Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Pofátlanul laza, mégis átgondolt - New York-i surf punk Szegeden

Szeged - Nagyszabású független zenei eseménynek lehettek fültanúi, akik csütörtök este ellátogattak a szegedi Garaboncziás borozóba. Négy friss és lendületes zenekar oktatott. A legnagyobb attrakció kétségkívül a brooklyni Obits volt.
A legelszántabbak már este nyolckor a helyszínre érkeztek, csupa csillogó tekintet, sokan képzeletbeli ünneplő ruhájukat öltötték magukra csütörtök este. Végre Magyarországon játszik az Obits. A New York Brooklyn negyedében alakult zenekar budapesti és bukaresti koncertje között ejtette útjába Szegedet. - Igazi legendák, ilyen itt még nem volt - mondja valaki a közönség soraiból, és igaza van: a négytagú banda tagjai egytől egyig igazi indie rock veteránok. Bár az Obitsnak eddig egyetlen lemeze jelent meg, a tagok zenei előélete miatt máris valóságos kultusz övezi őket. A gitáros Sohrab Habibion az Edselt, a dobos Scott Gursky a Shortstacket erősítette, ám a mozgatórugó, és aki köré a zenekar épül, az kétségtelenül a gitáros, énekes, zenekarvezető Rick Froberg, aki a nyolcvanas évek végétől Pitchfork, Drive Like Jehu és Hot Snakes nevű zenekaraival jelentős hatást gyakorolt az amerikai független rockzenei színtér egészére és egyértelműen meghatározta annak alakulását.

- Mind úgy néz ki, mint akiknek befektetéseik vannak, és szülőire járnak, de Pesten annyira odatették magukat, hogy az valami elképesztő volt. Sohrab Habibion gitáros pedig egy feles lehúzásával kezdte a koncertet, ami már alapból királyság - meséli Vargyai Viktor, aki az együttes szerdai, budapesti koncertjére is ellátogatott.

Szegeden koncertezett az Obits. Fotó: Új Krisztina (galéria)

Az Obits előtt három zenekar melegítette a közönséget. Az oslói La Casa Fantom névre hallgató kéttagú punk brigád elképesztően mélyről jövő, mocskos zenéjével, és hányaveti módon egymásra pakolt hangfalak és erősítők látványos falával döbbentette meg a közönséget. A kétéves szünet után visszatérő szegedi Tiffani trió számított a helyi rémnek, akik ösztönös zajrockja teljesen páratlan az országban. Az est folyamán bemutatkozott még a már kipróbált muzsikusokból álló, okos és modern punkzenét játszó Imperial Spies is, akik éppen az Obits-féle iskola eminensei is lehetnének.

-  A ma este jelentősége, hogy egy ilyen relatíve nagynevű zenekar végre nem csak Budapesten lép fel európai turnéja során. A fővároscentrikusságot meg lehet törni, és azt se felejtsük el, hogy ezek a zenekarok évekkel ezelőtt ilyen közegben kezdték a pályájukat, és nem csillogó-villogó koncerttermekben - mondja Vad Zsolt, az est szervezője. Hozzátette: a nagyobb vidéki városokban való fellépés létjogosultságát bizonyítja, hogy a ma esti koncertre több mint százan vásároltak belépőt, ami valójában körülbelül 130-140 nézőt jelent. Ez egyértelmű sikernek számít ebben a szcénában.

Az Obits bő egyórás programjában megmutatta, milyen az, amikor egy zenekar semmit sem akar, mégis mindent visz. Az együttes zenéjében a látszólag felelőtlen lazaság és vagányság keveredett az intelligens, átgondolt dalszerkezetekkel. Hangzásviláguk egyértelműen a rock 'n' rollt idézte, de az ötvenes évek nyers rockabilly-jének és a hatvanas évek kaliforniai surf csapatainak jellegzetes megoldásai is hangsúlyosan megjelentek egy-egy szerzeményben.


A negyvenes éveik közepén járó zenészek tinédzsereket megszégyenítő intenzitással játszottak, a közönség pedig az első percektől vette a lapot, azonnal beindult a vigyor és a bólogatás, de ami fontosabb: a tánc és a léggitározás is. Mint az a koncert után kiderült, a zenekar kiválóan érezte magát Szegeden. A fellépés előtt paprikás krumplit ettek kovászos uborkával. - Ők a való világ igazi emberei - mondta a szegedi közönségről Sohrab Habibion gitáros, majd amikor az intenzív turnézás fáradalmairól kérdeztük, igen találó mondattal válaszolt: ilyenkor minden este péntek este és minden reggel hétfő reggel.

Az együttes másnap reggel a Twitter-oldalukon köszönte meg a szegedi élményeket: "Köszönjük a szívélyes vendéglátást és a tegnap este látott kiváló táncmódokat, de legközelebb tartsuk távol magunktól a kamu, díszpunkokat." A mondat második fele alighanem az elsőként fellépő norvégoknak szólt...

Egy igazi minifesztivállá nőtte ki magát csütörtök este, amire valószínűleg sokáig fognak emlékezni, akik ott voltak. Itt tart ma a punkzene. Még sincs minden veszve.

Olvasóink írták

 • 8. Morpheus_RexXx 2010. október 23. 17:29
  „"4. kárfiol 2010.10.23. 12:05
  úristen, mekkora koncert volt! a tipikus agyhalott délmagyar-kommentelök meg befoghatják alant, mert fogalmuk sincs a rákenról."

  Há´ Kárfiol! Há´ déhogyném... ráken-jük, hogy minőségi múziká... :)”
 • 7. gombosalex 2010. október 23. 14:45
  „leszögezem nem voltam lent a bulin, nem is akarom így megítélni az obits-ot, de náluk kismillió komolyabb banda lépett már fel pont a garabban az is biztos”
 • 6. BugiGyuri 2010. október 23. 13:56
  „Ritka szar”
 • 5. nembiztos 2010. október 23. 12:15
  „ukk-mukk-fuck: akkor nem ezt a stílust szereted:)
  A koncert meg tényleg elképesztő volt!”
 • 4. kárfiol 2010. október 23. 12:05
  „úristen, mekkora koncert volt! a tipikus agyhalott délmagyar-kommentelök meg befoghatják alant, mert fogalmuk sincs a rákenról.”
 • 3. KolomparBeyonce 2010. október 23. 09:01
  „NEXT
  Ez egy fos, zeneileg ertekelhetetlen. kar volt ezer kimozdulniuk nyujorkbol, bar ketseg kivul nagyra ertekelem a probalkzasukat. meg 20-30 ev gyakorlas es egy letisztult , kiforrot zenekar lesznek! Hajra sracok.”
 • 2. ukk-mukk-fuck 2010. október 23. 06:27
  „meghallgattam ezt a számot, nem jött be pedig szeretem ezt a stílust.”
 • 1. napfenyfurdo_mutyi 2010. október 22. 20:28
  „gáz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rakpartra ugrott egy férfi a Belvárosi hídról - elgázolták

Egy férfi ugrott a rakpartra a szegedi Belvárosi hídról péntek délután öt óra előtt. A betonra zuhant 34 éves férfit egy autó is elgázolta. Tovább olvasom