Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Pályaválasztási vásár Szegeden: merre tovább, melyik úton?

Csongrád megye - Átalakulóban a szakképzés rendszere, jövő szeptembertől már a gyakorlati képzést erősítve kezdik el a 14 évesek oktatását a szakiskolákban. A mostani nyolcadikosok az iskolák kínálatával ismerkedhetnek a szegedi 2 napos, pénteken befejeződő pályaválasztási vásáron, amelynek rendezője a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
– A pályaválasztás ma már nem arról szól, hogy mi lesz velem az elkövetkező 3 évben, hanem hogy mi lesz az elkövetkező 15–20 esztendőben – ezt Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója mondta a 2 napos szegedi pályaválasztási vásár sajtótájékoztatóján csütörtökön, az IH Rendezvényközpontban.

Pályaválasztási vásár Szegeden: merre tovább, melyik úton? Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

14 éves korban kell dönteni

A 2011-ben hatályba lépett új szakképzési törvény szerint 2013. szeptemberében indul a gyakorlatorientált, német mintára kialakított, 3 éves szakképzés – erről Szebenyiné Csóka Beáta, az 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. szakmai vezetője beszélt. Lényege, hogy 14 éves korban el kell dönteni, ki milyen szakmát választ – erre a gyereket már ötödikben és hatodikban felkészítik. Nem jó a jelenlegi gyakorlat, hogy a diákok 9–10. osztályban egyik szakmából a másikba lépnek át. Az új képzésben a közismereti tárgyak aránya 33 százalék. Csongrád megyében 19 intézményben és 38 tagintézményben lehet szakmát tanulni. A külső gyakorlati képzőhelyek száma magas, az országos 20 százalékkal szemben nálunk a diákok 61 százalékának van tanulószerződése. Az idén kiadott új OKJ a régi 1200 szakmát 450-re csökkentette, Csongrád megyében 114-et lehet tanulni, a szakiskolákban tanulók aránya 20 százalék a diákok között.

Felbolydult méhkashoz hasonlított az IH földszintje és emelete: az 55 kiállító – 3 felsőoktatási intézmény, 11 képző- és 28 középfokú iskola, 10 munkáltató és 3 partnerintézmény – a standjain érdekességekkel, interaktív játékokkal hívta fel magára a figyelmet. A Csonka János tagintézménynél egy 125-ös Fiat alapvázát állították fel működő motorral, kézifékkel, sebességváltóval: Czékus Elemér igazgatóhelyettes az alapelveket magyarázta. Digitális földmérő berendezést tanulmányozhattak a gyerekek a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola pavilonjában. Az ötödéves Kiss Bence saját magáról is beszélt: Szentesről jár át a szomszédos megyébe.

Kiszomborról utazott a kiállításra Bihari Lehel, aki mindenképpen szakmát szeretne tanulni az általános után: az elektronika érdekli. Kevesen voltak hozzá hasonlóan határozottak: Török Viktória, aki a szegedi Vörösmarty általános iskolában tanul, egyelőre csak annyit tud, hogy szakmát kellene tanulnia, mivel nem a legjobbak a jegyei. A nyolcadikba járó diákok arra a kérdésre, befolyásolja-e majdani döntésüket, hogy sok egyetemi képzés fizetős lesz, csak a vállukat vonogatták.

A rendezvényt megnyitó B. Nagy László kormánymegbízott így nyilatkozott a sajtótájékoztatón: – Mára kiderült, hogy az elmúlt évtizedek alatt az alapfokú oktatásban az országban területi különbségek jöttek létre, emiatt nincs esélyegyenlőség. A fiatalok pedig a közép- és szakiskolákból kikerülve nem találnak maguknak munkát, és elmennek külföldre, mivel vagy a szakmára, vagy a tanult ismeretekre nincs szükség, miközben a másik oldalon hiányzik a szakképzett munkaerő. 2013. január 1-jétől az alap- és középfokú oktatás rendszere megváltozik, az állam alkalmazásba veszi az összes oktatót, a tanítás színvonala nem függhet többé az adott település anyagi helyzetétől. A szakképzés lényege elsősorban az – hangsúlyozta a kormánymegbízott –, hogy a gyerek koncentráltan tanuljon „eladható" szakmát, de legyenek olyan humán ismeretei is, amelyekkel továbbtanulhat.

