Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Plafonja lesz a szociális segélynek

Szeged - A kormány felső határt vezethet be az egy embernek havonta kifizethető szociális támogatások esetében. Utánajártunk, mennyi rendszeres segélyt fizet ki havonta a szegedi önkormányzat. Mit szólnak a tervhez a rászorulók?
A társadalomnak teljesen jogos elvárása, hogy az adófizetők pénzéből támogatott rászorultak ne kapjanak többet, mint akik kevés bérért dolgoznak. A családtámogatási rendszerekhez viszont nem nyúlunk hozzá, de egy plafont bevezetünk, ami szűkíti a segélyekhez való hozzáférést – mondta Soltész Miklós tegnap reggel a Kossuth rádiónak. A Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár arra a hírre reagált, hogy a kormány felső határt vezetne be az egy főnek havonta kifizethető szociális támogatások esetében.

– Csak az éhezők száma fog nőni, több lesz a lopás, mert nincs munka, nincs megélhetés – vélekedett egy férfi a kormányzati javaslatról tegnap délután a Huszár utcai szociális iroda előtt. Indulatosan megjegyezte: a 22 ezer forintos támogatás két csekkre elég, segély helyett munka kellene.

Segítségre várva. Fotó: Segesvári Csaba
Segítségre várva. Fotó: Segesvári Csaba


Szegeden a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda 2011-ben 1 milliárd 645 millió forintból gazdálkodott, ebből havi ellátásként 442 millió forintot fordítottak foglalkoztatás helyettesítő támogatásra (fht), 162 milliót rendszeres szociális segélyre. – Évente közel 10 ezren fordulnak irodánkhoz, az ügyfelek többsége egyfajta segítséget kér, ritka a segélyhalmozó – tudtuk meg Kiss Magdolnától. A szociálisiroda-vezető helyettese lapunknak elmondta: jövedelempótló ellátásként a munkanélküliek legfeljebb 22 ezer 800 forint fht-ra vagy havi 1000 és 42 ezer 326 forint közötti rendszeres szociális segélyre jogosultak. – Rendszeres szociális segélyt a család jövedelmétől függően folyósítunk, nagysága átlagosan 25 ezer 650 forint. A jövedelembe beleszámít a családi pótlék, a tartásdíj is – tette hozzá. Megtudtuk: az önkormányzat által havi rendszerességgel folyósított jövedelmet pótló segélyeket összevonva nem lehet igényelni. – Nehéz megmondani, hogy mennyi ma a maximálisan kifizethető segély összege, a juttatás sok tényezőtől függ. Ha mindenképpen forintosítani szeretnénk, vegyünk példának egy egyedülálló, aktív korú munkanélküli szülőt, aki gyermeke után emelt összegű családi pótlékra is jogosult. Irodánkon keresztül havonta 22 ezer 800 forint fht-hoz, közel 6000 forint lakhatási támogatáshoz jut, gyermekét központi jogszabály alapján ingyenétkezés és -tankönyv segíti. A szülő évente három alkalommal 5800 forint rendkívüli, míg évente legfeljebb összesen 35 ezer forint átmeneti segélyt kérhet – számolt az irodavezető-helyettes. Mindent egybevéve az önkormányzattól havonta legfeljebb 33 ezer forint pénzbeli támogatáshoz juthat az egyedülálló szülő.

