Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Rektort választ az egyetem: Szabó vagy Wittmann?

Szeged - Március 8-án választ rektort a Szegedi Tudományegyetem. A 49 tagú szenátus minősített többséggel dönt a rektor személyéről. A posztra ketten pályáznak: Szabó Gábor mérnök, professzor, az SZTE jelenlegi rektora és Wittmann Tibor orvos, az egyetem I. számú belgyógyászati klinikáját vezető egyetemi tanár.
Negyedik rektorválasztására készül a térség felsőoktatási intézményeinek integrációjával 2000-ben újjászületett Szegedi Tudományegyetem. A 8 ezer dolgozó és 30 ezer hallgató munkahelye, a 12 karú univerzitás szenátusa hétfői – információnk szerint – 14 órakor kezdődő ülésének otthont adó épületbe csak egyetemi polgárok léphetnek be.

– A szenátusban az egyetem 12 karát egy-egy tagnak választott alkalmazott, illetve hallgató, továbbá a dékán képviseli. Nincs szabályozva, helyi sajátosság, hogy az adott kar a szenátusi tagjait miként bízza meg, rektorválasztáskor melyik jelöltre voksoljanak – válaszolt kérdésünkre Rácz Béla rektorhelyettes.

A szenátus határozatképességéhez minősített többség kell, vagyis a 49 szavazati joggal rendelkező testületből legkevesebb 33 tagnak kell jelen lennie.

8 ezer dolgozó és 30 ezer hallgató munkahelye a 12 karú univerzitás. Hétfőn dől el, kivezeti a következő négy évben az egyetemet. A TIK jelképe a modern szegedi felsőoktatásnak. Fotó: Frank Yvette
8 ezer dolgozó és 30 ezer hallgató munkahelye a 12 karú univerzitás. Hétfőn dől el, kivezeti a következő négy évben az egyetemet. A TIK jelképe a modern szegedi felsőoktatásnak.
Fotó: Frank Yvette

– A kisorsolt sorrend szerint hallgatja meg a pályázókat a szenátus. A jelölt 10 percben ismertetheti programját, ezt követően a szenátus tagjai 3-3 percben mondhatnak véleményt, tehetnek fel kérdéseket. Egyik jelölt sem vehet részt a másik tájékoztatóján. A két pályázó meghallgatását követően a tanári testület elnöke ismerteti a professzorok tanácsának véleményét, majd megkezdődik a szenátusi szavazás procedúrája – engedett bepillantást a rektorválasztás menetrendjébe Rácz Béla.

A szenátus tagjai titkosan, írásban szavaznak. Akkor eredményes a választás, ha valamelyik pályázó megkapja a leadott szavazatok kétharmadát. Ha ezt egyik pályázó sem éri el, akkor az egyszerű többséget elnyert jelöltről ismét szavaznak. Ha e második körben sem kapná meg a rektorjelölt a kétharmados többséget, akkor érvénytelen lenne a választás, új pályázatot kellene kiírni.

A rektort – a szenátus döntése alapján – az oktatási miniszter nevezi ki négy évre, megbízatása 2010. július 1-jétől 2014. június 30-áig tart.

A két pályázó

Az SZTE új rektori ciklusára ketten pályáznak. Szabó Gábor okleveles gépészmérnök, gépipari gazdasági mérnök, az MTA doktora, intézetvezető egyetemi tanár. 2003 óta az SZTE rektora. Jelenleg a magyar felsőoktatás távlati fejlődését és mindennapjait meghatározó több szervezetnek az elnöke, tagja. Kutatási területe a hő-, anyag- és impulzustranszport-folyamatok vizsgálata élelmiszeripari műveletekben, eljárásokban. Tudományos közleményeinek, nemzetközi előadásainak száma 210.

