Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Polgármesterek, autók, sofőrök és utazások

Szeged - A polgármesterek szeretnek és szoktak is vezetni – ez derül ki körképünkből. A megyei városvezetők nagy része ugyanakkor gyakran utazik sofőrrel, ha hivatalos programról van szó.
Nem mindig az elegancia a legfontosabb, amikor egy polgármester vagy a hivatal szolgálati kocsit vásárol. Elsősorban a praktikum döntött akkor is, amikor a csongrádi városházán nemrég megvásárolták azt a Ford S-Max típusú egyterű autót, amelyet Bedő Tamás polgármesteren kívül még sokan mások is használnak. A vezetőn kívül még öt ember kényelmesen elfér benne, ezt pedig számos alkalommal kihasználják. Az 5,9 milliós Fordnak állandó sofőrje van épp azért, hogy a kocsi egy kézben legyen, így amikor Bedő ezzel utazik, nem vezet. Gyakran előfordul azonban az is, hogy saját Toyota Corollájával intézi hivatalos ügyeit – a parlamentbe is sokszor azzal jár, és ilyenkor sofőr nélkül megy. Szeret vezetni, árulta el, de sok választása sincs, hiszen autózni muszáj.

Döntően ő maga vezeti szolgálati Chevrolet Lacettijét – ezt Szirbik Imre, Szentes első embere mondta lapunk kérdésére. Az autó nagyjából hároméves, és egy flottabeszerzés keretében, mintegy 2,5-3 millió forintért vásárolták. Szirbik magánemberként egy Ford Focust vezet, saját bevallása szerint szívesen.

Lázár János többek között ezzel a Renault Lagunával intézi hivatalos ügyeit. Fotó: Tésik Attila
Lázár János többek között ezzel a Renault Lagunával intézi hivatalos ügyeit.
Fotó: Tésik Attila

Egy négyéves Ford Mondeo szolgál Buzás Péter munkaeszközéül. A 6,4 millió forintos autót döntően ő használja, de előfordul, hogy például osztályvezetők utaznak vele Budapestre, ha úgy jön ki a lépés. Makó polgármestere általában sofőrrel jár, a fővárosban ugyanis nagyon fontos a helyismeret, és amikor egymás után több programra kell pontosan megérkeznie, parkolóhelyet keresnie és jegyet váltania, praktikusabb, ha nem ő ül a volánnál. Szokott és szeret is egyébként vezetni, magáncélra egy Opel Astrát és egy Mercedes Vitót használ.

A vásárhelyi városellátónak van egy flottája, annak autóit használja Lázár János. A polgármester elmondta: három éve szűnt meg az a rendszer, hogy egy kocsival kizárólag ő utazik – most azzal az autóval megy, amelyet a városellátó biztosít számára. Ez időnként egy BMW, máskor például egy Renault Laguna, az autókat pedig lízingelik. Lázárt két sofőr felváltva viszi a hivatalos programokra. A polgármester ugyanakkor azt is elmondta, mivel szereti a jó kocsikat, és szeret vezetni is, nem bánja, hogy több autót használnak – gyakran szokott ugyanis ő maga is volán mögé ülni. Szükség esetén saját autójával is intéz hivatalos ügyeket, Lázár Jánosnak egy A3-as Audija van.

Botka László hat éve Saabbal jár, amit négyévente cserélnek. Fotó: Segesvári Csaba
Botka László hat éve Saabbal jár, amit négyévente cserélnek.
Fotó: Segesvári Csaba

Egy Saab típusú, egyéves autó a szolgálati kocsija Botka Lászlónak. Szeged polgármestere elmondta: már első megválasztásakor élt az a megállapodás, amelynek értelmében négyéves időszakokra lízingelnek egy Saabot. Hozzátette, Budapestre és az egyéb hivatalos programokra sofőrrel utazik, ő ugyanis telefonál és iratokat olvas az autóban. Magánemberként viszont nagyon szeret vezetni, családjával egy egyterű Citroën C4 Picassót használnak.