– Ha az állástalan szülő együtt él a nagykorú munkanélküli gyermekével, akkor természetesen mindenki megkapja az fht-t – mondta Kiss Magdolna, hozzátéve: 2011 decemberében 2000 embernek folyósítottak fht-t, a jogosultak száma idén augusztusra 2450-re emelkedett. Az fht a törvény módosítása miatt januárban 28 ezer 500-ról 22 ezer 800-ra csökkent, a szociális juttatások alapjául szolgáló nyugdíjminimum 2008 óta ugyanannyi, 28 ezer 500 forint.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. czindi 2012. szeptember 29. 19:22
  „53. ossian33, hidd el, szívesen sorolnám...ha országos kampányt indítanának, a kisnyugdíjasok biztosan adnának pénzt...”
 • 53. ossian33 2012. szeptember 28. 22:09
  „52. czindi 2012.09.28. 16:58
  Jó,jó szép példa, de felsorolnád a követőit is?
  Mennyi van már abban az alapban?
  Ja a szegedi püspök is felajánlott vmi nagyobb összeget. Az vajon miből van? Gondolom a hívők adakozásából.
  Nem?
  Akkor állami támogatásból.
  És az vajon miből jött össze?”
 • 52. czindi 2012. szeptember 28. 16:58
  „51. ossian33 , "Igen, szép példa lenne,"...nem lenne, AZ! Világos a mondandód. Ahogy Baján mondják: "van akinek a <moderálva> is keserű"...”
 • 51. ossian33 2012. szeptember 28. 12:36
  „50. czindi 2012.09.28. 10:55
  Igen, szép példa lenne, ha követnék...Sajnos az adóssághalmazon meg se látszik.
  Neki ez meg se kottyant, bőven volt miből, bár én is tudnék ennyit adni.”
 • 50. czindi 2012. szeptember 28. 10:55
  „Azért van pozitív példa is, pl. Surján László Eu képviselő több mint 4 millió ft-ot adott a saját vagyonából az államadósság csökkentésére...sajna kevesen követik a példáját. És tényleg: a börtön az legyen börtön, - ahogy már régen és sokszor írtam: a rabok pedig legyenek önfenntartók: a munkájuk arányában kapjanak mindent! ( kaját, fűtést, világítást, stb. term. levonva a perköltségeket, a kártérítési kötelezettségeket, stb.)”
 • 49. MiKiEz 2012. szeptember 28. 09:13
  „Az erőszakos vagy vagyon elleni bűncselekmények elkövetőitől megvonni mindenféle segélyt és amennyiben rendelkezik ingósággal azt lefoglalni, árverezésre bocsájtani, hogy a börtönben töltött időszakban az ellátását részben fedezni lehessen. A börtönök legyenek börtönök, ne hotelszobák, igen is érezze magát rosszul az aki oda kerül. Ne legyen TV a rabok szobájába meg hasonló. Nem ők fizetik a villanyszámlát hanem azt is az adófizetők.

  A segélyplafon nem rossz ötlet, mert tényleg valaki halmozza őket, ahogyan néhányan az állásokat is. Ez a két véglet és mindkettőt kezelni kéne. Sajnos a segélyek körüli megszorítások, reformok elég sok embert érintenek és csak kis megtakarítást jelenthet. E helyett lehetne a képviselők fizetését szabályozni, mert hát ahogy olvastam jövőre nekik még több lesz, ahogyan azt megszavazták maguknak. Ott egy igazi megszorítás, ami nem csak médiakampány viszonylag csak kevés embert érintene. 20-30% fizetés és juttatás csökkentés következtében még biztosan senki nem halna éhen, és legalább annyit lehetne spórolni mint a segélycsökkentésből.

