Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Rektorjelölti monológok a jövőről

Szeged - A dél-alföldi régió legjelentősebb munkáltatója, a legnagyobb költségvetésű közintézmény a Szegedi Tudományegyetem.
A 8000 dolgozó és 30 ezer hallgató munkahelyének is számító universitas rektorválasztásra készül. Vázolja az egyetem jövőképét! – kértük a két pályázót, Szabó Gábort és Wittmann Tibort. A jelölteket Újszászi Ilona kérdezte. Hétfő délután második alkalommal mutatja be programját az SZTE két rektorjelöltje az egyetemi polgároknak az új klinikán rendezett fórumon. A szenátus március 8-án dönt a rektor személyéről.

Szabó Gábor mérnök, intézetvezető professzor, az SZTE jelenlegi rektora

– Az egyetem hasznossága azon múlik, mennyire szolgálja országunk, azon belül a dél-alföldi régió fejlődését. Az SZTE-nek mindig, de az elmúlt hét évben hangsúlyozottan fontos törekvése volt olyan oktatási és kutatási programok meghonosítása, amely a régió hosszú távú igényeihez is igazodik (közgazdászképzés, mérnökképzés, egyetemi tudásközpontok, egészségügyi integráció). Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján nem elég az igényekre válaszolni, igényeket kell generálni, irányt is kell mutatni. Ennek a kihívásnak egy egységes, erős egyetem tud megfelelni. Az egyetem jövője szorosan kapcsolódik a régió jövőjéhez, ezért annak fejlődését a saját érdekében is szolgálnia kell, másrészt az előtte álló kihívásokkal egy – erős karokra támaszkodó, de – egységes célrendszert követő egyetem tud eredményesen megbirkózni.

„A 3. generációs egyetem modellje megvalósítható.
„A 3. generációs egyetem modellje megvalósítható."
Fotó: Karnok Csaba

Két út közül kell választani. Melyik lehet sikeres? A befelé forduló, amelyik a karok jelenlegi problémáit szedi csokorba, és azok megoldását ígéri? Szerintem inkább az, amelyik nyit a környezete felé, a környezet kihívásaiból kiindulva az egyetem egésze számára fogalmaz meg célokat. Melyik szervezeti megoldás lehet sikeres a mai és jövőbeni viszonyok között, az egyre élesedő versenyben? Az, amelyik a karok önállóságát mindenek fölé emeli, és a koordináció gyenge eszközével kívánja az egyetemi célokat érvényesíteni? Szerintem inkább az, amelyik egy a külvilág felé egységesebb, átfogó egyetemi célokat követő szervezet, amelyen belül érvényesül a karok önállósága.

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legelfogadottabb közintézmény a régióban, az országban, az Európai Unióban is. Ez utóbbit igazolja, hogy a különböző közösségi keretprogramokban is támaszkodnak a szegedi universitasra. Ez az a minőségi pálya, amit tovább kell folytatni. A 3. generációs egyetem modelljét azért látom megvalósíthatónak, mert a hallgatókért és oktatókért versenyzünk itthon és külföldön, közösen pedig a fejlesztési forrásokért.

Wittmann Tibor egyetemi tanár, az I. belgyógyászati klinika igazgatója

– A két rektorjelölt pályázata koncepciójában különbözik. Én nem a most jellemző, erőteljesen központosított irányítást fogom folytatni. Programom nem az egymás mögött, hanem az egymás mellett álló karok harmonikus szövetségére épít. Új összefogást sürgetek. A valós helyzetből kiindulva fogalmazom meg a megoldási javaslataimat. Az oktatás területén a bolognai képzési folyamat felülvizsgálata, és elsősorban a tanárképzés területén az egységes – 5 éves – képzés helyreállítása látszik sürgetőnek.

Az egymás mellett álló karok szövetségére építek.
Az egymás mellett álló karok szövetségére építek."
Fotó: Segesvári Csaba

A kutatás területén az alapkutatások évek óta nehézségekkel küzdenek. A következő évek tudományos, innovációs stratégiai tervével összhangban a helyes egyensúly megteremtésére törekszem az alap és az alkalmazott kutatás, a gazdasági vállalkozói feladatok között. A következő évek konkrét fejlesztési feladatai közül a legfontosabbak: ELI (Extreme Light Infrastructure) project, a TTIK laboratóriumainak, a bölcsészettudományi, a zeneművészeti kar épületének felújítása, a mérnöki, a fogorvos-tudományi kar új épületének létrehozása, az informatikai fejlesztés.