Olvasóink írták

 • 14. lisa01 2012. október 07. 14:39
  „Jó szakmát tanulni/ asztalos, lakatos, hegesztő/maximális alázattal, odafigyeléssel, nyelvet tanulni ezerrel, oszt irány a nagyvilág.”
 • 13. kacsacomb 2012. október 07. 14:34
  „Persze, az is lényeg, hogy olyat tanuljanak, amivel el tudnak helyezkedni, de ha az semennyire sem érdekli, akkor miért ne olyat tanuljon, amit szívesen csinálna.. Gondolom, aki olyat csinál, amit szeret, annak öröm bejárni a munkahelyére, de aki utálja a munkáját, annak minden napja el van rontva vele..”
 • 12. dodoni 2012. október 06. 17:18
  „Egy elöregedő-fogyó országban biztos állást nyújthat az idősgondozói, temetkezési vállalkozói és a nála vállalt munka.”
 • 11. lingua 2012. október 06. 11:25
  „Hát a büfé-könyvtár szakoknak valóban semmi értelme, sajnos ebből van a legtöbb..Sokan mennek egyetemre szabadbölcsészkedni csak azért, hogy elmondhassák magukról, hogy egyetemre járnak, aztán jön a pofára esés, mikor nem találnak munkát..Az ilyen szakokat kár is elkezdeni...Azért egy jó szakmával/diplomával el lehet helyezkedni...Ha valaki jó a szakmájában, az talál munkát...”
 • 10. dodoni 2012. október 06. 11:01
  „Magyarországnak a földhöz visszatérő emberekre van szüksége és nem sokdiplomás, sokszakmás de ezzel semmit nem kezdeni nem tudó és ezért külföldre lelécelőkre. Ezen az úton ugyanis az ország ki fog ürülni, a magyar nép pedig el fog tűnni a világból. Hogy ez kit érdekel? Engem.”
 • 9. tzs_szeged 2012. október 06. 08:57
  „" És hol volt a Ságvári gimi, a Deák és a Radnóti?"

  Gondolom gőzük sincs, hogy mit mondjanak. A kerettantervek sehol, anélkül nehéz még osztálytípust is megnevezni. Hozzávetőlegesen lehetne, de hogy ugyanaz a biol-kémes vagy humán osztály lesz-e mint eddig...”
 • 8. Pandora 2012. október 05. 20:22
  „Valószínűleg az iskolák képviselőinek nagy csalódás volt, amikor látták, hogy a sok szórólap, tájékoztató a bejárat melletti kukában kötött ki..
  Ennyit a pályaválasztó diákokról.”
 • 7. makovaros 2012. október 05. 19:09
  „14- éves korban kell dönteni??? Gratulálok lökött oktatási mittom én ki. Még valaki 9. 10 ben sem tudja nem hogy ált iskolában . Az elég fontos döntés pedig...”
 • 6. Magica 2012. október 05. 11:04
  „Borzasztó volt. Meleg, büdös, és igen: iszonyú hangos!!! És hol volt a Ságvári gimi, a Deák és a Radnóti? Vagy azok már tudtak vmit a színvonalról?...Mindenesetre hatalmas csalódás volt, semmiben nem segített....”
 • 5. dean23 2012. október 05. 10:53
  „A jó pályaválasztás ott kezdődik, hogy választunk a gyereknek egy másik országot!”
 • 4. dendri 2012. október 05. 09:41
  „A gyerekeim tapasztalatából kiindulva a "merre tovább melyik úton" kérdésre a válasz: Nyugatra. Az a része még nem eldöntött, hogy országhatáron innen vagy túl, de itt a dél-alföldi térségben a végzetteknek jó ha az ötöde el tud helyezkedni. Termeljük a sok szakmunkást, OKJ-st, diplomást, csak munka nincs mellé. Ezzel a helyi politika sem tud mit csinálni, a jelek szerint nem is akar.”
 • 3. roxper 2012. október 05. 08:41
  „Mi ennek a vacaknak a lényege???
  Egy nap lógás a suliból, semmi több!”
 • 2. anya5353 2012. október 05. 07:51
  „Az iskolák képviselőivel alig-alig lehetett kommunikálni a színpadról üvöltött a "zene"!!!!
  Kértük a rendezőt, vegye halkabbra a hangosítást, de ez nem történt meg!
  Ez kellemetlen volt az iskoláknak és a szülőknek , gyerekeknek is, akik esetleg érteni akarták a "kiállítók" szavát, na meg a sajátjukat!!!!!
  Menekültünk onnan......”
 • 1. kalkutta 2012. október 05. 00:31
  „Menjetek olyan messzire amennyire csak tudtok.
  Itt nincs jövő, nincs remény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos falunap lesz Balástyán

A hagyományos zöldség- és virágfesztivál mellett szombaton elsősorban a szórakoztató és kulturális programok lesznek - a vasárnap a lovaké. Tovább olvasom