Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ónémet szekrényben sorakoznak az iratok

Szeged - Érdekes szegedi munkahelyeken jártunk – egy átlagember ritkán nyer bebocsátást például az ügyfélszolgálati pult mögé, a régióvezetői irodába vagy az irattárba. Most a műemlékvédők és a fogyasztóvédők életéből hozunk pillanatképeket.
Kevés olyan hivatal létezik Szegeden, ahol az ügyfelet 1800-as éveket idéző szalonban fogadják. Talán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dél-alföldi irodája az egyetlen ilyen. Az Oroszlán utcabeli udvari épület fogadótermében neobarokk ülőgarnitúrára ültetik a látogatót. Kezünkkel önkéntelenül is a zöld bársonyt simogatjuk. Az 1846-ban épült ház felújításakor az eredeti stílusjegyek megtartására törekedtek. Néhány irodában díszítőfestés pompázik a plafonon, aranyszínű csillár világít, a fal mellett pedig ónémet faragott szekrény áll – az iratok tárolására szolgál. De nem volt mindig ilyen jó állapotban az egykori Krebsz-ház, amelyben korábban zsidó bor- és vaskereskedő családok éltek. Ezt jelzi a homlokzatról és az ereszcsatornákról visszaköszönő Dávid-csillag is. Mielőtt 1982-ben a hivatalhoz került az épület, a helyiségek egyike például autószerelő műhelyként funkcionált. Felújításakor az irodák mellett vendégszobát és előadó termet is kialakítottak. Utóbbi helyén most étterem működik, amellyel az udvaron is osztozniuk kell a műemlékvédőknek, akiknek külön öröm, hogy a régi, műemlékké nyilvánított épületben dolgozhatnak.

A fogyasztóvédőket modern berendezés várta új helyükön. Fotó: Karnok Csaba
A fogyasztóvédőket modern berendezés várta új helyükön.
Fotó: Karnok Csaba

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelőségének szegedi irodájában dolgozókat viszont az teszi boldoggá, hogy tavaly szeptemberben régi helyükről, a megyeházáról vadonatúj irodába költözhettek. Egy egész emelet lett az övék az Agrárkamara Kossuth Lajos sugárúti épületében. Míg a megyeházán 15-en osztoztak 3 szobán, jelenleg a 17 munkatárs – akik közül 12 felügyelő – 8 irodában, összesen 167 négyzetméteren végzi napi feladatait. Ám a hatósági és a jogi osztály már nem fért el itt, így ezek Kecskeméten kaptak helyet.

Míg a műemlékvédőknél a berendezés a régmúltat idézi, a fogyasztóvédőknél szinte minden új. Az irodákban szokásos bézs színű irodai bútorokban sorakoznak a dossziék. Fényes parketta a lábunk alatt, makulátlan, pasztellszínű falak körülöttünk. Horváth Zsuzsanna regionális igazgató elmondta: a legjobban azt szeretik az új helyen, hogy nem kell másokkal osztozkodniuk a közös helyiségeken. Mivel az egész emelet az övék, kulturáltabb körülmények között dolgozhatnak.

Díszes plafon és aranyszínű csillár a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dél-alföldi irodájában. Fotó: Segesvári Csaba
Díszes plafon és aranyszínű csillár a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dél-alföldi irodájában. Fotó: Segesvári Csaba

Iratkupacok az asztalon

A műemlékvédők 11 tagú szegedi csapatához építészek, régészek, adminisztrátorok és egy gépkocsivezető tartozik. Hat irodájuk 130 négyzetméteres. Ottjártunkkor minden asztalt hatalmas iratkupac borította. Nem csoda: az itteni ügyiratszám évente meghaladja a 15 ezret. A fogyasztóvédők sem tétlenkednek, a hivatal szegedi irodájában évente 2500 ügyet intéznek. Naponta általában 6-8 ember keresi fel az Agrárkamara épületében található légkondicionált ügyfélszolgálati helyiséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a szegedi Belvárosi hídat: dugók és káosz várható

Szeged - Július 18-ától augusztus 18-ig részleges és teljes útzár következik. Ön hogyan közlekedik majd? Tovább olvasom