Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Operettbe illő a gyevi pacsirták története

A közös éneklés az örömforrás, ami egészségesebbé tesz. Így összegezhető a gyevi pacsirták álláspontja. A 15 éves születésnapját ünneplő algyői Parlando Énekegyüttes oszlopos tagjaival a siker titkát fejtegettük.
Operettbe illő történet a Parlandóé. Tizenöt éve, hogy az Algyői Nőegylet egyik összejövetelén arra a kérdésre, hogy ki szeretne énekelni, 13 asszony írta föl a nevét. Ezzel megalapították a Parlando Énekegyüttest.

– A korosztályunkhoz illő dalokból állítottuk össze az első műsorunkat – emlékszik a kezdetekre az egyik alapító, Horváthné Iluska. – Nem tartottuk magunkat annyira öregnek, hogy magyar nótákat énekeljünk – mosolyodik el. – Az örökzöld operettslágerek éneklését vállalhatónak éreztük – nem is tudtunk másik együttesről. Közben azt is tapasztaltuk: egészségesebbé tesz minket, ha együtt dalolhatunk.

A gyevi pacsirtáknak is nevezett énekesek sikerszériája tekintélyes. A Parlando Énekegyüttes anyaszervezete, a GyeviArt Kulturális Egyesület tavaly közel húsz fellépésen szerzett örömet közönségüknek az örömmel daloló, jórészt szépkorú asszonyok és férfiak. – Mi a siker? – kérdez vissza Bakos József, aki Antal Jánossal együtt kiemelt arany minősítést kapott az országos Ki mit tud? vetélkedőn. – A közönség tetszésnyilvánítása, amit a taps ereje is kifejez. De számomra, mint zenekedvelő és zeneművelő embernek az is a Parlandóhoz kötődő siker, hogy harmonikásként nagyon sok új számot tanultam meg. Ráadásul dalra fakadtam, amire eredetileg nem is gondoltam. A Parlando megváltoztatta az életem!
Vidácsné Marika (balról), Hegedűsné Magdika és Horváthné Iluska is dalra fakadt. Fotó: Újszászi Ilona
Vidácsné Marika (balról), Hegedűsné Magdika és Horváthné Iluska is dalra fakadt.
Fotó: Újszászi Ilona

– Néha még állva is tapsoltak minket, ami leírhatatlan örömmel tölt el – folytatja a válaszadást Hegedűsné Magdika, aki szerint ez az énekegyüttes baráti körré vált, az egymás iránti tisztelet tartja életben. – Csúcsa az itteni pályafutásomnak, hogy eljutottam Amerikába – a Parlando Énekegyüttes tagjaként, Csongrád megye képviseletében, az amerikai Toledo magyar fesztiváljának a vendégeként. Bakos Józsi barátommal együtt úgy fogadtak minket, mint a filmekben a sztárokat – fogalmaz Antal János.

– Egyéni sikeremnek azt tartom, hogy ezt a csapatot sikerült eddig egyben tartani és eljuttatni olyan nagy színpadokra, amelyekről álmodni se mertek az együttest alapító algyői asszonyok – veszi át a szót az együttes jelenlegi vezetője, Fábián Péter, aki elnyerte az algyői Alkotói Díjat is. Hosszan sorolja a televízióstúdióktól a pici zsákfalvakon át a különböző próbatételeket. Szerinte évente 20 alkalommal lépnek színpadra.

– A külső siker az, amikor önmagunkhoz képest a legjobbat teljesítjük. Az pedig különleges elismerés, hogy gálaműsorunkban, két programunkban is vállalta a szereplést Oszvald Marika és Peller Károly.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

333 lóerős sportkocsit tört össze két huszonéves a Tisza partján

333 lóerős sportkocsit tört össze két huszonéves a Tisza partján
Záróvonalon előzött annak a BMW-nek a sofőrje, amelyik még hétfő késő este borult fel a Felső Tisza-parton - a sofőr ,,olcsón" megúszhatja, mivel nincs súlyos sérült. Tovább olvasom