Wittmann Tibor Szegeden végezte tanulmányait, 1973-ban diplomázott a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, az I. számú belgyógyászati klinikán kezdte orvosi, oktatói és kutatói pályáját – 2007-től e klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Több tudományos társaság, szakmai szervezet tagja. Kutatási területe a tápcsatorna betegségei, új diagnosztikus és kezelési eljárások kifejlesztése. Közleményeinek száma: 111; 59 szakkönyv és fejezetrész írója.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Csirén 2010. március 09. 11:24
  „73. Ha nem tudod mi történt ne beszélj...
  Az egyetemen eddig senki sem tudta, hogy ki milyen pártállású. Nem volt téma. Eddig.”
 • 81. noemi89 2010. március 08. 19:33
  „van eredmény?”
 • 80. asztenoszsz 2010. március 08. 18:56
  „Mi lett ma a rektorválasztás eredménye?”
 • 79. shalomka 2010. március 08. 18:06
  „serpa: beszélj hülyeséget, a fideszéknél mindig a sógorkomaság számított, ellentétben például az SZDSZ-el, ott a szakmai kvalitások.”
 • 78. allegro 2010. március 08. 17:36
  „77. serpa
  Ez a legjobb gondolat.”
 • 77. serpa 2010. március 08. 17:27
  „Lehet, már mindegy szólok-e, avagy sem.
  A jövőre nézve talán még sem mindegy.
  Vágtató szekéren nem cserélünk kocsist.
  Egy rektornak a gazdasági ügyekben, pénzügyi helyzetismeretben topon kell lenni. Nincs betanulási idő!
  A FIDESZ a rátermettséget, a szaktudást és az emberséget nézi - pártállás mellékes!”
 • 76. allegro 2010. március 08. 16:44
  „75. A professzorok esetében. A rektori beosztás nem ugyanaz mint a professzori cím és tanárkodás, még ha a személy ugyanaz is.”
 • 75. Lutetia 2010. március 08. 16:12
  „72. A professzorok esetében a nyugdíjkorhatár 70 év.”
 • 74. allegro 2010. március 08. 15:07
  „Pályázata így hogy volt befogadható? Jogosult-e? A rektori pozíció betöltésének feltételei között nem szerepel életkori megkötés? Gyorsan változó nyugdíjazási szabályok miatt nyilván, de ami előre tudható, legalább annyi.Ha nem sűrűn van rektorválasztás, erre akkor is figyelni kellene. VAgy azért, ne kössenek ebbe bele mások valamiért..azt mondva az esélyesek köre csökkenne.

  W-t megértem ebben a helyzetben, lehet, ott van helyébe az "ifjú titán" és már szívesen átadná esetleg posztját, bár erről nem nyilatkozott pályázatában. És humanitárius célok vezérlik. Ezt is megérteném.
  Az életkorával mindenki nagyon tisztában van szerintem, és az ebből fakadó tervei, lehetőségeire nagyon is tekintettel van.”
 • 73. fraktál 2010. március 08. 15:05
  „Kedves Csirén! Valóban iszonyat ez!!?? Hagyjuk már ezt az ál-naivkodást, hogy milyen szörnyű ez a politikai benyomulás a felsőoktatásba. A SOTE utolsó párttitkárát miért nevezte ki Szabó centrumelnöknek választás nélkül? És ő miért volt Szegeden SZDSZ-es országgyűlési képviselőjelölt? Mert nem volt a balról támogatása? Jól látja akinek van szeme, hogy itt az SZTE-en mintha nem is lett volna rendszerváltás, aminek nyilván a régi rend szekerét toló rektorelődök, meg Szabó is az oka. Neki is a ballib kormányok alatt futott. (Az egyetemnek nem annyira.) Ha valóban jó manager lenne (nem az) akkor felállna, MERT AZ EGYETEMNEK EZ VOLNA A JÓ. De nem! Csak szorítja görcsösen a fotel karfáját. Azért a 3 millióért havonta? Ezért is. Még az elvtársakkal törvényt módosíttatott. A szociknak is megéri ez a trójai faló, el lehet fektetni néhány régi kádert, meg ki lehet szolgálni néhány udvari beszállítót. Pl a rektori hivatal felújítását elnyerő, hmm. És vajon kedves allegro és csirén, miért jelentette meg Hiller Pista januárban oly sietve a rektori pályázatot ha csak júli 1-el jár le Szabó ciklusa??? Na?? Nem ráért volna 2-3 hónappal később??
  Szögezzük le azt is h, Szabónak nincs nemzetközileg jegyzett publikációja csak magyar. A citációról meg nem is hallott és nem is jó manager. Akkor?”
 • 72. allegro 2010. március 08. 14:32
  „Witmann 73-ban szerezte orvosi diplomáját, mikor is született? 49-ben, vagyis 61. évében jár.
  A jelenleg hatályos nyugdíjkorhatár az 1952. január 1. előtt született férfiakra nézve 62 év. Remélem jó adatot találtam ebben a nagy változásban.

