Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Őszünnep óvis módra

Algyő - Kisbíró hívogatott az algyői Szivárvány ovi szüreti mulatságára. „Ez a világ olyan kerek, akárcsak a sári berek. Kerek is meg gömbölyű. Ez a világ gyönyörű..." – énekelték tegnap az ősz gyümölcseivel földíszített udvarra vonuló kicsik.
Szőlőlugas, kukoricaszár, dísztökök, gazdagon rakott gyümölcskosarak díszletében billegtek-táncoltak, verseltek-énekeltek az apróságok. „Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele..." – fújták a dalt a gyerekek. A fiúcskák ünnepi fekete-fehéret, a lánykák pedig – még az óvó nénik is – fehér blúzt, meg piros vagy kék alapon apró virágmintás szoknyát öltöttek. „Szia anya! Szia apa!" – integetett egy szőke főszereplő a közönségnek. „Hej, Vargáné, káposztát főz, kontya alá ütött a gőz, hányja-veti fakalánját, kinek adja Zsuzsa lányát..." – kezdődött a játék.

Mihály bácsi szüreti hagyományokból tart bemutatót az algyői gyerekeknek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

„Kis kece lányom fehérbe vagyon, fehér a rózsa, kezébe vagyon..." – folytatódott a menyasszonykikérős körrel. Mert a Katica csoport felidézte a szüreti lakodalmast is: egy röpke pillanatra Czutor Adél és Tóth Péter „egy pár" lett, az „örömszülők" – Horváth-Teleki Hédi és Majo Vince –, no meg a szülők és nagyszülők legnagyobb megelégedésére. Mert az is hagyomány, immár legalább tizenöt éve, hogy az algyői ovi őszünnepén megjelennek a családtagok is. Most is együtt táncoltak gyermekeikkel – a műsor zárásaként. Aztán Izbéki Bátort répakirállyá választották. Az „alattvalók" pedig sutultak, vagyis szőlőt préseltek, gyékényt fontak, kézműveskedtek. Meg táncoltak. Talpalávalóval szolgált a helyi citerazenekar, a Hagyományőrző – hagyományőrzésből.

Olvasóink írták

  • 1. savos 2010. szeptember 24. 12:09
    „Ritka az olyan cikk a Délmagyarban, amelyiknek már a címében ne lenne hiba. Ez sem tartozik közéjük. Az óvódát és az óvódást hosszú ó-val írjuk; olyan szó pedig, hogy óvis nincsen. Ezt már a nagycsoportos ovisok is tudják, csak a Délmagyarnál nem. A cikk első sorában a Szivárvány ovi véletlenül már helyesen van írva.
    Van egy hiba nélküli írás is a mai számban - egy olvasói levél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosan tervez a Pinceszínház

A Szegedi Pinceszínház tavaly december óta várja a közönséget Dugonics téri új játszóhelyén. Tovább olvasom