Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Önök mondták: kevesebb jut karácsonyra

Csongrád megye – A delmagyar.hu olvasói az országos 34 ezer forintos átlagnál kevesebbet, mintegy 20 ezer forintot költenek az ünnepeken. Felmérésünk szerint a válaszadók 4 százaléka gondolja: a karácsony csak az ajándékozásról szól.
Több mint 700 olvasónk töltötte ki a delmagyar.hu karácsonyi felmérését. Megírtuk, az árukereső.hu kutatása szerint a magyarok átlagosan 34 ezer 800 forintot terveznek költeni az idei ünnepen – ezer forinttal többet, mint 2010-ben. Megkérdeztük: önök mennyit szánnak karácsonyi ajándékra, hol veszik meg az ünnepi meglepetést és véleményük szerint miről szól a karácsony?

A delmagyar.hu több mint 700 válaszadójának 61 százaléka fejenként 5 ezer forintnál kevesebbet tud karácsonyi ajándékra költeni. Önök azt is elárulták, hogy családjaik átlagosan 4 fősek, így a válaszadók többsége az ünnepekre legfeljebb 20 ezer forintot áldoz.

Olvasóink kommentelték is a kérdéseinket: Pandora azt írta, „az, hogy mennyit tudok és mennyit fogok költeni, az két különböző dolog". Hozzátette: „a gyerekek kapnak majd nagyobb ajándékot, felnőttek csak valami jelképeset. Nem az ajándék nagysága a lényeg, hanem az, hogy együtt van a család szeretetben, békességben, jókat eszünk, beszélgetünk és jól érezzük magunkat. PIHENÜNK! Ez bármilyen ajándéknál többet ér!"
Az is kiderült, mintegy 21 százaléknyi válaszadó engedheti meg magának, hogy karácsonyi ajándékra fejenként 5–10 ezer forint közötti összeget költsön. A válaszadók alig 15 százalékának futja ennél is többre.

A felmérésben részt vevők 77 százaléka boltban vásárol ajándékot. 12 százalék használja az internetet, később ők is boltban vásárolnak. Netes beszerzésre mindössze 7 százalék vállalkozik. SirRasor joggal jegyezte meg: „csak azt hiányoltam belőle (a kérdőívből – a szerk.), hogy saját készítésű ajándékot nem lehetett választani. Márpedig a karácsony, ha már a szeretet ünnepe, akkor nem az ajándékokról kéne szólnia. Szóval az ajándék szerintem csak jelképes, és az is saját készítésű :)" E témában a kérdőívet kitöltők mindössze 4 százaléka gondolja, hogy a karácsony egyenlő az ajándékozással. 44 százalék szerint a karácsony része a szeretet mellett az ajándékozás is, míg mintegy 40 százalék gondolja: a karácsony ajándék nélkül, csak a szeretetről szól.

Kolja meg is jegyezte, „Már vártam az ilyen jellegű hírt! Miért kell karácsonykor ezt firtatni, tudakolni? Miért hír az, hogy ki mennyit költ karácsonyra? Talán sulykoljuk az emberekbe, hogy ha átlag alatt költ, akkor nem trendi?" Balihoho hozzátette: „A karácsony, már régóta nem arról szól, amiről szólnia kellene. Eszembe jut gyermekkorom, a szerénysége ellenére, melegséget jelentett nekünk, gyermekeknek az ünnep. Mert a lényege, a szeretet, ami pénzbe nem kerül, viszont hiánya annál fájóbb mára értékét vesztette, és ezt a hiányzó értéket, pénzes dolgokkal pótolják, és akaratlanul változtatják a család és egyház legszebb ünnepét üzleti bóvli biznisszé."

Olvasóink írták

 • 8. allegro 2011. november 29. 22:31
  „Az 5000 Ft alatti kérdés nyugodtan szólhat 1000 Ft alatt/ fő!
  20 ezer? A karácsony - szilveszter, újévi menü alapanyagai szokott lenni ennyi emlékeim szerint, kicsivel jobb időkben, benne szaloncukor, 1-1 tábla csokoládé vagy helyette valami apró tárgy ilyen értékben. Valójában még arra se futja, az is hitelből...Mert a fizetést viszi a hitel és a számlák, nem is elég..
  Születésnapi ajándék ma már egy deci forralt bor együtt kortyolgatása és nézelődés a Dóm téri ádventi vásáron. Vennék én szép, ízléses dolgokat, de a jóérzésű ünnepelt inkább elhárítja "ne költsd a pénzed! Örülök annak is, hogy velem vagy!"”
 • 7. deszkás 2011. november 29. 17:15
  „Ez már látszik,nem lesz olyan költekezés mint tavaly. Azt csak a mi vezérünk gondolja.”
 • 6. Wacky 2011. november 29. 14:48
  „sztem az 5000 Ft sokaknál a 4 főre volt értendő!!
  amúgy meg, még többen vannak akik, ennyit se tudnak rá költeni összesen!!”
 • 5. 620829 2011. november 29. 13:20
  „hiteles plazsma meg még hitelesebb 4d-5d-6d tv...mert az a menő....de ocsóért...és hitelre.---mert a hiteltadó úgy sem fog megtalálni....jó magyar szokás szerint.”
 • 4. kiokushyn 2011. november 29. 12:28
  „Mer majd bavalják, hogy mennyit költenek és mit vásárolnak karácsonyra. Ugyan már..”
 • 3. Én2 2011. november 29. 12:27
  „Jóformán semmi nem jut karácsonyra örüljünk ha eszünk, bezzeg a képviselő uraknak, hölgyeknek lesz mit költeni hiszen felemelték jócskán a pénzüket.”
 • 2. 620829 2011. november 29. 11:30
  „KELL A PÉNZ A TANKOLÁSRA..AZ AZ AJÁNDÉK!”
 • 1. jozko 2011. november 29. 11:25
  „Év közben folyamatosan - beosztással - megvesszük, ami k e l l .
  Az ajándékozás inkább figyelmesség és jó ízlés kérdése -anyagi kérdést leginkább azok csinálnak belőle,
  akik híján vannak az előzőeknek.

  Persze van az a pénz - egyeseknél- amennyi feledteti ezek hiányát esetenként.
  Nálam nincs - pedig ugye nem ártana?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magányos cédrust festettek a diákok

Különleges múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola 18 tanulója tegnap a Móra Ferenc Múzeumban. Tovább olvasom