Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Orrkorrekció műtéti beavatkozással

Szeged - A plasztikai sebészeti beavatkozások között világszerte előkelő helyet foglalnak el az orr deformitásai miatt végzett műtétek.
Az orr határozza meg az arc karakterét. Öltözködéssel, sminkkel, egyéb módon nem korrigálható, s a különös formájú orr már kisgyermekkortól gyakran képezi gúnyolódás tárgyát. Deformitása, groteszk alakja gyakran okoz pszichés problémát viselőjének.

A nemkívánatos orrforma lehet öröklött, de gyakori eset, hogy egy gyermekkori sérülés következtében az arc serdülőkori átalakulása idején válik láthatóvá. Gyakori az orrsövényferdülés következtében létrejött alaki eltérés, ami akár az egész orr ferdeségét is okozhatja. A komplex elváltozást általában orrlégzési nehezítettség, orrdugulás, esetleg horkolás jelezheti.

A korrekció, az egyénhez leginkább illő forma kialakítása orrplasztikával lehetséges. A plasztikai sebész a konzultáción meghallgatja a páciens kívánságait, vizsgálattal megállapítja, hogy az elképzelt forma az adott orr esetében kialakítható-e, és ehhez milyen beavatkozásra van szükség. De a kívánságok nem mindig teljesíthetők. Előfordulhat, hogy az elképzelés kivitelezhető, de nem illik az arc- és fejformához. Ha páciens és orvosa nem talál köztes megoldást, célszerű a műtéttől eltekinteni, vagy másik szakember véleményét is kikérni.

A műtétet a páciens testi-lelki jólléte esetén szabad elvégezni, helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A több mint egyórás beavatkozások alkalmával általában altatást javasolnak. Orrsövényferdülés esetén lehetséges, sőt kívánatos az elváltozás és a külső orr műtétjének egyidejű korrekciója. A metszéseket általában az orron belül vagy alig láthatóan az orrlyukak közötti sövényen vezetjük. A műtét után a páciens az első éjszakát általában orvosi felügyelet alatt tölti; az első néhány órát ágynyugalomban, félig ülő helyzetben – ez a műtéti terület duzzadását hivatott csökkenteni. Számottevő fájdalom nem jellemző, de ha mégis, enyhe fájdalomcsillapító tablettával teljesen megszüntethető.

A műtét legkellemetlenebb velejárója az orrtamponok elviselése. Az érzés leginkább erős náthához hasonlít, néha tüsszentési ingert, füldugulást is okoz, és a szájlégzés miatt szájszárazságot. Az orrtamponokat 24-48 óra elteltével távolítjuk el, ezután orrkenőcs, orrolaj használata tanácsos. Orrot fújni a szokásos módon nem szabad. A gipszet általában a 6-7. napon vesszük le, ekkor távolítjuk el a varratokat is.

Sportolás, fizikai munka végzése 4-6 hétig nem tanácsos, sőt a hajolás, forró fürdő, szauna is kerülendő. Az operált orrot a napfénytől egy évig fokozottan kell védeni. A végleges orrforma a hegesedési folyamat befejeződését követően, egyéntől és beavatkozástól függően 8-16 hónap elteltével alakul ki.

Dr. Varga Klára,
Park Egészségközpont, Szeged
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihart kavart az Eurorozé

Szeged - Nem értenek egyet a magyar borászok az Európai Bizottság azon javaslatával, hogy a rozéborok címkéin tüntessék fel, „hagyományos" vagy pedig „keveréses" eljárással készült italról van-e szó. Tovább olvasom