Öt évvel ezelőtt

Hasonló körképet készítettünk öt évvel ezelőtt, 2003 márciusában is. A polgármesterek személye azóta nem változott, az autók annál inkább. Akkoriban Bedő Tamás Ford Mondeóval, Szirbik Imre Nissan Primerával, Buzás Péter egy Opel Astra Caravannal, Lázár János egy Rover 75-össel intézte hivatalos ügyeit. Botka László viszont akkor is egy Saabot használt.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. sohase 2008. október 07. 18:46
  „Nem tudom, más városban mi a helyzet, de igaza van a beirónak, hogy Botka sose vezet, az hogy a képen odaállt az nevetséges. Minden reggel jön érte a sofjörje Baktóba, viszi, majd hozza, sőt a feleségének is az ebédet szállitja. A lovét pedig felveszi itt is, több mint havi százat, legalábbis ezt irta a délmagyar, meg mint képviselő Budapesten is
  felveszik tisztán, számla nélkülk.,ez szerény számitásaim szerint is havi kettőszáz, csak a benzinre. , miközben az önkormányzat fizeti, mint más városokba is.Kár ezért a hazug fényképért.”
 • 60. 3 db fekete VOLGA /SZOVJETUNIO/ 2008. október 07. 13:24
  „58-as szerintem te eszt, álmodtad .”
 • 59. csanyiv 2008. október 07. 00:41
  „Jó lesz az Csajkának is! Bár kétségtelenül hasonlítottak a jó öreg GAZ-ok a Chevyre, de azért a rothadó kapitalizmus ide nem tette be a lábát (akkor még)... :))”
 • 58. A 60-as evekben.... 2008. október 06. 21:45
  „.....a Jozsef A. sgt. es a Nagykörut keresztezödese utan, ha Vasarhely fele megyünk, a baloldali 3.-4.-ik haz udvaran volt
  a megye es varosi "vezetöink" autoinak garazsa! (3 db!).

  Allt ott, (emlekszem ra gyerekkorombol) 3 fecskefarku,fekete
  csillogo,villogo Chevrolet Impala!!!!

  Sok mas allamban az allamfök is megirigyeltek volna!!!”
 • 57. kaky 2008. október 06. 21:12
  „Az én iparűzési adóm is benne van! Büszke vagyok rá!

  Meg arra is, hogy cserébe semmi se jár, csak hasonló olvasnivalók :D

  Sokan pestre utaznak a helyi érdekű szolg. autóval... a város kocsiával...

  De aki országgy. képviselő is, az arra kap külön költségtérítést és fizetést is!!!!!!

  Szegeden túl sok belsősnek van Citroënje! Nem gyanus ez egy kicsit???”
 • 56. tahószegedi 2008. október 06. 20:25
  „...de jól megy a szegedi pógároknak, hogy Lacika segge alatt 4évente lecserlélik a Saab-ot....mostmár legalább látom hova megy az iparüzési adóm :-(