Az eddigi eredmények alapján uniós feladatkört kell egyetemünknek betöltenie, a dél-európai uniós fejlesztések kiinduló- és koordináló pontjaként. Ennek módjai a tudásátadás, a közös innováció és fejlesztés. Mindez meghatározó fejlődést biztosít Szeged városának is.

A betegellátás biztonságát, a fejlesztést fogja szolgálni a 265 ágyas új klinikai tömb, amelyet a következő években kell felépíteni és felszerelni. Pályázatom tételesen tartalmazza a klinikák, az egészségügyi ellátás pénzügyi konszolidálásának lépéseit. Jól áttekinthető egyetemi gazdálkodást, konszenzussal történő és demokratikus egyetemi döntéshozatalt, új stílusú vezetést kívánok kialakítani. A hallgatókra, az oktatókra, a dolgozókra egyaránt számítva kívánom a nagy ívű egyetemi feladatokat megvalósítani.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. allegro 2010. március 02. 15:24
  „40. fraktál
  Te egy sznob vagy, hol szocializálódtál?
  Nagydoktori nélkül miniszterelnök is lehet valaki! Sőt akár köztársasági elnök is. Mindkettő fölötte áll a rektoroknak. Meg általában a menedzserek igen kis hányadának van egyáltalán kisdoktorija is....Nemzetközi jegyzésem meg már nekem is akad, pedig hol állok én a rektortól és még csak kutató sem vagyok.
  Megcsinálta - nemde? Hányan dolgoznak olyan munkakörökben, amire még csak feltételesen felelnek meg?! Ő meg azért végigjárta a ranglétrát és nemcsak tanári, de mérnöki konkrét gyakorlata is van a publikációi mellett.
  Moszkva régen annyit jelentett, mint ma a Oxford. Talán ma is, csak nem divat arrafelé nézni, pedig jobb, ha felnyitod a szemed, mert már sokak szerint érdemes az oroszt ismét elővenni...”
 • 43. shalomka 2010. február 25. 14:16
  „eleve felesleges ennyi időre választani a rektort, elég lenne 2 évre és ha jól csináljaa dolgát akkor bármedig meghosszabítható legyen, na jó nem. mondjuk 60 éves korig, mert utána már úgyis az elhülyülés a jellemző”
 • 42. Csirén 2010. február 24. 13:00
  „Az, hogy valaki a szakmájában kiváló, az nem jelenti azt, hogy egy ekkora Egyetemet menedzselni is tud.
  Félek, nehogy késő legyen rájönni, hogy túl nagy a zakó.....”
 • 41. Lutetia 2010. február 23. 18:13
  „Nem biztos, hogy az a legjobb rektor, akinek a legtöbb a publikációja. A publikációt egyébként sem mindenhol darabra mérik (mondjuk az ÁOK-n igen). Wittman ptrof munkásságát maximálisan elismerem, csupán az általánosítás kedvéért jegyzem meg, hogy az ÁOK-n a profot sokszor automatikusan odaírják a tanulmány szerzői közé, pusztán azért, mert ő az intézet vezetője. Ez ám nem minden karon van így. Lehet, hogy a SZÉF-karon nem ez a szokás. Továbbá megnézném, hány első szerzős publikációja lesz Wittman profnak a rektorsága idején, ha esetleg őt választják meg. És ezzel sem őt akarom lesajnálni, csak úgy gondolom, hogy a rektori teendők nem teszik lehetővé az intenzív publikációs tevékenységet.”
 • 40. fraktál 2010. február 23. 16:26
  „32 Ha igazán jó manager lenne Szabó2 akkor tudná, h cégének tavasztól nem az ő balos fizimiskája lesz a nyerő. Érdekes h erre rektorkollegája Debrecenben aki akadémikus rájött. De hát a koncot nehéz elengedni, ugye...Mert minthogy a balos kapcsolatrendszerrel el tudta intézni a 3. ciklusának törvénybe foglalását, lehet a jobbos kormányzati körökhöz nem lesz bejárása. No meg nem is annyira tiltakozott a Bolognai rendszer (sem az egészségügy szétverése) ellen ami teljesen szétverte a hazai felsőoktatást és most lehet visszakullogni a régi beválthoz, csak közben lesz néhány ezer munkanélküli pályakezdő használhatatlan diplomának tűnő tárggyal.
  33 Azt nem értem h miképpen tudott Szabo2 nagydoktori nélkül rektor lenni, mert szerintem az alapkövetelmény volt. A tudományos felkészültségéről nagyon nem kellene beszélni mert ugye azt a nemzetközileg jegyzett publikációk és idézettség jellemzik, amit én nem bírok fellelni. Ellenben Wittmannal akinek több száz van.
  Így levonható h rektorunkatat sem a nemzetközi tudományos élet nem jegyzi, sem manageri erényekkel ill önkontrollal nem bír!
