Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Összefogásról szóltak az ünnepségek

Csongrád megye - Akkor sikeres az ország, ha nem az egyformaság, hanem az együttműködés az érték – fogalmazott ünnepi beszédében Botka László, Szeged polgármestere. Nemzeti összefogás kell ahhoz, hogy sikeressé válhasson az ország – mondta Lázár János, Vásárhely első embere. 14 ezer vendége volt tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak.
Szeged

– Egy országnak tetszeni könnyű, hasznára lenni sokkal nehezebb – mondta Szent István királyra hivatkozva Botka László polgármester ünnepi beszédében tegnap a szegedi Szent István-szobornál. Hangsúlyozta: a megmaradás záloga a fejlődés, a haza építése. Ehhez szükség van mindenkire, aki hajlandó cselekedni. Az Imre hercegnek szóló intelmeket idézve folytatta: elvész az, aki országát megpróbálja enyémre és tiédre szakítani, aki legyőzendő ellenséget lát a másik magyarban.

Szent Istvánt idézte Botka László. Fotó: Shcmidt Andrea (galéria)

A polgármester kiemelte, Szeged az uniós csatlakozás győztese, hogy 2002-ben egy város volt az ország szélén, ma azonban két autópályája van, megszépült a belváros és jó néhány lakótelep, fejlődött a közösségi közlekedés. Akkor sikeres az ország, ha nem az egyformaság, hanem az együttműködés az érték – fogalmazott Botka. Példamutató Szegedre most mindennél nagyobb szüksége van a hazának – zárta beszédét, amely után Kondé Lajos plébános megáldotta az új kenyeret, mint a föld termését, az emberi munka gyümölcsét, Isten ajándékát, az élet fenntartóját, amely arra is való, hogy megosszuk másokkal.

A nap látványos tűzijátékkal zárult a Tisza parton amire most is tízezrek voltak kiváncsiak.

Hódmezővásárhely

A Szent István-templomban Kiss-Rigó László megyés püspök szentmiséjével kezdődött, majd első királyunk lovas szobra mellett folytatódott a hivatalos városi ünnepség Hódmezővásárhelyen. – Augusztus 20-a minden magyar számára ünnep – fogalmazott beszédében Lázár János polgármester. – Az országnak 8 év kudarcpolitika után sikerre van szüksége, ehhez pedig össze kell fogni. Mindenkinek küldetése és feladata van Szent István új országának megalapításában. Egy ország sem lehet széttört. Erre int bennünket Szent István – mondta. Hangsúlyozta: államalapító királyunk azt tanítja, szükség van mindenkire, s ez az új alkotmány kidolgozását végző nemzeti kormány vezető elve a hétköznapokban is.

Augusztus 20-ai ünnepség Hódmezővásárhelyen. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Az új kenyeret Németh László plébános szentelte, s Bán Csaba református lelkész áldotta meg. Az augusztus 20-i programok a Kossuth téren folytatódtak: az esti operett- és musicalműsort követően ezrek nézték végig a városháza tornyából és udvaráról fellőtt, negyedórás tűzijátékot – a helyi vállalkozók ünnepi ajándékát.

Ópusztaszer

14 ezer vendége volt tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak a Szent István-napon, a Magyar Televízió pedig napközben többször is élőben jelentkezett innen. A kapunál adományokat gyűjtöttek az árvízkárosultaknak, a legtöbben egy kiló kenyér árával segítettek. A hivatalos ünnepségen Magyar Anna elnök átadta a Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díját Biernacki Karol levéltár-igazgatónak, Csúri Ferencné Maczelka Anna nyugdíjas pedagógusnak, Domokos István endokrinológus szakorvosnak, Dömötör Mihály fotóművésznek, Kligl Sándor szobrászművésznek és Ternai László költőnek. Vincze László országgyűlési képviselő beszédében párhuzamot vont az államalapítás előtti időszak és az elmúlt nyolc év viszontagságai között, azzal, hogy most tért vissza az ország Szent István útjára. Az ünnepi szónok, Duray Miklós felvidéki politikus arról szólt, hogy a magyar történelem – tragikus eseményei dacára – nem terheli, hanem gazdagítja a magyarságot, és olyan szerveződésekre, alkalmakra van szükség, amelyek fönntartják, tovább éltetik az összefogást. Az új kenyeret Péterfi György makói pékmester sütötte, Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte, Makra József ópusztaszeri polgármester szegte meg.

Augusztus 20-ai ünnepség Ópusztaszeren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az emlékpark ismét a magyarság találkozóhelye lesz – fogalmazta meg a jelenlévők vágyát Magyar Anna a Rotunda épületében – ahol tegnap óta a régiek mellett 5 új kiállítás mutatja be a honfoglalók és az Árpádok korát, Szer monostorát, az ősök viseletét, lakóhelyét, tárgyait, és – az érdekes koponyarekonstrukciók eredményeképp – emberi arcát is.

