Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Pénzüket követelve demonstráltak a Gabona-Komplex Kft. károsultjai

Szeged - Beszállított terményeik árát követelve demonstrált tucatnyi gazdálkodó kedd kora reggeltől kedve a felszámolás alatt álló Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének szeged-tápéi háza előtt.
A már korábban többször is tüntető tiltakozók többek között "Minden közraktár áldozatát kompenzálni, úgy mint a bankokat!", "Bűnösöket a börtönbe, pénzünket a zsebünkbe!", "Ne az félje, akinek tartoznak, hanem az, aki tartozik!" feliratú táblákat tartottak kezükben.

A Gabona-Komplex Kft. mintegy ötven gazdálkodónak, őstermelőknek, integrátornak maradt adósa, a kifizetetlen termények ára meghaladja a 800 millió forintot – mondta Szöllősi Károly, az egyik érintett vállalkozás, az apostagi Aranykorona Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az ügy azonban jóval több családot érint, hiszen volt olyan integrátor, amely 50-60 gazdálkodó munkáját fogta össze.

A Gabona-Komplex Kft. károsultjai demontrásltak Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A termelők repcéjüket, kukoricájukat, búzájukat és napraforgójukat még 2008 augusztusa és 2009 februárja között szállították be a Gabona-Komplex Kft. röszkei bázisára. Bár a felvásárlócég nem kínált lényegesen többet a piaci árnál, részben az ott dolgozókkal kialakított esetenként több évtizedes kapcsolat, részben az M5-ös autópálya mellett található raktár kiváló elhelyezkedése és a vállalkozás biztosnak tűnő anyagi helyzete - a 400 millió forintot is meghaladó törzstőkéje miatt - rájuk bízták árujukat – közölte Szöllősi Károly.

A fizetési határidő lejártát követően – amikor a felvásárlócég nem, vagy csak részben törlesztett – kiderült, a vállalkozás a termelők engedélye nélkül közraktáraztatta árujukat. A gazdálkodók ezért jogi útra terelték a tartozás behajtását, s bár többük esetében jogerős bírósági döntés is született, s végrehajtás indult, nem jutottak pénzükhöz, mert időközben, 2009. december 16-án elrendelték a Gabona-Komplex Kft. felszámolását.

A Gabona-Komplex Kft. károsultjai demontrásltak Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Bagi Ádám szegedi gazdálkodó elmondta, a termelők kára még a 800 millió forintot is meghaladja, hiszen munkájuk folytatásához újabb hiteleket voltak kénytelenek fölvenni, s a perek is tetemes összeget emésztettek föl.

A szakember szerint, a történtek a hazai gabonakereskedelemben is problémákat okoznak, mivel a gazdálkodók a bizalomvesztés miatt – néhány nagy felvásárló céget leszámítva – csak készpénz ellenében hajlandók eladni terményüket.

A károsultak egyesületet alakítottak, s büntetőfeljelentést is tettek, a nyomozást azonban lezárták. Bagi Ádám úgy véli, a termelők akkor juthatnának hozzá a pénzükhöz, ha a nyomozás újraindulna, s sikerülne kideríteni, kit terhel személy szerint a felelősség a történtekért.

Olvasóink írták

 • 12. Tshabalala 2011. augusztus 30. 23:41
  „Mi felénk egy este gyullad ki a raktár és a tulaj háza és már is fizet a gazdálkodóknak!”
 • 11. frakk 2011. augusztus 30. 20:14
  „Csak a kommentekre szeretném leírni a "GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS" MŰKÖDIK.
  Egy kényszerből megismert sorstársam mesélte , 50 000 Ft adott a bírónőnek, melynek során előre vették jegelt ügyét, és büntetését csökkentették a legminimálisabb szintre. A bírónő tudtommal most is a helyén dolgozik, sőt papírja sincs cserépdobálás engedélyéről.”
 • 10. bánki 2011. augusztus 30. 19:10
  „,,Jakab Károly Széchenyi téri irodája elé álltak táblájukkal. Kiss Pál Csaba ugyanis Jakab Károllyal együtt egy monacói offshore céget hozott létre (a 3. tulajdonos egy olasz férfi): ez a társaság tulajdonolja mintegy 50 százalékban a Gabona-Komplexet is."

  A másik mákvirág !”
 • 9. bánki 2011. augusztus 30. 19:04
  „Embernek van neve ? Lehet Kiss Csaba, esetleg Kiss Pál Csaba. Tessék néven nevezni.

  Pisztruj és Baranyi is felemelt fejjel autózik Porlódon.”
 • 8. Herli 2011. augusztus 30. 17:25
  „Érdekes dolgok ezek, a törvények jobban védik az adóst, mint a kölcsönadót. Nekem is egy panellakás árával tartozik dr. B. János ügyvéd, jogerős bírói ítélet ellenére nem adta/adja meg az adósságát!
  Ez a rablás korszaka, azaz a vadkapitalizmus eredeti tőkefelhalmozása.”
 • 7. Horthyszobor 2011. augusztus 30. 15:56
  „Én egy ablakos gazembert ismerek. Újszegedi ház, nagy pofa, lové meg nyista. Az ablakról nem is beszélve.”
 • 6. LukSzusz 2011. augusztus 30. 14:54
  „Van kitől tanulni,a fél volt kormány-párt büntetőeljárás alatt áll vagy börtönben röhög a markába.”
 • 5. macusnéni 2011. augusztus 30. 12:36
  „Ezeket akik átverik a termelőket réges régen már kiiktathatnák .Pénz nélkül valamit átadni a mai világban merész dolog.Úgy mint pénzt kölcsönözni.Van akinek irás nélkül oda lehetne adni,mert megbízható.De ma a szerecsen vitézek korát éljük.A rendőrségünk is gyenge,inkább lebeszélik a károsultat,nehogy kelljen nekik dolgozni.Sajnos ez a tapasztalat.”
 • 4. kiokushyn 2011. augusztus 30. 11:50
  „És az ilyen emberek tudnak nyugodtam aludni.”
 • 3. Herli 2011. augusztus 30. 11:48
  „800 milliós károkozásnál már őrzik az adóst és nem verik, pláne agyon. Pedig lehet megérdemelné, hasonlóan a középkori kézlevágási és egyéb jó kis ösztönzőhöz.. :-(”
 • 2. Együgyű 2011. augusztus 30. 11:48
  „Pénzüket követelve demonstráltak a Gabona-Komplex Kft. károsultjai

  A károsultaknak demokratikus joguk reklamálni. Nekünk is.

  Pénzt követelni lehet! Kapni már nem!

  Na de, hogy közpénzen kártalanítani, kompenzálni.

  Az már nem!!! Az én fityingjeim is benne van.

  Mért nem készpénzért adták el. Megint mi fizessük meg más butaságát.
  Építsenek saját raktárakat és oda rakják terményeiket.

  Most a kacsalábon forgó házak feltartása veszélybe forog ugye? Merci be is üzemanyag kel?
  Már régen köztudott!!!
  Magyar a Magyar a legnagyobb ellensége.
  Aki eddig nem tudta most megtudta!”
 • 1. 620829 2011. augusztus 30. 11:09
  „Igazi magyarhon...verd át a másikat és tünj el a pénzzel----gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi színésznő a Jóban Rosszban sorozatban

Szegedi színésznő veszi át az egyik főszerepet a Jóban Rosszban című tévésorozatban. Bencsik Bea karakterét a veszélyeztetett terhes Szorcsik H. Viki helyett Bicskey Zsófia játssza majd. Tovább olvasom