  A baj csak az, hogy minden Szentnek maga felé hajlik a keze:( !”
 • 48. Linka11 2012. szeptember 28. 09:07
  „czindi
  Tetszik az álmodban az a felvetés miszerint ha bajban van az ország ,ne csak a csórók húzzák meg a nadrág szíjat hanem -akik a csórókat képviselik- is !- Ha tőlem elvárható,hogy 90-100 ezerből neveljem a gyerekeket és becsülettel fizessem a rezsimet és még adózzam is.Akkor a politikus urak is legalább felezzék le az összes járandóságukat mivel bajban van az ország és ugye azt halljuk mindenütt,hogy- nincs pénz -nincs pénz-persze ez rajtuk nem nagyon látszik.A segély az mindig kevés akár mennyi is. - " Ne halat adj- mutasd meg ,hogy kell a halat megfogni "!!!!”
 • 47. zapi 2012. szeptember 27. 18:39
  „Azt nem tudom miért nem veszik be a törvények közé,hogy aki köztörvényes büncselekmény miatt a jogos büntetését tölti,nos annak a családja miért kap egy forint segélyt is ??????
  Azt hiszem,így egyszerűbben megfelezhető lenne a segélyesek száma...”
 • 46. czindi 2012. szeptember 27. 11:23
  „Ja és még valami "adalék": aki soha életében nem fizetett TB-t, annak a legnagyobb a pofája az orvosi rendelőkben, kórházakban, klinikákon. Ők támadják meg az orvosokat, ápolónőket ha nem tetszik nekik valami...de ez megint csak demagógia és koholmány, hisz belügyérünk is megmondta: itt rend lesz két hét múlva...Erről az jut eszembe:
  " a nők életében az a tíz év a legszebb, ami a harminc és a hatvan között eltelik"....”
 • 45. czindi 2012. szeptember 27. 11:20
  „Egy cigány ember vezette az autót és árulta a dinnyét. Beszélgetni kezdtünk, elmondta, hogy a sógora, aki "tudja, ő is cigány" , kapott munkát, becsületesen dolgozott, a keresete 96.000 ft volt. Örültek a szép keresetnek. Azután jött az ősz, az iskolakezdés ideje. Kiderült, hogy miután dolgozik, van jövedelme, a gyerekeknek innentől nem jár ingyen könyv, füzet, stb. Nem kapnak ingyen tízórait, ebédet, uzsonnát a menzán, stb. Kiszámolták és rögtön rájöttek, hogy sokkal rosszabbul jártak a jó jövedelemmel. No itt (is) kezdődnek a bajok. Meg ott, hogy az uniós elvtársak ( Brüsszeli és Strasbourgi vízfejek ) euro-milliókat keresnek ( pont oly érdemtelenül veszik föl a különélési, utazási- pótlékot, lakhatási hozzájárulást, stb! mint a mi képviselőink - tisztelet a kivételnek ) és épp úgy nem tesznek semmit pl. a válság leküzdésére, legalábbis érdemben nem. Ők is beérhetnék egy ( nyilván a miénknél magasabb, - mondjuk kétszer akkora fizetéssel ) és így tovább, országokra lebontva, az így megtakarított pénzt pedig az államadósságok csökkentésére, munkahelyek teremtésére fordíthatnák...bocsi, csöngettek az ajtón, és föl kellett ébrednem...”
 • 44. forgne 2012. szeptember 27. 09:43
  „A TB-t bezzeg be kellene fizetni, ha volna miből!!”
 • 43. istvang58 2012. szeptember 27. 09:10
  „Sok ingyenélő keressen munkát magának. Európa nagy hamár megszavazták az uniót. Igaz egyszerűbb bemenni a hívatalba és kuncsorogni, hátha jut az adófizetők pénzéből.”
 • 42. gavallér 2012. szeptember 27. 08:42
  „A munka kereséshez, Ez az önéletrajzírósdi ez aztán mindennek a netovábbja. Lehet azt mondani hogy a mai világban ez kell.
  De egy egyoldalas "CV", szíví" -től miért várja el a kegyelmes úr hogy pótolja a személyes találkozást.
  Az első 3 sorban kiderül hogy hány éves vagy. Ha van mellette fotó egész alakos persze, látszik hogy hogy nézhetsz ki.
  Máris két olyan szűrő ami a cv olvasóját befolyásolhatja és már nem is megy tovább.”
 • 41. Linka11 2012. szeptember 27. 08:29
