Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Ötezer forintos büntetés jár az elfagyott vízóráért

Ötezer forintos büntetés jár az elfagyott vízóráért320 család arcán fagyott le a mosoly. Ahogy Novák Györgyné mondja: Csekk nélkül is van elég bajunk. Fotó: Frank Yvette
Csongrád megye - Közel 20 ezer forintja bánta szegedi olvasónknak az elfagyott vízmérőórát, ebből azonban az 5000 forintos kötbér verte ki nála a biztosítékot. A Szegedi Vízmű 320 ilyen csekket küldött ki.
Van, aki elnézőbb

– Az Alföldvíz az órák elfagyásáért nem számol fel kötbért, a társaság csak súlyos esetekben él ezzel a lehetőséggel – tudtuk meg Diós Zsolt PR-irodavezetőtől. Például ha a felhasználó a mérő hitelesítését vagy cseréjét nem teszi lehetővé. De szigorú a szolgáltató akkor is, ha illegális csatornahasználatot észlel, illetve a szennyvízhálózatba valaki csapadékvizet vezet be.
– Nem elég, hogy majdnem 13 ezer forintot kellett fizetnünk az elfagyott vízmérőóra cseréjéért, kaptunk egy értesítést és egy 5000 forintos számlát is büntetésből – kereste meg szerkesztőségünket felháborodott  olvasónk, Novák Györgyné. A levél tárgya: kötbérigény-érvényesítés.  Azért, mert nem óvta meg a fagyástól a vízóráját, még pluszban fizetnie kell a szolgáltatónak.

A vízmű levele indoklást is tartalmaz, és egy kormányrendeletre hivatkozik. Az ügyfél szerződést szegett azzal, hogy a „vízmérési hely karbantartásáról, a fogyasztásmérő elfagyás elleni védelméről nem gondoskodott". Így a szolgáltató az óracsere díján felül kötbért érvényesíthet.

– Társaságunk üzletszabályzata, illetve a közszolgáltatási szerződés tartalmazza a szerződésszegés eseteit és annak következményeit, benne a kötbérfizetési kötelezettséget – tudtuk meg Balaton Krisztinától, a vízmű kommunikációs vezetőjétől. Kiderült, a kötbér mértékét az üzletszabályzatban kell rögzíteni, amit a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal mint felügyeleti hatóság fogad el.
 
A leghidegebb téli napok után megszaporodott a munkája a Szegedi Vízmű szakembereinek.
A leghidegebb téli napok után megszaporodott a munkája a Szegedi Vízmű szakembereinek.

– A vízmérő a szolgáltató tulajdona, s azzal, hogy a felhasználó nem gondoskodott a fagy elleni védelemről, szerződésszegést követett el, és kötbérfizetési kötelezettség is terheli – ismétli a levélben is megfogalmazott érveket Balaton Krisztina. Megtudtuk, március 29-éig a vízműnek 320 elfagyott mérőóra jutott a tudomására. A másik megyei szolgáltatónál, az Alföldvíznél ezres a nagyságrend.

– Hívtam telefonon az ügyfélszolgálatot, és bár nem szoktam, kicsit felemeltem a hangom – folytatja a történetet olvasónk, akinek külföldön dolgozó fia lakik a Zsámbokréti sor 8. szám alatti családi házban. Elmondta, jelezték neki, hogy korlátozhatják a vízszolgáltatást, ha nem fizeti be az 5000 forintos csekket.
 
Olvasónk aknájában már téli öltözéket kapott a vízóra.
Olvasónk aknájában már téli öltözéket kapott a vízóra.

– Tény, régen volt már ilyen hideg telünk, és az év elején nem lakott itt senki, de ugyanilyen vízóraaknában Újszegeden, ahol én élek, nem fagyott el az óra – magyarázza Novák Györgyné a masszívnak látszó betonépítmény felett. Ráadásul a külföldön dolgozó fiú vízvezeték-szerelő, de álmukban sem gondolták volna, hogy ez előfordulhat velük.

– Nem is az 5000 forint, de az óracserével együtt már sok a közel húszezer, miközben a Nemzeti Eszközkezelőnek 13 ezret kell fizetnünk havonta – érzékelteti az összeg nagyságát Novákné. Megtudjuk, 7 millió forintos svájcifrank-hitel fogott ki a családon, nem volt más választásuk, mint felajánlani a házat az eszközkezelőnek. – Remélem, egyszer majd vissza tudják venni a fiamék, hazaköltöznek, és én is többet látom majd nemrég született unokámat – bizakodik Novák Györgyné.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba sodródott egy kisbusz

Árokba sodródott egy kisbusz
Az anyagi káros baleset az M5-ös autópálya Szeged irányába tartó oldalán történt. Tovább olvasom