  Amire támaszkodhat az a klientúra amit valljuk be tehetségesen kiépített de ebben nagy segítségére volt a párhuzamos ballib kormányzat, amelynek szép gesztusokat tett ill. nem nagyon tiltakozott a képtelen döntések ellen.
  Nagyon is kellene az a vérfrissítés, ami az igazi demokráciákban benne van a vezetők fejében. És elképzelhetetlen de valljuk be ciki is lenne mondjuk Angliában h törvényeket írnak át az elvtik kedvéért csakhogy hatalomban tartsák.
  De hát ugye aki nem nyugaton hanem Moszkvában szocializálódott attól ugyan mit várjunk??????.”
 • 39. kispacni 2010. február 23. 16:18
  „rendben legyen igazad. Most viszont egyet tudok. Ha nyer Szabó Gábor valszeg az SZTE felbomlik a régi SZOTE JATE nyomvonalán, mert az ÁOK nem tűri majd el, hogy mind a egyetem legnyagyobb kara semmiben és semilyen döntési joga ne legyen. és amiota Szabó Gábor rektor az, azóta ez folyik. Nem az ÁOK tehet, hogy ez a kar adja a hiányt, viszont mégis őt kiáltkák ki bűnbakként.”
 • 38. Csirén 2010. február 23. 15:53
  „37. Annyi zöldséget összehordasz, hogy az ijesztő.
  Informálódj arról, hogy az ÁOK GH létszáma, a dékáni hivatallal együtt az integráció időpontjában, illetve az összevonást követően mennyi volt, és most hány főt tartanak el a betegellátásra biztosított pénzből.
  A magasabb pozicióra pályázó először pályázzon a saját karán vezetői posztra, szerezzen gyakorlatot, bizonyítsa, hogy képes erre a feladatkörre, utána próbálkozzon a régió legnagyobb létszámú, és legkiterjedtebb tevékenységi körű munkáltatójának az egyszemélyi vezetője lenni.”
 • 37. kispacni 2010. február 23. 10:38
  „és egyszer már leirtam, csendesen most is elmondom. 2003-2004-ben a bölcsész Magyar Bálint miniszter egy döntésével csökkentette a bölcsész képzés és emelete az orvosképzés oktatási normatíváját. Még talán emlékeznek néhányan, nagy volt a BTK-án a felhördülés, mindeki arról beszélt, hogy hány oktatót kell amiatt kirugni. Ekkor viszont a rektor hatalmi szóval eldöntötte, és a szenátussal megszavaztatta (ahol az ÁOK-nak három szavazata van a 49-ből), hogy az SZTE-en marad minden a régiben, az ÁOK nem kapja meg az emelt összeget,, hanem szolidaritás alapon az átmegy a BTK-hoz, és emiatt senkit nem rugnak ki a BTK. Igy most senki ne rinyáljon, hogy az ÁOK-t kell most menteni. Hogy ez több pénz, mint a BTK megmetése. Tény, de ki a franc kérte a rektort és a gazdasági főigazgatót, hogy ők döntsék el a régió egészégügyi politikáját ha nem értenek hozzá. A Klinikai Centrum akkori vezetőjét kirugta, és rektori döntéssel megszüntette a Szent Györgyi Orvosi Centrumot és megalkotta a Szent-Györgyi Klinikai Központot, aminek viszon semmilyen jogosítványa nincs. Pl. a legfontosabb az utalványozási jogosítvány. Az kizárólag a Gazdasásági Főigazgatóé és a rektoré. tehát a hiány felelősei is jogilag ők.”
 • 36. kispacni 2010. február 23. 10:27
  „Egy dolgot nem tudsz. Sem az ÁOK dékánjának, sem a Klinikai Központ vezetőjének nincs pénzügyi kérdésekben döntése. Ezeket magához vonta a rektor és a gazdasági főigazgató- Az AOK és a klinikai központ nem javasolta a egészségügyi integrációt. Ezért a rektor a fizikus stratégiai rektorhelyettest küldte el például a tárgyalosokra Botkához. Meg is lett az eredménye. Annyira pancserek voltak, hogy csak egy kérdésre koncetráltak. Ki fizeti ki a II Korház addigi 300 milliós hiányát, ahelyett, hogy arra koncetráltak volna, hogy miért keletkezett, és mi a garnacia, hogy ez nem folytaódik, Nem tárgyalták le Botkával, hogy a későbbi hiány finanszírozásába hogyan száll be a város, amire egy 2/3-os törvény alapján alkotmányos kötelezettsége. Ennek eredményeképpen a jogász Botka, a az elelmiszermérnok rektor, a fizikus stratégiai rektorhelyettes, és a közhadász gazdasági főigazgató aláirta az egészségügyi integrációt. És senki nem figyelt oda, hogy a klinikia központ szakértő bizottsága előtte letett egy munkaanyagoot, hogy ez így nem jó, finanszirozhatatlan lesz az SZTE. Na ezért nem kell erős rektor, hanem erős Karok