  Jövőre nyugdíjba kell mennie W-nek.
  Rektort pedig 4 évre választanak.

  Akkor hogy is lenne ez ha őt választanák meg? A nyugdíjkorhatár emelése 2014 előtt nem várható már. Utána persze felmehet 70 évre is. De most ennyit. Vagyis jövőre nyugdíjba kell mennie. vagy amellett venné fel rektori fizetését? Ja értem, miért mondana le a nagy összegről, hiszen így is meglesz már a jövedelme.
  Na persze, valószínű nem ezt vizsgálgatta, de...
  Jól tartja magát különben, hiszen én még a következő ciklusra javasoltam őt....”
 • 71. jojogagarin 2010. március 08. 14:16
  „olyan rektor válasszanak aki az egyetem érdekeit nézi, és tud is itrányitani”
 • 70. Csirén 2010. március 08. 14:01
  „64.
  ... mert FIDESZ-éknél ez a szokás...”
 • 69. Csirén 2010. március 08. 13:49
  „Iszonyat ami történik.....”
 • 68. szilléri 2010. március 08. 13:03
  „Szabó tényleg megváltoztatta az előző szokásokat mi szerint max két időszakot tölthet be egy rektor. Az sem vall demokratikus érzelmekre, hogy nyílt szavazást erőltetett. Na és a sajtó kizárása csak jelzés értékű!
  Egyenlőek vagyunk, de van aki még egyenlőbb.”
 • 67. mugri 2010. március 08. 11:51
  „Amerriikábba, abbaja kiss bannánnoss kösztárrsassággba csakk kétszőrr löhett valllakki ellnökk, de mink felyletebekk vónnánnk mintt azzokk ottann, iten löhett harmaccóra jis he-he:)))”
 • 66. gróf 2010. március 08. 09:15
  „Hol szavazhatok?”
 • 65. slyboy79 2010. március 08. 08:41
  „Abban azért van igazság, hogy mindenképp olyan rektor kell, aki jóban van a polgári(leendő) kormánnyal, mivel akkor több lehetősége lesz.
  <moderálva>”
 • 64. harcsabajusz 2010. március 08. 05:54
  „Nem értem miért kell egy rektort vagy jelöltet mindenáron fikázni, csak azért mert esetleg nem a kedvenc pártunk szekerét tolja. Pl. hogy moszkovita meg ilyesmi. Egy rektor akkor jó vezetö, ha fejleszteni tudja a rábízott intézményt, annak szinvonalát, és meg tudja örizni annak függetlenségét. Azt hiszem Szabóval nem volt különösebb gond. De: Magyarországon vagyunk, és egy fidesz kormánytól nem sok jót várhat egy olyan intézmény (önkormányzat, település, stb.), aminek vezetöje esetleg eltérö világnézetet vall. Emiatt most célszerü egy nyíltan "jobbos" rektort választani. Semmi bajom Wittman doktorral vagy Szabó mérnök úrral, mindkettö lehet jó vezetö. De valószínüleg akkor lennénk demokratikus ország, és akkor lehetne egyetemi autonómiáról beszélni, ha egy rektor pártállása, világnézete nem befolyásolná az allami támogatást. Sok országban ez realitás, nálunk mindez csak vágyálom.”
 • 63. George58 2010. március 08. 04:48
  „Mig az átlag egyetemi polgár alamizsna bérért dolgozik, Szabó Gábor remekül elfogadta a "szoci kormány" vedd meg a rektor akcióját, esze ágába se jutott az elmúlt évek alatt az abszúrd helyzet megváltoztatásán ügyködni!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lorenzaccio a REÖK-ben

Szeged - A kortárs színházművészet meghatározó alakjának, Zsótér Sándornak a rendezésében láthatják… Tovább olvasom