Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Országos riadó lesz hétfőn: lezuhanó műhold okoz fiktív katasztrófahelyzetet

Csongrád megye - Nem volt olyan átfogó országos katasztrófavédelmi gyakorlat az utóbbi évtizedekben, amilyen hétfőn lesz: megszólalnak a szirénák, de sem ezek, sem a rádiókban, tévékben közzétett közlemények nem jelentenek valódi veszélyt.
Idegen nyelven

A katasztrófavédelem a megyénkben tartózkodó külföldiek számára románul, szerbül, horvátul és szlovákul is tájékoztat. Az alábbi szöveggel – RO: Aztazi pe data 21. noiembrie 2011.va avea loc exercitiu prevenirea calamitatilor si catastrofelor la nivel national. Sirene sunat pe anunturi de  radio si televiziune nu reprezinta un pericol real. SRB: Veľba upozoravanja u slučaju katastrofe. Danas (21. Novembra 2011.) izvrąit će se veľba zaątite protiv elementarnih nepogoda, vesti objavljeni u radiju i u televiziji, u vezi ove veľbe ne predstavljaju pravu opasnost. HR: Vjeľbe uzbunjivanja za situaciju katastrofe. Na danaąnji dan (21. studeni 2011.god.) izvodit će se vjeľba uzbunjivanja za situaciju katastrofe. Razglasajuće sirene, proglaąavanja obavijesti u radioprijemnicima i na televizijama ne označavaju valjanu opasnost. SL: Dnes (21. novembra 2011) sa koná celoątátne protihavarijné cvičenie. Signály sirén, rozhlasové a televízne oznamy neznamenajú skutočné nebezpečenstvo.   

Hétfőn országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik. A fiktív katasztrófahelyzetet egy lezuhanó műhold okozza a Csillagok háborúja című film valamelyik bolygóján, ennél több részlet egyelőre nem ismert. A hatóságoknak az a célja a gyakorlattal, hogy teszteljék, rendben működik-e a polgári védelmi riasztási rendszer, és hogy a lakosság megismerje, milyen tartalmú információkra lehet számítani valós veszély esetén.

Hétfőn a lakosság mindössze annyit érzékel majd a gyakorlatból, hogy egész nap közleményeket ad ki összesen 14 közszolgálati és kereskedelmi tévé és rádió. Késő délután pedig megszólal az országban 2500 légvédelmi sziréna. Körülbelül 15 másodperces úgynevezett „morgatópróbát" tartanak, vagyis a pánik elkerülése érdekében nem pörgetik fel a leghangosabb szintre a szirénát. Külön riasztásra a háttérben a polgári védelmi szervezetek tagjai mozdulnak meg: a számukra kijelölt helyen gyülekeznek, ahol egyórás továbbképzésen vesznek részt. Az országban közel 200 ezer tagja van a polgári védelmi szervezeteknek, ebből országszerte közel 15 ezren kapcsolódnak be a gyakorlatba. Csongrád megye 60 településén 544-en vesznek részt az akcióban.

A gyakorlatról további folyamatos információkkal szolgál a www.katasztrofavedelem.hu weboldal. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a gyakorlat napján elérhető információs vonala: 62/621-288. A polgári védelmi kirendeltségek, irodák is adnak telefonos tájékoztatást: Szegeden a 62/476-553-as, Kisteleken a 62/598-169-es, Mórahalmon a 62/280-630-as, Vásárhelyen a 62/241-201-es, Makón a 62/511-801-es, Szentesen a 63/510-351-es, Csongrádon a 63/571-990-es telefonszámon.

Olvasóink írták

 • 3. borcsokzsolt 2011. november 21. 10:21
  „Lehet hogy ez nem is fiktív!!!
  Csak így adagolják be hogy nekünk végünk.
  Jönnek a szlávok azt csókolom hungari.
  Persze a vezetők mennek ki ciprusra!!!”
 • 2. deszkás 2011. november 20. 16:06
  „Majd egy árviz és akkor lehet nagy arc.”
 • 1. qrumpli 2011. november 20. 04:14
  „Van itt pénz kéremszépen ,csak tudni kell okosan elkölteni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gandhiról szól a Satyagraha: ma Philip Glass operáját közvetítik a Metropolitanből a Belvárosi moziban

Szeged - Az órák és más kultuszfilmek zenéiért háromszor is Oscar-díjra jelölték már Philip Glasst,… Tovább olvasom