 33. gabesz1970 2008. május 14. 19:17
  „Ma fejezték be a "tisztelt urak" a faírtást. Csoda szép látvány tárul a szemünk elé. Eddig zöld, illatos fákat láttam, ha kinéztem az ablakomon, madárcsivitelésre ébredhedtünk, árnyékot adtak ezek a hatalmas jegenyék. - megjegyzem ez nem szöszölős fajta- A látvány ami ma elénk tárul: a fákró leszedett vagy leesett madárfészkek itt-ott elpusztult fiókákkal, az OBI bádog fala, az építkezés poros, kopár, undorító látványa. Mondják, hogy egyszer be fogják fejezni és akkor milyen "jó lesz" az itt élő embereknek. Biztos igazuk van, ha a 60-70 fokra felhevült aszfalt bűzös gőze, a ronda épületek, a parkolókban megjelenő kéregetők, - akik valószínű a lakópark területét sem fogják kihagyni -, az áruszállítással kapcsolatban keletkezett zaj - napi rendszerességgel - stb... jónak számít. Nem értem, hogy miért nem játszóteret, parkot, esetleg kultúrális létesítményt alakítottak ki területrendezés címén. Illetve nagyon is értem, hogy miért nem.
  Más. Én az említett szervízút mellett lakom. Felháborítónak tartom, hogy éjjel a tolatóradarok csipogása zavarta a pihenést, nappal a hatalmas homok szállító teherautók akkor port csinálnak, hogy nem lehet megmaradni a környéken, ráadásul a Teve utcát előszerettel használják átmenő forgalom gyanánt. Az itt lévő utat is rendbe fogják hozni maguk után. Erősen kétlem. Talán az itt élők nyugalmára is gondolni kellene.”
 • 32. csera 2008. május 14. 11:13
  „Tisztelt FEZOJ!!!
  Nem hazudtam,nem szokásom!!!!!!!!
  BIztos helyről tudom....”
 • 31. levelyn 2008. május 14. 08:16
  „Csatlakozom a 27. hozzászólás írójához.A petíción jókat fognak nevetni maguk között.De ha a bevétel csökken azon elgondolkodnak majd,mivel a profitról szól az egész...”
 • 30. vasarlo 2008. május 13. 23:10
  „Tisztelt Oláh Zoltán Úr!

  Javaslom Önnek a MÚOSZ Etikai kódex ismételt áttanulmányozását, mielőtt tollat fog és mással "fegyvert" fogat!

  U.i.: ha nem sikerülne mégis megúsznia, lelkiismeretes takarítókra nagy szüksége lesz mindkét áruháznak...ráadásul nem is kell olyan messzire mennie dolgozni!”
 • 29. csanyiv 2008. május 13. 20:38
  „Kathhryn: "Én azt mondanám, vigyünk minden kivágott fa helyére egy virágkoszorút és egyúttal adjunk át egy felelős személynek petíciót, amelyben kiállunk a többi fa mellett ill. haladéktalanul követeljük méretes és valódi, nagy lombozatú fák telepítését."

  Ezt tartanám én is jó megoldásnak. Pénz nem számít alapon telepítsen a beruházó olyan fasort a kivágott helyén, ami nem 15-20 év múlva nyújtja ugyanazt a komfortot az itt lakóknak, mint a kívágott jegenyék. A mai technika lehetővé teszi komolyabb fák áthelyezését is, ezt meg tudták oldani Budán a 4-es metró szellőzőinek építésekor is! Talán nem rokkanna bele a költségekbe; ugyanakkor valószínűleg magasabb szinten kell kiállni az ügy mellett, mint csupán odavinni 30 ember petícióját.”
 • 28. csanyiv 2008. május 13. 20:28
  „aniko1772: "Az első kapavágásig a lakóparkban senki (legalábbis tudtommal) sem tudta, (még a Reálosok sem) hogy egy ilyen nagy beruházás készül mellénk!
  Nem tudom hol volt a terv tavaly közzétéve, én nem találkoztam semmilyen fórumon vele."

