Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Portások őrzik a városházát

Sehol nincs komoly ellenőrzés a polgármesteri hivatalok bejáratánál a megye nagyobb városaiban – csak az nem megy be, aki nem akar.
Szentesen és Csongrádon nagyon egyszerű bejutni a városházára: a nyitvatartási időben csak portaszolgálat van, de bárki bejöhet anélkül, hogy jövetele célja iránt érdeklődnének. Olyannyira szabad a bejárás, hogy az utóbbi városban néhány évvel ezelőtt még Bedő Tamás polgármester pénztárcáját is ellophatta irodájából egy szemfüles, vagy még inkább szemtelen tolvaj – az akciót ugyanis épp a testületi ülés ideje alatt hajtotta végre. Akkor a jegyző utasítást adott a hivatali dolgozószobák bezárására, ennél komolyabb óvintézkedést azonban nem tettek.

Hasonlóképp könnyen jutott be a makói polgármesteri hivatalba néhány hónappal ezelőtt az az asszony, aki ugyancsak a testületi ülés időpontjában érkezett – azzal a céllal, hogy magához ragadva a szót megzavarja azt. A nőt végül egy ügyintéző kísérte ki, miután mondandóját meghallgatták a képviselők. Makón is csak portaszolgálat van, nincs beléptető rendszer vagy biztonsági őr, és nem kell előre bejelenteni, ha valaki fel akar keresni a hivatalban egy dolgozót.

Porta a polgármesteri hivatalban. Vásárhelyen sem kérdezik, hová megyünk. Fotó: Tésik Attila
Porta a polgármesteri hivatalban. Vásárhelyen sem kérdezik, hová megyünk.
Fotó: Tésik Attila

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense kérdésünkre nem tudott felidézni a csongrádihoz vagy a makóihoz hasonló városházi incidenst. Azt mondta, rendész persze van náluk, de a kapuban ugyancsak portás dolgozik, aki senkit sem faggat arról, kihez, hová és miért látogat az épületbe. Időpontot természetesen lehet előzetesen kérni, például az okmányirodába, ez azonban nem kötelező, inkább – ahogyan másutt is – praktikus megoldás a felesleges sorban állás megelőzésére.

Szegeden leszerelték a beléptetőt

A megyében egyedül Szegeden működött komoly beléptető rendszer a polgármesteri hivatal kapujában – de már itt sincs, jó néhány éve leszerelték. A portaszolgálatot a városháza mindkét épületében biztonsági őrök látják el, akik érdeklődnek ugyan, hogy hová, kihez megy az érkező, előre bejelentkezni azonban itt sem kell.

Olvasóink írták

 • 5. Yossarian 2009. november 01. 10:23
  „én nem is értem, hogy minek akar mindenki a Botkához bejutni?
  egyeseknek ellenállhatatlan kényszere van, hogy trécseljen vele???
  meg aztán szidják, hogy így szar, meg úgy szar, de mégis mindenki vele akar beszélni.
  ugyan ez van Vásárhelyen, ott a Lázárhoz sem lehet csak úgy besétálni. vagy mondjuk Debrecenben a Kósát meg sem lehet közelíteni.
  egyébbként minden polgármesternek van fogadóórája, aki akar olyankor bemehet hozzá.
  de ennek a cikknek tényleg semmi értelme. valószinű, hogy helykitöltő jelleggel készült. és annyira jellemző a délmagyarra.”
 • 4. gróf 2009. október 31. 11:52
  „Ez egy ...nemistudommilyen cikk, de semmi valóságtartalma és értelme...mit akart kihozni a cikk író?

  A szegedi városházán nem biztonsági cég őriz, nem, portások vannak, hanem KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐK!!!!!!!!!!!! Akiknek a kutyaszart kéne szedetni, meg a csikkelőket, szemetelőket büntetni! Drága pénzen fenntartott KÖZTISZTVISELŐK!

  Ők vigyáznak Botka úrra...

  Ez miért van így? Esetleg ennek járjon utána az újságíró! Miért nincs felügyelő a közterületen elég és miért van nappal 4 azaz négy és éjjel1 felügyelő a városházán és mennyi van a város utcáin?”
 • 3. flexsnake 2009. október 31. 08:42
  „1. na ott nem csak portások vannak :D
  Támogatom a javaslatot hogy géppisztolyos munkásőrök védjék a közintézményeket. Akkor nem akarna annyi putris kihallgatást kérni :D”
 • 2. szegedinka 2009. október 31. 07:41
  „Komoly beléptető rendszer? Röhögnöm kell!!!! Ez is csak azt példázza, hogy valakinek a valakije jól járt anyagilag, de nem vált be a megálmodott védelem.....”
 • 1. antikos 2009. október 30. 16:21
  „Ja csak elküldenek a p.csába...
  Próbálnál a botkához bejutni:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bolti szarkát keres a szegedi rendőrség

Levágta a rácsot, majd bement egy Körtöltés utcai élelmiszerboltba egy férfi október 22-én éjszaka. Tovább olvasom