Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Öt nő, nyolcvan férfi – nővérek a Csillagban

Szeged - Imádta a Csillag börtön közönsége az Apáca-pácot, pedig a ledérebb jeleneteket kihagyta a darabból az Árnyszínház. Az öt színésznő az első taps után feloldódott, az előadás után azt mondták, máskor is játszanának bent.
Bátor dolog nyolcvan fogva tartott férfi – elítéltek és kivételesen: előzetesben lévők – előtt öt nőnek színpadra lépni. Ezt éreztem tegnap délután a Csillag börtönben, és ezt láttam az első percekben az Apáca-pác című Dan Goggin darab színészein is: Kürtös Petrán, Szilágyi Annamárián, Márkus Juditon, Papp Gabriellán és Varga T. Zsuzsán.

– Bizarr volt a helyzet, nem játszunk mindennap a Csillagban – ismerte el az előadás után az Amnézia nővért alakító Márkus Judit, de hozzátette: az első taps után feloldódtak. A revümusical rövidített változatával készültek, kihagyták például Papp Gabriella (Lea nővér) tütüben előadott balerinaszámát, és Varga T. Zsuzsa (Roberta nővér) sem ment át vampba, és nem vetkőzött piros, csipkés miniruhára.

Csípőmozdulat azért maradt az Apáca-pácban, amire a nézők intenzívebben reagáltak, mint előző nap az IH Rendezvényközpont közönsége. Erősebb reakciót váltottak ki a poénok is, sőt az elítéltek beszálltak a zárójelenet gospelkórusába is.

Az elítéltek azt mondták, nem szórakoztak ilyen jól, amióta bent vannak. Fotó: Miskolczi Róbert (Képgaléria)

– Ebben a jelenetben az áment még egyik előadáson sem énekelték velünk – érzékeltette Márkus Judit, miben volt más a Csillag közönsége.
A könnyed darab egyébként öt apácáról szól, aki színészkedni kényszerül, hogy pénzt gyűjtsön gombamérgezésben elhalálozott társai temetésére. A nővérek saját életükről is mesélnek – Amnézia skizofrén magánszámát, valamint Roberta (Varga T. Zsuzsa) nyugatiboszorkány-kacaját és Oroszlán Szonja utánzását imádta a Csillag publikuma.

Odavoltak Szilágyi Annamáriáért, és szerették Papp Gabit, Kürtös Petrát is, bár utóbbiaknak a teljes változathoz képest jóval kevesebb szerep jutott a rövidítettben.

Siker civilek előtt is

Az Árnyszínház művészei vasárnap az IH Rendezvényközpontban két alakalommal nagy sikerrel adták elő a musicalt, hétfőn pedig a Csillag után újra az IH színpadán léptek fel. A darabot Janik László rendezte.

– Most, hogy már tudjuk, milyen, bátran eljönnénk máskor is – mondta Szilágyi Annamária az előadás után.

A Csillagban ezt el is várják, az elítéltek már a színházteremben mondogatni kezdték: karácsonyra újra hívják el a „nővéreket".

Három férfival beszélgettünk, akinek a nevét nem írhatjuk le. – Azt hittem, igazi apácák jönnek, és hittanórát tartanak. Kellemesen csalódtam – mondta az egyik fogvatartott.

– Köszönjük szépen, nagyon meg voltunk elégedve, vidámságot hoztak az életünkbe – fogalmazott a másikuk, a harmadik pedig közölte: öt és fél éve, tehát amióta bent van, nem szórakozott ilyen jól. A fiatal férfi azt mondta, érzelmekben nem túl gazdag életükben akkora élmény volt az Apáca-pác, hogy valószínűleg hosszú ideig, sőt talán szabadulásuk után is emlékezni fognak rá: „Megkönnyebbítik az életünket, megmaradnak a szívünkben. Kicsit ki tudtunk kapcsolódni, kicsit nem itt voltunk..."

Olvasóink írták

 • 6. voltam ott 2008. szeptember 17. 07:51
  „Kedves Hozzászólók!Ha Ti csak egy hetet is eltöltöttetek volna ott,akkor rájönnétek,hogy inkább güriztek kint,mintsem bekerüljetek oda!Sajnos a lónak is négy lába van még is megbotlik,nem mindenki bűnöző,aki oda bekerül.Aki nézhette az előadást,az valami piti ügy miatt került be.Különben mindenkinek van ott egy téglája,de addig örüljetek,amíg kívülről látjátok!”
 • 5. Igen! 2008. szeptember 17. 01:04
  „Az egyetlen hely ahol tisztasag,beke es nyugalom van??!!

  Akkor a Csillag pont olyan Szegeden, mint a Vatikan Romaban!!!”
 • 4. tik nem tuggyatok...? 2008. szeptember 17. 00:52
  „eztetet ugy hijjak hogy: rehabilitacijo!!!!!”
 • 3. exe 2008. szeptember 16. 15:49
  „Hát akkor menjünk Mi is beee!
  Az nagy volna...”
 • 2. verébpisti 2008. szeptember 16. 15:47
  „Tibi..így igaz.
  Tanulnak..színes TV, Főtenek,tisztaságban vannak.
  Érdekes és megvannak elégedve.
  Mi kint meg bevagyunk zárva!”
 • 1. Csak Tibi 2008. szeptember 16. 13:32
  „De sajnálom őket. Már szórakoztatni kell őket?
  Ennyire jó sora van egy elítéltnek bent?
  Hmm... ezt nem tudom hogy mire jó, de szerény véleményem szerint ez nem igazán riasztja el a bűnözőket a bűnözéstől!
  minthogy inkább még ösztönözni is őket ( :) na jó ezt azért nem).
  De ha valaki bekerül szinte jobb sorsa van bent mint kint!
  van valami a feje fölött,etetik, szórakoztatják őket.
  én meg melózok karácsonytól mikulásig hogy legyen miből fedezni pár dolgot, és még időm sincs elmenni színházba...
  De lehet hogy csak én látom így, és ez máshogy van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyek a szegedi operafesztiválra

Szeged - Megkezdték a jegyek árusítását a Szegedi Nemzeti Színházban november 3-án kezdődő… Tovább olvasom