  A senki az olyan barokkos túlzás, hogy én például a környéken (Kenguru köz, Hiúz utca, Panda tér) több, mint kéttucat itt lakóval beszélgettem már olyan lakossági fórumon, ahol téma volt a bevásárlóközpont is.
  De például pont itt a DM honlapon van egy Vadaspark Lakópark nevű több, mint kétezer hozzászólásával az egyik legrégebbi élő topik, ahol a téma - hogy ide milyen cégek és kábé mikor jönnek, számtalanszor elhangzott, először talán 2006 őszén, de tavaly novemberben az önkormányzati közgyűlés előtt én magam linkeltem be a topicra anyagokat a témában.
  Javasolnám, hogy a továbbiakban olvasgasd a fórumot is, ha érdekel a környék léte, illetve gyere el a Katona Gyula - önkormányzati képviselőnk - által igen nagy gyakorisággal pont a lakóparkban megtartott lakossági fórumokra (ki szokta ragasztani a villanyoszlopokra az időpontját, biztos lesz ezzel kapcsolatban is!). Itt gyakran közterületfelügyeletis emberkékkel és környezetgazdálkodási emberkékkel is eszmét cserélhetsz.
  A Reálosok olyan szinten tisztában vannak vele, hogy a lakópark bejáratánál idén ősszel építendő körforgalom építési költségén egyharmad-kétharmad arányban osztoznak a Móravárosi Bevásárlóközpont Kft.-vel, ezt az előző hozzászólásomban található link dokumentumai között magad is elolvashatod - ezért tettem be...”
 • 27. CsImre 2008. május 13. 17:56
  „Ha csakugyan engedély nélküli, szükségtelen fairtás volt az áruházak részéről, akkor nem csak tüntetgetni kell, hanem egyszerűen nem bemenni az áruházakba (bojkottálni). Ha senki nem megy be, az elég erős jelzés lesz, minthogy 30-40 ráérő ember tüntet. Csak erős a gyanúm, hogy ha ott a (relatíve) olcsó áru a közelben, sokan megfeletkeznek a fákról.”
 • 26. Tomek 2008. május 13. 17:41
  „Megdöbbentő, ami történt. Mi pont a Kenguru közben lakunk, és letaglózva vettük észre, hogy gyakorlatilag rohamtempóban irtották ki a gyönyörű, hatalmas fákat. És nagyon szomorú, hogy valaki arra hivatkozik, hogy megtörtént szabályozás rendelet nyilvánosságra hozatala!

  Érdekes a lakópark több száz lakosa csak már akkor szembesült ezzel a dologgal, amikor a fél fasort kiirtották.”
 • 25. Kathryn 2008. május 13. 17:27
  „Figy, azt mondom az ott lakóknak (tegnap is írtam a másik cikk végébe), hogy kezdjetek el azonnal fákat telepíteni a telketek határára. Tudok javasolni olyan növényeket, amelyek hamar megfogannak és gyorsan nőnek. Akit érdekel, meglesheti az egyik "referenciát" a házunk előtt - a lakóparkban többen tudjátok, melyik ez. A két kínai jegenyét ősszel lesz három éve, hogy ültettem. Nagyon olcsó növényről van szó, kb. 30 méteresre nő meg és évente két méternyit gyarapszik a magassága.
  Kicsit drágább megoldás, de télen is takaró örökzöld a leyland ciprus. Ez is évi minimum 1 métert nő, a végső magassága 10 méter is lehet, azonban ez nyírható, masszív zöld sövényt lehet belőle kialakítani, 2-3 méter magasat is. A másikhoz képest kissé vízigényesebb. A kínai jegenye pár év után nem igényel locsolást, a leyland azonban szeret a vizet. Tegyetek a barbár fagyilkosok ellen így is!
  Én nagyon nagyon tartok attól, hogy egy esetleges restauráció azt fogja jelenteni a tescós és OBI-s kertépítőknek, hogy pár divatos gömbös növekedésű kis tollseprűt ültetnek majd az igazi fák helyére.
  Még tavaly nyáron is, ha bicajjal jöttem haza este a lakóparkba, a kereszteződés után már érezhetően pár fokkal hűvösebb volt, mint beljebb a városban a betontengerben. Ha nem teszünk ellene valamit idejében, forró nyári éjszakák és napok várnak ránk.
  Maximálisan helytadok Józsika véleményének, kellene valami akciót szervezni. Én azt mondanám, vigyünk minden kivágott fa helyére egy virágkoszorút és egyúttal adjunk át egy felelős személynek petíciót, amelyben kiállunk a többi fa mellett ill. haladéktalanul követeljük méretes és valódi, nagy lombozatú fák telepítését.
  Apránéknt, jól megfontoltan veszik el tőlünk az életteret. Először jöttek a multik, jött a fakivágás. Mi lesz a következő???
  Tisztelettel érdeklődnék: hol a bánatos bugyorban van ilyenkor a környék önkormányzati képviselője??????????”
 • 24. Józsika 2008. május 13. 15:57
  „Kell egy tüntetést szervezni holnap délutánra a tescó elé és kész, országos publicitást kapna az ügy.”
 • 23. JoKo 2008. május 13. 15:04
  „fanyűvő
  A fák kivágása, ha ezt nem követi ezeknél értékesebb fajok telepítése - megbocsáthatatlan.

