Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Próféták a saját hazájukban

Zákányszék - Aki a futballmeccs utáni harmadik félidőt a Fényes vendéglőben töltötte, hálásan emlegeti Kazi Imre nevét – csakúgy, mint az, aki az oltárnál Makra Ignác énekét hallva mondta ki a boldogító igent. A nyugdíjas vállalkozó és a kántor a falunapon Zákányszékért díjat kapott.
A helyi közösségi élet szervezésében, fejlesztésében, a közigazgatásban, egészségügyben, szociális és családügyben, kultúrában, sportban kiemelkedő eredményt elért, mások elé példaképként állítható lakosoknak ítélik oda a Zákányszékért díjat. Az idei falunapon ketten vehették át az elismerést Matuszka Antal polgármestertől.

Több mint 30 éven át, nyugdíjba vonulásáig vezette a Fényes vendéglőt Kazi Imre vendéglátó-ipari vállalkozó – akit méltatásában „elkötelezett lokálpatriótának" nevezett a polgármester. – Nem is gondoltam, hogy ilyen elismerést kaphatok. Jólesett, summázódik benne az ember 50 éves igyekezete. Az összes felmenőm itt látta meg a napot, én is, és igyekszem igazolni: lehet próféta valaki a saját hazájában – fogalmazott lapunknak a 68 éves nyugdíjas vállalkozó. Takarékszövetkezeti igazgatósági tagként a mai napig aktív, sportköri elnökként, önkormányzati képviselőként is dolgozott a településért.

Makra Ignác 50 éve Zákányszék kántora. Fotó: Frank Yvette
Makra Ignác 50 éve Zákányszék kántora.
Fotó: Frank Yvette

– 1962-ben nyitottuk az üzletet. Komoly elvárások voltak, megpróbált az ember helytállni, kiszolgálni az igényeket – mondja. A futballcsapat mellé is odaállt, a „harmadik félidő" általában már Kaziéknál kezdődött – nem véletlenül nyert a csapat bajnoki címet a megyei I. osztályban.

Legszívesebben az „Ez nagy szentség valóban" kezdetű imát énekli a településen mindenki által Náci bácsinak szólított kántor, Makra Ignác (65). Vallásos családban született, már 1961-ben felfigyelt jó hangjára az akkori plébános. Három gyermeket nevelt fel, mezőgazdasággal foglalkozik. – Szerettem énekelni gyerekként, s mikor a régi kántorunk bevonult katonának, a szomszédunk – az egyházközség gondnoka – beajánlott Fülöp István plébánosnak. 15 éves voltam ekkor. Minden hétköznap délben felbicikliztem a tanyáról a templomba és gyakoroltam. Két hónap alatt megtanultam az énekeket és a harmóniumot. 3 hónap múlva volt az első temetés. Az nehéz volt, de azt mondták, aki esküvőt vállal, annak temetést is vállalnia kell – meséli. Régen 17-18 pár egybekelésénél segédkezett évente, manapság 5-6 van csupán – énekes misét viszont szinte mindennap tartanak.

Olvasóink írták

  • 1. dobi 2010. augusztus 27. 08:10
    „A falunapokon 3 díjat osztottak ki, legalább említés szintjén illett volna a harmadikat is, ha az nem is Zákányszékért Díj volt...

    Régi szép idők, amikor még a DM-es kolléga leült beszélgetni az egyszerű falusi emberekkel...

    amúgy a beszélgetés most is megvolt, hiszen meghívtuk, még úgy is hogy már nem a DM-nél dolgozik...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rembrandt-tárlatra készül a REÖK

Szeged - 72 rézkarcot láthat a közönség a REÖK szeptember 1-jén nyíló Rembrandt-kiállításán. Az… Tovább olvasom