  Viszont Hála istennek, így a mostani káoszért az AOK/Klinikai Közpobtnál és a hiányért a rektor és gazdasági főigazgató a felelős. És ezt tudja ő is.”
 • 35. Csirén 2010. február 23. 10:15
  „kispacni! A költségvetés fele és a hiány 99%-a. DE: vajon a hiány ellenére miből kapják a dolgozók a fizetésüket? Lehet, hogy a Karon belül kellene bizonyítani a rátermettségünket????, majd ezt követően pályázni egy nagyobb feladatra....”
 • 34. allegro 2010. február 22. 18:40
  „Az élelmiszeripari gépészmérnököt, gazdasági mérnököt pedig mindenfajta probléma, ráadásul kemény poblémák megoldására képezték ki. Az élelmiszeripar a legkomplexebb tudomány, minden tudomány képviselteti magát benne, és ráadásul egyszerre kell minden elv érvényesülésére figyelemmel lenni, és abból a lehető legjobbat kihozni. Ha valaki nem jött volna még rá, és arra, hogy honnan a rektor menedzser személyisége. Ennyi különböző kar és érdek ütköztetéséhez és ezzel együtt működésben tartásához egy ilyen sokoldalúan képzett és edzett személy a legmegfelelőbb. Aki nem ezt akarja, és nem képes felismerni az előre vivő legjobb utat, az behozhatja Piroska nénit is a bolhapiacról rektornak, vagy írjon gyorsan egy rektori pályázatot, hátha még nem késő, hisz bárki esélyes lehet.”
 • 33. allegro 2010. február 22. 18:22
  „30. shalomka
  de Szabó Gábor rektorkodása alatt megcsinálta az MTA nagydoktorit, ami önmagában sem kis teljesítmény ennyi feladat mellett!! A langymeleg kutató vizekben meg mi történik? Akinek van ideje rá, az panaszkodik és rágja a körmét, vagy reszelgeti, más ehelyett inkább dolgozik és komoly erőfeszítéseket tesz az ügyek előmozdítása érdekében. Hallottam olyan kutató helyekről, ahol megállt az idő, valahol a 70-es években, és az nem a SZTE-hez tartozó.”
 • 32. szunyi 2010. február 22. 17:19
  „30. hozzászólás shalomka

  Nem tudós kell oda, hanem manager (a legjobb tudósok ált. nem voltak vezető pozicióba, mert nekik nem az a fontos hanem a saját tudományterületük! pl. Udvardy Bandi bácsi).
  Más attitüd, viselkedés kell a két dologhoz.
  rektor: a"sz.t" is add el, hogy te vagy a legjobb és mutasd meg a világnak
  tudós: amibe biztos vagyok és 3 különböző módszerrel is bizonyítottam azt mutatom meg a világnak.

  31. hozzászólás kispacni

  A költségvetés fele és a hiány 90% (sacc perkb).
  Nem rajtuk mulik! hanem a nem megfelelő finanszirozáson.

  Nálad is feljön, hogy kell a nagy karoknak egy rektorhelyettes! De facto.