  Ezekkel a fákkal - tudom - együtt élni sem piskóta !!!

  "a jellegzetes magyar fának ismert, az alföldi és dunántúli tájat egyaránt formáló út menti, vagy magányos tanyai jegenyék sem őshonos magyar fák, hanem ugyanolyan jövevények, mint például az akác" Online lexikon

  ennyi”
 • 22. viho 2008. május 13. 14:42
  „Sajnos így "fejlődik" a város. Hát köszönöm szépen, én ebből a fejlődésből nem kérek, a betonmonstrumok helyett, amelyekből már bőven van elég, inkább a fákra és a zöld területekre tartok igényt.”
 • 21. fezoj 2008. május 13. 14:01
  „csera, te pedig honnan a fenéből tudod ezt?
  A hazugság sem szép dolog!!!”
 • 20. Tristana 2008. május 13. 13:51
  „"A szabályozási terv a szakhatósági vélemények alapján javításra került és közzététele 2007. augusztus 30 - 2007. október 1. között megtörtént. A közzététel ideje alatt a tervvel kapcsolatban lakossági észrevétel nem érkezett."

  Ezzel kapcsolatban engem az érdekelne, hogy pontosan milyen fórumot jelent az, hogy "a közzététel megtörtént".

  Hol lehetett volna ezt megtekinteni?
  Sőt: hogy lehetett volna erről tudomást szerezni ahhoz előzetesen, hogy egyáltalán megtekinthető lett volna a terv?
  Tényleg érdekelne, márcsak a jövőre nézve is...

  Hogy előzetes lakossági fórum nem volt ezügyben összhíva, az biztos.

  Egyébként tévedtem is, azóta már tudom: ezek a fák kb. 25 évesek lehettek...
  Csemetefák utólagos telepítése nem lesz ugyanaz, ami volt.”
 • 19. Vargass 2008. május 13. 13:31
  „Az ottani lakosok indíthanának egy pert ellenük, hiszen a zöldfelület kivágása, az árnyékot adó fák kiirtása nagyban csökkenti a lakás használati értékét, az emberek komfort érzetét ami Foritnban is kifejezhető.

  SZÉGYEN és szomorú ami történt.
  Vállalati kommunikációból meg 1-est kap a megrendelő és kivitelező egyaránt. Mi az, hogy nem is mondanak semmit??!”
 • 18. fanyűvő 2008. május 13. 13:12
  „A jegenyenyár:

  http://www.agroland.hu/index.php?hir=1836

  őshonos fafaj az Alföldön.

  Ezek kb. 30-40 évesek voltak.

  Nem az a kérdés, hogy volt-e engedély, hanem, hogy ki hagyta jóvá és miért.

  A garázsomtól kilencven centire. Az úttól még egy árok is elválasztotta őket.

  Amely árkot a Reál kitisztítva, földhányásokat eltüntetve adott vissza a funkciójának. Ezek meg simán betemették.

  Majd kivágták a fákat.”
 • 17. Pimpi 2008. május 13. 13:05
  „Meg lehet és meg is kell őket büntetni, de a fákat ´visszaragasztani´ nem lehet. Eddig madárcsicsergésre ébredtem és nem kellett az épülő OBI oldalát bámulni, ha kiléptem az ajtón. Az erkélyről eddig csak a Főszer hátsó udvarát és a Picket láttam (na meg ajegenyéket), most már a Shell kutat és az OBI-t is...

  A lakópark ezen az oldalán csak ezek a nagy fák voltak. Köszönön szépen a kedves megrendelőnek, hogy eltávolíttatta őket.

  Hihetetlen, hogy Szegeden - és Magyarországon - a multik mindent megtehetnek. Nekem személy szerint nem hiányzott oda sem Tesco, sem Obi, sem semmi más, de azt gondoltam magamban, ha már megépülnek, legalább a fák természetes térelválasztóként szolgálnak majd a lakópark és az áruházak között.

  Egyszerűen nem térek magamhoz.”
 • 16. aniko1772 2008. május 13. 13:03
  „Kedves Csera!
  Én az engedélyezés be nem tartását a nagy betonelemeket, sódert, homokot szállító teherautók közlekedési útvonaláról írtam és nem a favágókról! :-)”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden a helyi értéken a hangsúly

Szeged - Sopron és Eger műemlékekben, Szeged helyileg védett építészeti értékekben gazdag. Tovább olvasom