  üljön ba@ameg villamosra, meg helyközi járatra!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 55. true 2008. október 06. 20:19
  „Boti sose vezet. Mindig a safjor küldi a Saabot.”
 • 54. LukSzusz 2008. október 06. 20:06
  „Botkának egy szamárcsődör jár,azt tudja puszilgatni előlről,hátúlról meg tömögetni.Mást nem érdemel,ill.kötelet.”
 • 53. lui 2008. október 06. 19:40
  „Hány millába kerül ez a kocsi? Hány millába kerül egy buszmegálló öböl? És nézzük meg , hogy mennyi van már tönkre menve? Ezeket újra fel kell verni, újra kell építeni az utak állapota minősíthettlen. Ezekre kellene a pénz, ill. ezekre kellene odafigyelnie a polgármesterúrnak, hogy a munka minősége milyen és a kivitelezővel mégegyszer megcsináltatni. Vagy az már a SÓGOR, KOMA, JÓBARÁT?
  Nemvéletlen a közmondás (fejétől büdösödik a hal)”
 • 52. kyo 2008. október 06. 18:28
  „Kedves agyarország! Szívemből szóltál. A vicc nagyon-nagyon ideillő.Ha az írígység fájna, a legtöbb hozzászóló üvöltene a fájdalomtól!”
 • 51. Lemba 2008. október 06. 17:44
  „Nem csak a status symbol um a fontos. Driver mellet lehet inni, csak azt nem fogja fel a szerencsetlen, hogy ez az ut vezet a majzsugorodashoz.
  Senki ne legyen irigy?”
 • 50. FFFF 2008. október 06. 17:40
  „Na ez a magyar ember irigy mint a d..
  Patrióta !Én úgy tudom ,hogy a Fidesz a Kárász utcán kívül nem adott át mást szegeden.Még ha meg is volt pályázva attól még azt meg is kellett nyerni,de ezt már nem ők tették.”
 • 49. esovaro 2008. október 06. 16:25
  „"Inkább ott látom a problémát, hogy ha ilyen rossz helyzetben van a gazdaság, miért kell újakat venni? Nem azért van szakképzett sofőr. hogy ne menjen tönkre 4 év alatt egy ilyen autó? (csak naívan..) "

  Valoszinuleg azert mert a 4 eves lizing futamideje alatt teljes garancia van a kocsira lokharitotol lokharitoig”
 • 48. érdeklődő 2008. október 06. 16:05
  „kicsi bot!

  "első dolog hogy a lányok megnézik milyen autóval jött"

  Hol dolgozol? Kupiban?”
 • 47. lóvasutas 2008. október 06. 16:04
  „Szamár által húzott kocsit Bottkának, abba befér ez a zsiráf.......”
 • 46. paszty 2008. október 06. 15:36
  „Miért kell nekik 4 évente új autó? Miért nem jó nekik a mondjuk 15 éves olcsó kategóriás Opel típusú személygépkocsi? Mert amennyit ök az autóba töltenek az akkor sok mikor esetleg Pestre mennek fel! És arra, hogy a városba ellézengjenek arra igen megfelelne egy öregebb autó is!”
 • 45. Mil 2008. október 06. 15:11
  „Mocskos szarfaszú élősködő tolvaj banda, egy Trabantot sem adnék nekik! :)”
 • 44. Horton 2008. október 06. 15:06
  „36. " kapitalista "

  Bagoly mondja, bögölynek????
  Jót nevettem......”
 • 43. Szercsi 2008. október 06. 14:56
  „Én a kocsikat nem sajnálom polgármestereinktől, miért is ne használhatnának ilyen autókat.
  Inkább ott látom a problémát, hogy ha ilyen rossz helyzetben van a gazdaság, miért kell újakat venni? Nem azért van szakképzett sofőr. hogy ne menjen tönkre 4 év alatt egy ilyen autó? (csak naívan..) Nyugodtan lehet 8-10 évig használni, addig majd csak lesz jobb is.. (vagy nem ezért dolgozunk?)
  Annak idején, mikor kitört a balhé LJ. üzemanyag költségtérítésével kapcsolatban (az összegre már nem emlékszem), kiszámoltam: Minden egyes nap fel kellett mennie Pestre, és plussz 100 km-t meg kellett tennie, 12 l-es átlagfogyasztással, hogy az akkori árakkal kijöjjön az összeg...
  Na ezeket a dolgokat már sajnálom! Mikor volt akkor a polgármesterem...?”
 • 42. Alf 2008. október 06. 14:37
  „"USZODÁT SZEGEDNEK!!!!!!!!!" T.Botka Úr!
  De ne az újszegedi oldalon!”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadnyugati tánc Szegeden

Szeged - Mi a linedance (sortánc) egyik legnagyobb előnye? Az, hogy nem kell attól félni, hogy… Tovább olvasom