  Ez az egyetem halála, mindenki csinálja a kis biznicét, de nincsen összehangolva.”
 • 31. kispacni 2010. február 22. 16:18
  „Csirén

  Írtam, hogy az ÁOK egy évvel ezelőtt kapott egy ajéndék tudományos rektorhelyettesi poziciót. Addig egy sem volt. De a legfontosabb rektorhelyettesi pozciók a stratégiai és innovációs mind a TTKé.

  At SZTE költségvetésének több mint a felét az ÁOK adja. Az I Belklinika pl. több pénzből gazdáélodik mind az egész Zeneművészeti”
 • 30. shalomka 2010. február 22. 15:54
  „csak nézzétek meg a jelenlegi rektor weboldalát.. szerény publikációk évekre visszamenőleg!”
 • 29. Csirén 2010. február 22. 15:26
  „27. rektorhelyettesek 1 ÁOK, 2 TTIK, 1JGYPK, 1 ÁJK.
  Melyik karról beszélsz amikor azt említed, hogy a költségvetés felét hozza, és egyetlen rektorhelyettesi pozíciója sincs.”
 • 28. Csirén 2010. február 22. 14:51
  „Csak egyetlen halk kérdés. A karok önállóságának növelése esetén a veszteséges Kar/ok miből fizetnék a működési költségeiket.
  Félő, hogy a nagy önállóságban a többi kar beint.....”
 • 27. kispacni 2010. február 22. 13:41
  „folyt.

  Tipikus mellébeszélés volt ez így részedről. Felesleges volt leirni, hogy mit fejleszt az nem egyszerűen rektori program döntésének kérdése. Sőt. Az régen rossz, hogy ha egy rektor dönti el a fejlesztéseket, és nem a résztvevő karok megbeszélése és egyetértése dönti el. Ez volt Szabó rektor Úr 7 éves tevékenységénelk is a legnagyobb problémája. Képviselte a maga kisebb általános iskola méretű Karának az érdekét, és kiválasztotta a kedven karát a TTK-t és azt nyomta,és azok nyomták. Elég ha megnézed honnan hozta a rekrorhelyetteseket. Minde fontos rektorhelyettes pozicióra csak TTK került, amig az egyetem másik legfontosabb kara (költségvetés fele, kutatási és innovációs tevékenység feles stb) egyetlen rektorhelyettesi pozcciót nem kapott. Egy évvel ezelőtt amikor Dékkány akadémikus Úr lemondott, akkor szinte viccszerűen kinevezett egy olyan ÁOK professzort, aki soha nem kutatott. Ez arcul köpése volt az egyetemnek.

  Szval ne a rektor döntse el pályázatában mit fejleszt. Nem mellékesen ez pénz kérdése, tehát persze el lehet dönteni, de ha a kormányzat olyan fejlesztésekre nem ad pénzt, akkor mit sem ér. Sportszerűen kijelentette, hogy támogatja a mostani elindult fejlesztéseket.

  Egyébként pont az pályázatának legfontosabb eleme, hogy szeretne erősíteni a kari elképzeléseket, mert nem jó, ha orvos dönti el mi jó a BTK-nak zeneművészetinek st. Az sem volt helyes, hogy áéelmiszermérnök döntötte el, hogy mi jó az ÁOK-nak és a helyi egészségügynek, és meg is lett az erdménye. Pont ezért a világ más helyein egy ilyen multicentrikus egyetemen nem is támogatják a szuper rektor fogalmát, hanem rotációs elven egy két évig rektor minden kar vezetője, vizsonylag korlátozott hatalommal, és a Karoknak viszonylagos autonomiájuk van a saját szakmájukra döntő fontos kérdésekben. A rektor feladata az összegyetemi érdekek képviselete. Hadd ne mondjam, hogy a két jelölt közül ki képviseli ezt.”
 • 26. kispacni 2010. február 22. 10:49
  „pontositok,
  az sem nagy kunszt lutetia, hogy valaki ilyen elfohult szöveget nyomjon le.
  ha azt írta volna, hogy felülvizsgál minden olyan fejlesztést amit elődje indított, akkor gondolom az lett volna a baj. Ha meg ahogy irja befejezi amiket elődje indított vagy tervezett, akkor az a baj.”
 • 25. kispacni 2010. február 22. 09:27
  „és az sem, hogy ilyen elfogult szöveget nyomjon le valaki :-)”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigánybálban ropták

Szeged - Kannás zenekar, dunavecsei tánccsoport és fiatal hiphopos lány is ropta pénteken a szegedi… Tovább olvasom