Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Régi-új helyén a Szabadság úszóház

Szeged - A 70-es évekig a rondella melletti Tisza-szakaszon ringatózott a Szabadság úszóház – a hétvégén visszaköltözhetett régi-új helyére, ahol végre biztonságban lehet.
– A Szabadság úszóház hosszú éveken keresztül állt a rondella mellett, aztán a 70-es években pártbizottsági parancsra helyet kellett cserélnie a Szőke Tiszával, mert a hangos zene zavarta az elvtársakat – hallottuk Klivényi Károlytól, az úszóházat üzemeltető egyesület elnökétől, aki elmondta: pályáztak a helyre, ahová vasárnap vontatták vissza az építményt.

A 70-es évekig a rondella melletti Tisza-szakaszon ringatózott a Szabadság úszóház – a hétvégén visszaköltözhetett régi-új helyére. Fotó: Frank Yvette
A 70-es évekig a rondella melletti Tisza-szakaszon ringatózott a Szabadság úszóház – a hétvégén visszaköltözhetett régi-új helyére. Fotó: Frank Yvette

Az Atikövizig-től megkapták a parthasználati engedélyt, már csak a kikötői engedélyre várnak a Nemzeti Közlekedési Felügyelettől. Addig is ideiglenes téli menedékhelyként használják a folyó ezen szakaszát, ahová a mostani magas vízállást kihasználva tudták felvontatni az építményt. A bejárójukat a part mellé fordították, két autódaru vittel el a közúton, az úszóházat pedig az Anna névre keresztelt vontató húzta fel, amit az új Tisza építésénél tevékenykedő Hídépítő Special Kft.-től kértek kölcsön.

A Szabadság úszóház régi-új helyén végre biztonságban van, hiszen eddig folyamatos veszélyben volt a sodorvonalban – rengeteg uszadék torlódott fel előtte. Idén januárban a jégzajlás során félő volt, hogy egy-egy erősebb tábla összeroppantja. A Szabadság mostanra egyébként az egyetlen olyan úszóház a Tisza szegedi szakaszán, amelyet nem alakítottak át, eredeti, változatlan állapotában maradt fent. Ezért az üzemeltető egyesület tagjai kezdeményezték védetté nyilvánítását.

Olvasóink írták

 • 7. azigazitrebitsch 2010. november 24. 12:42
  „Jó ember, ezt nem védetté kell nyilvánítani,hanem rendbe kell(ene) hozni.Vagy lehet,hogy ehhez is pártbizottsági parancs kell?”
 • 6. Agyi54 2010. november 24. 00:28
  „RETROOO!gyerekek ,nem értitek?!”
 • 5. Virtuozo 2010. november 23. 16:47
  „"amit az új Tisza építésénél tevékenykedő Hídépítő Special Kft.-től kértek kölcsön"

  épül egy új Tisza?”
 • 4. IVY 2010. november 23. 15:32
  „Csatlakozom Mustang véleményéhez.”
 • 3. Mustang 2010. november 23. 15:09
  „A régi elvtársak egyik jó döntése volt, h a Szőke Tiszát tették a rondellához...
  ez az úszóház rombolja a városképet, magyarul rusnya (szocreál), igénytelen, stílustalan...
  sorry...”
 • 2. cumania 2010. november 23. 14:44
  „Mondjuk, én sem értem, mit esznek rajta...”
 • 1. magyarock1 2010. november 23. 13:31
  „Annyra rondák ezek az úszóházak, rombolják a városképet.Mintha Ázsia nyomornegyedei költöznének a Tiszára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag az ünnepi programkínálat

Decemberben többek között a Szegedi Kortárs Balett új produkcióját is műsorára tűzi a Szegedi Nemzeti Színház. Tovább olvasom