  „Az egész rendszer beteg !! Ezek a segélyek pld munkanélküli,vagy szociális segély úgy ahogy van nem töltik be a funkciójukat. Ez a nesze semmi fogd meg jól .Pld, ha valaki mondjuk 30-35 év munka után ennyit kap, az tulajdonképpen a sok levonást ,adót ,tb,stb végső soron hiába fizette, mert saját számlára a legtöbb embernek
  már nem jutott.Akkor amikor milliárdok mennek kormányzati szinten bútorra,autóra,utazásokra,tanácsadók busás megfizetésére addig a segély 27 000-Ft -ja meg sok.-No ebből látszik mi a fontos a Magyar politikai elitnek !! Ha már nyugati árakat ,adókat és lehetőségeket kaphatunk mért nem kapunk nyugati béreket,segélyeket és egészségügyet ??!!Ne mondja senki-hogy nincs pénz- mert ez alapból nem igaz !Annak nincs pénz aki végig robotólja az életét ,gyereket nevel és nincs a húsos fazék közelében.Érdekes,hogy a munkanélküliségről a segélyekről mindig azok tudnak a legtöbbet akik még eddig nem próbálták ki.”
 • 40. Tope2006 2012. szeptember 27. 08:26
  „Szégyentelen és jogtalan, hogy valaki több évtizedes munka után nem kap segélyt, mert munkát ugye már itt a 30-asok sem kaptnak mert van lakása, kocsija. Azt nem nézik, hogy a lakás pl. hitelből van és még esetleg több generáció is lakik a lakásban. Nem mellesleg ha van pl. 20-200 ezer forintos kocsim azt egyem reggelire, mert segélyt nem kapok, vagy adjam el és ha lenne munka kocsival, vagy vidéken akkor arról is mondjak le. Tuti jó rendszer. A feketéknek bezzeg megadják mert azoktól félnek a tisztelt hivatalnokok. Előttem szólókhoz, legyen kedves megírni aki tudja, hogy a munkaügyi központban Szegeden, mikor volt kinn a falon olyan állás, hogy a Huszár utcában pl. a segélyes irodán emberfelvétel van???? Pedig havonta mennek oda új dolgozók akik a hivatalvezető retye-rutyái??? Ennek kellene utánanézni nem annak hogy milyen sok mindenre elég a 22 ezer!!!!!!!”
 • 39. forgne 2012. szeptember 27. 08:21
  „Még ennél is lehet szűkebb?? Háromgyermekes édesanya munka nélkül, férjem keres egyedül. A legidősebb gyermekemre megszűnt a családi pótlék. Semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult, csak a lakásfenntartásira. Szégyellje magát az, aki ennyire alacsony plafont határozott meg. Egyszóval, akinek nincs munkája, az haljon éhen, vegyenek el tőle mindent, tegyék élhetetlenné. És nem saját hibából lettem munkanálküli.Teljesen kilátástalannak látom a világot.”
 • 38. szegedivagyok 2012. szeptember 27. 08:12
  „Nem a számokat kellene folyton sorolni, hanem tenni az ellen, hogy több legyen.Ha a többség mindig csak az államtól várja a segítséget marad ott ahol van.Így van ez tőlünk nyugatabbra is, sőt még keményebb világ, mégis sokszor a nyugattal példálóznak, hogy bezzeg ott nem ennyi a fizetés.Igen, tényleg magasabb, de a lusta embert nem támogatják, Magyarországgal ellentétben.”
 • 37. Mike3 2012. szeptember 27. 06:15
  „Csaba ez a fotó nagyon jó lett! Beletették egy kis élt, nagyon tetszik! :DDD”
 • 36. Mike3 2012. szeptember 27. 06:14
  „OK, segélyezzünk! Tartsunk el olyanokat, akik nem hajlandóak beilleszkedni és dolgozni. De akkor cserében annyit elvárnék, hogy a feleségemnek ne kelljen havi 5600 Ft TB befizetnie munkanélküliként, amikor volt olyan év, hogy 8 kilót kaszált a házastársán a TB... Kérdezném szépen, hogy a "rászorultak" fizetnek TB-t? Nem? Ja, hogy őket is az én pénzemből látják el? Akkor a nejemet miért nem lehet?

  APEH <moderálva>! Vagy legalább vedd fel a telefont ha már két hete hívlak ügyfélfogadási időben”
 • 35. gabiota 2012. szeptember 27. 06:09
  „http://www.koziranytu.hu/kepviselo_fizetesek”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületgépészeti roadshow a Pulz utcában

Mi az érdekes az épületgépészetben, hogy néz ki egy 100 éves öntöttvas radiátor, miként lesz működőképes egy 80 éves kút? Tovább olvasom