Egy ünnep – három helyszín Makón

A makóiak 3 helyszínen ünnepelhettek. A Szent István téren csütörtökön a Fidesz ünnepi programján a megemlékezés és a kikapcsolódás mellett a politikáé volt a főszerep, bemutatkoztak a párt jelöltjeik.  Tegnap a Deák Ferenc utcában kirakodóvásár és a Városépítők Társaságának rendezvénye várta az érdeklődőket. Különleges kenyereket sütöttek, hazai termékeket mutattak be, gyermekprogramokat rendeztek. A központi ünnepséget most is a Szent István-szobornál, a Csanád vezér téren tartották – Buzás Péter polgármester mondott ünnepi beszédet, többek között az összefogás fontosságáról.

Olvasóink írták

 • 11. THE 2010. augusztus 22. 20:02
  „Összefogás, vagy cirkusz a népnek?”
 • 10. jozko 2010. augusztus 21. 17:45
  „9-Igazságkereső:
  Nézz körül...”
 • 9. igazságkereső 2010. augusztus 21. 14:34
  „És mi lesz azokkal, akik a mai napig nem kapták meg a végkielégítési összegüket, miközben a felszámolók amúgy jól elvannak évek hosszú soráig! Pl.: Mary Cipőgyár, Szeviép, Délépítő Zrt és még lehetne hosszan sorolni,nem érdemes, mert a kérdés lényege az: hová tűnik el a pénz?!”
 • 8. jozko 2010. augusztus 21. 14:25
  „A mellényt úgy lehet igazán újragombolni-ha előbb kigomboljuk!
  Ehhez bátorság, bevállalás kell-mert közben minden kilátszik, ami alatta van!
  Évtizedek alatt nem volt erre bátorsága egyetle kormánynak sem-és nem csak a 20 évre gondoltam!
  De egyszer csak el kell kezdeni-mert ha teljesen lefoszlik rólunk-az lesz az igazi szégyen!”
 • 7. dodoni 2010. augusztus 21. 10:48
  „"- Egy országnak tetszeni könnyű, hasznára lenni sokkal nehezebb."

  "Ingyenes uzazás a 65 éven felülieknek!"

  "Visszaadjuk a nyugdíjasoknak azt a 19 ezer forintot, amit az előző kormány elvett tőlük."

  "Több pénzt az embereknek! Több pénzt az önkormányzatoknak!"

  Az MSZP és elődje az MSZMP, az országnak való tetszés érdekében (ez volt a hatalmon maradás alapja) mindig szívfájdalom nélkül dobta oda a nemzet jövőjét. Ez a megrabolt jövő termi most sorra a csődöket. Amire, ha más kerül kormányra, lehet hivatkozni és kiabálnni, hogy "Lám! Ezek se tudnak semmit se tenni!"”
 • 6. greg 2010. augusztus 21. 09:35
  „Jó volt a buli. Többen hánytak. :D”
 • 5. okz63 2010. augusztus 21. 09:34
  „"3. hozzászólás Tommyst 2010.08.21. 07:09
  Egyébként is, mióta szokás nemzeti ünnepre bulit szervezni? Szégyellhetné magát az, aki ilyenkor elmegy."

  Na igen, nemzeti ünnepen csak futball huligánok zsivaja csinálhat mindig bulit, mi?
  Elképzelhetetlen számodra, hogy az új kenyér ünnepén Grill-fesztivál legyen?
  Nevetséges vagy! Augusztus 20-án mindig is volt rakparti program, csak régebben Stefánia-partinak hívták.”
 • 4. TrombiFrédi 2010. augusztus 21. 09:24
  „Szegény Szent István, csak a forog a sírjában, hogy ki mindenki és miért hivatkozik rá!?”
 • 3. Tommyst 2010. augusztus 21. 07:09
  „Az én szemszögömből inkább a részeg tizenévesekről szólt :S Mindenfelé ott voltak. Egyébként is, mióta szokás nemzeti ünnepre bulit szervezni? Szégyellhetné magát az, aki ilyenkor elmegy.”
 • 2. polo 2010. augusztus 21. 06:39
  „És az árvizkárosultak mokor fognak össze csak tárogatnak.
  Biztositást nem fizet mert inkább cigire v alkoholra költi a pénzt TISZTELET A KIVÉTELNEK ilyenkor meg elvárja hogy segitsenek rajta.”
 • 1. CID. 2010. augusztus 21. 05:44
  „hagyó összefogott zuchslaggal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi tűzijáték Szeged felett

12 perces tűzijátékot csodálhattak meg a szegediek péntek este. Az ünnepi égiparádén hagyományos és… Tovább olvasom