Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Pakoljon tartós szatyorba!

Szeged - A már becsomagolt húst és felvágottat, de még a fóliázott WC-papírt is újabb zacskóba teszi a bevásárlóközpont népe. Mintha senki se törődne azzal, hogy csökkenteni kéne a csomagolóanyag-hulladék mennyiségét, aminek az EU szerint több mint 22 százalékát újra kellene hasznosítani. A kisebb boltokat célzó kisebb beszerző útra jellemzőbb, hogy az otthonról magával vitt táskába pakol a vásárló.
Tíz vásárlóból öt nem kért se a 9 forintba kerülő gyengébb és fehér, se a 15 forintba kerülő bordó, de erősebb műanyag táskából a hazai élelmiszeráruház-lánc egyik szegedi üzletében.

– Általában magammal szoktam hozni egy táskát, ha elugrom a boltba, de most otthon felejtettem – mentegetődzik Kolompár Angéla, miközben a fél kenyeret és a zsemléket a pénztárnál vásárolt fehér műanyagba pakolja.

– Miért visz magával többet is az önkiszolgáló zöldséges pultnál leszakítható átlátszó műanyag zacskókból? – kérdezzük a pult mellett elslisszanó nőtől. A válasz: véletlenül ennyit tépett le, és elfelejtette visszatenni. Aztán ebbe pakolja a vásárolt apróbb cikkeket, így spórolja meg a nagyobb táska árát. De ilyen zacsikat és a hipermarketekben ingyen osztott egyszer használatos szatyrokat a piacos árusoknál is láttunk már „újrahasznosulni".

A sarki boltban, fizetés után Gerebicz Andrásné vászonszatyra nyeli el a vásárolt holmikat. Fotó: Frank Yvette

– Évek óta bírja ez a vászon szütyő, ezért viszem magammal vásárláskor – süllyeszt el egy üveget, majd a becsomagolt felvágottat a méregzöld pakkban Gerebicz Andrásné. Azt mondja: nem tudja, vásárláskor ránk terhelik-e a csomagolópapír árát.

Újrahasznosítás

A lebomló műanyag- vagy papírzacskó se elég környezetkímélő – hangsúlyozta a Nobel-békedíjas Al Gore, aki azt tanácsolja: „Csináljon elvi kérdést abból, hogy bevásárlásnál legyen önnél tartós vászonszatyor!" Az ok? A Plastics Europe elnevezésű iparszervezet szerint 2005-ben a csomagolóipar a műanyagok 37 százalékát használta fel, miközben a képződő műanyaghulladék 62 százalékát állította elő. Az EU csomagolóanyag-hulladék irányelve szerint 22,5 százalékos újrahasznosítási arányt kell elérni.

– A párizsi higiénikus befedésére szolgáló, belül fóliázott papírdarab 0,005 gramm súlyú – mutatja a magát Margitnak nevező pultos. – Kötelező „kitáraznunk" a papír súlyát a mérlegen, vagyis csak a felvágott ára szerepel a cédulán. A papírzacskót ugyancsak ingyen adjuk: abba tesszük például a füstölt árut.

– A már becsomagolt savanyú káposztát, vagy a tejet, a mosószert külön-külön táskába teszem, higiéniai okokból – magyarázza Tetljak Jánosné, aki garabolyszerű kosara aljáról varázsolja elő az újabb és újabb zacskókat, majd szépen elrendezi a sokféle árut. A móravárosi asszony otthon is rend- és környezetszerető: szelektíven gyűjti a szemetet.

– A nagybanin 180 forintos kilónkénti árért érdemesebb egy faládányi almát venni és bespájzolni, mint 250-ért és nejlonba csomagolva apródonként a kis boltban vásárolgatni – halljuk Hegyi Gabriellától a matekóra egyik arányosítási feladatának eredményét. Az algyői ökoiskola tanárnője szerint az ingyen zacsiknál is szennyezőbbek a pillepalackok, ezért amit lehet, visszaváltható üvegben vesz meg. Mert a tudatos vásárlással is a környezetet védjük.

Mindszent esete

A hulladék elhelyezésének problémáját hazánk lakossága a második, a mindszentiek a harmadik legsúlyosabb környezeti problémaként érzékelik. Ugyanakkor Tóth János ökofilozófusnak a négy Tisza menti települést is érintő felmérése megállapítja, hogy a szelektív hulladékgyűjtésről a megkérdezetteknek majdnem negyede nem hallott. Az ilyen szelektálásra való hajlandóság alapján a mindszentiek a második helyen szerepeltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai üzletemberek kérdeztek a megyeházán

Szeged - Mostantól az informatika, a híradástechnika, a banki szolgáltatások és a biokémia területén… Tovább olvasom