Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

PSZ-tanévnyitó: túlterhelés és bérfeszültség az iskolákban

Szeged - A gyerekek fáradtak, a tanárok nem tudnak rendesen felkészülni, az intézményekben pedig bérfeszültség van a dolgozók között. Ezek voltak a Pedagógusok Szakszervezetének tanévnyitó értekezletén a fő megállapítások az új oktatási rendszer kapcsán.
Tanévnyitó értekezletet tartottak tegnap a Pedagógusok Szakszervezete megyei alapszervezeti titkárai és képviselői számára a Ságvári-gimnáziumban. A rendezvényen Galló Istvánné, a PSZ elnöke is jelen volt, és értékelte a köznevelési rendszer átalakítását. Összefoglalta a legfontosabb változásokat: az állami fenntartásba vételt, az életpályamodell bevezetését, beszélt a Nemzeti Pedagógus Karról, amely ugyan még nem létezik, de már minden tanár a tagja, a szakfelügyelet életbe léptetéséről és a nemzeti kerettantervről. Az egész napos iskola első tapasztalatairól megjegyezte: van, ahol szigorúan betartják, máshol „esetleg a gyerekek érdekét is nézik". A résztvevők emellett tájékozódhattak a jogszabályi változásokról is, majd szó esett a szakszervezet idei feladatairól.

Az értekezlet második felében a résztvevők elmondták eddigi tapasztalataikat az új rendszerben elindult tanévről. Többen kifogásolták a bérrendezés kapcsán, hogy egyelőre a bértábla nem ismeri el a képzettséget, ami megosztja a pedagógustársadalmat, hiszen tulajdonképpen azok jártak legjobban, akik nem képezték tovább magukat. De felszólaltak azok a képviselői is, akik kimaradtak a fizetésemelésből. A nem pedagógus munkakörben dolgozók nélkül nem működhetnének az intézmények, mégsem ismerték el pluszpénzzel a munkájukat. Mint elhangzott: ez főleg az óvodákban okoz feszültséget az óvónők és dajkák között.

A 32 órás kötelező benntartózkodással kapcsolatosan a tanárok tapasztalata az, hogy a tanórákon kívüli feladatokat az intézményvezetők nem tudják arányosan elosztani, így vannak, akik a többieknél túlterheltebbek. Ugyanakkor az új időbeosztás nem ad lehetőséget arra, hogy megfelelően felkészüljenek az óráikra.

A szakszervezeti értekezleten a pedagógusok rámutattak: az alsósok, köztük is főleg az elsősök láthatóan nagyon fáradtak a napi 5 tanóra miatt. Összegezve kimondták: a minőségi munka feltételei jelenleg nem adottak, és ha nem történik változás, 1-2 éven belül az oktatási színvonal romlásával kell számolni.

Olvasóink írták

  • 1. norad 2013. október 04. 08:27
    „Ez bizony szóról szóra igaz! :-(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelezővé teheti a bíró a mediációt

Mediációs szakmai napot tartottak tegnap a Szegedi Törvényszéken, ahol tavaly november óta 20 esetben, elsősorban családjogi tárgyú jogvitával keresték fel a mediátort. Tovább olvasom