Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Reök-terasz: mediterrán hangulat, akadályozott biciklis forgalom

Szeged – 2007-es megnyitása óta először idén április közepén a Reök Kávéház elé külső teraszt helyeztek ki. Azóta több panasz is érkezett, hogy a terasz bicikliutat keresztez, így a kerékpárosok nem tudnak akadálymentesen áthaladni. A kávézót működtető cég szerint nem sértenek semmilyen érdeket, az terasz üzemeltetéshez minden szükséges engedélyt beszereztek.
Frankó János a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közlekedési referense megkeresésünkre elmondta, a vitatott területen nem halad át kijelölt kerékpárút. Hozzátette, a Reök Palota előtti téren nincs bicikliúthoz kötve a kerékpáros forgalom, így a gyalogosokkal megegyező módon a tér bármely részén áthajthatnak.

A Reök-kávézót üzemeltető cég képviseletében Elekes Zoltán elmondta, cégük először 2010 tavaszán igényelt engedélyt terasz kialakítására a téren. Hozzátette, a Műemlék Felügyelőségtől már márciusban megkapták a szükséges hozzájárulást. A terasz kihelyezése indoklásuk szerint a város mediterrán jellegének erősítését szolgálja, az asztalok várhatóan szeptember 30-ig, az idény végéig maradnak kint. Az idő javulásával pár héten belül már a Kölcsey utcában is hasonló teraszt kívánnak kialakítani, valamint a nyár folyamán zenés kültéri programokat is szerveznek, melyhez szintén engedélyt kértek a várostól. Elekes Zoltán hozzátette, véleménye szerint a kerékpárosok továbbra is zavartalanul közlekedhetnek, hozzájuk eddig nem érkezett lakossági panasz ez ügyben.

Kávéházi terasz Szeged belvárosában a kerékpárúton. Fotó: Sipos Katalin (galéria)

A delmagyar.hu által megkérdezett kerékpárosok azonban elmondták, a terasz kitelepítése előtt rendszeresen használták a Reök palota előtti területet, mely tudomásuk szerint kijelölt bicikliút. A kihelyezett asztalok és székek jelentősen megnehezíti a forgalmukat, hiszen így a Lófara előtti tér macskaköves részén kell áthajtaniuk, ez igencsak sok kellemetlenséget okoz számukra. Arról nem is beszélve, hogy az ott közlekedő gyalogosokat is kerülgetniük kell.

Ácsné dr. Gunda Judit, a polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetője megerősítette, a Reök palota előtti terület hivatalosan nem minősül bicikliútnak, így a terasz kitelepítése jogilag nem sérti a kerékpárosok áthaladását. Elmondta, a Reök Kávéház által kért engedélyt több szerv, köztük a Szegedi Közterület-felügyelet, a Műemlékvédelmi Hivatal és az Önkormányzati Tervtanács is vizsgálta. Az elbírálási folyamat több lépcsőben zajlik, engedélyt ilyen esetben maximum öt évre adnak ki, az üzemeltetőnek minden évben újra kérvényeznie kell a város hozzájárulását. Ugyanakkor kihangsúlyozta, a Reök kávézó üzemeltetője által benyújtott kérvényt hivatalosan még nem fogadtak el, annak bírálata jelenleg is folyamatban van. Jogerős döntés néhány héten belül születhet az ügyben.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. mag 2011. május 13. 07:47
  „MÉG AZT A KIS JÓ HELYET IS MEG SZÜNTETNÉK EZEK A BARMOK . JÓ ÉLŐ ZENE . HANGULAT . TISZTA SZÉGYEN EZ A SZEGED .”
 • 105. macs 2011. május 11. 15:18
  „104. CsImre,
  bevatnál? Mi lett volna az ésszerű megoldás?”
 • 104. CsImre 2011. május 10. 20:10
  „102. macs:

  Lett volna ésszerű megodás, csak abban nem szerepelt a kis gránitkocka, ami valakinek biztos megéri, csak azok nem a közlekedők, és a teraszok.”
 • 103. TZiky 2011. május 10. 19:01
  „102. macs 2011.05.10. 14:43
  Azért erősen kíváncsi vagyok arra a "kis odafigyeléssel" megoldható kompromisszumodra, amikor a terasznak is és a gyalogosnak/kerékpárosnak is ugyanaz a legoptimálisabb helyszín...
  A gyalogosnak/kerékpárosnak azért, mert az a legkönnyebb és a legrövidebb útvonal, a terasznak meg azért, mert így könnyebb felállítani az asztalokat/székeket meg a felszolgálók/vendégek sem a keresztirányú forgalomba lépnek ki az ajtón.

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 102. macs 2011. május 10. 14:43
  „Mégegyszer kérdezem, nem lehetne értelmes kompromisszumot kötni, hogy a terasz is megmaradjon, a gyalogos is és a kerékpáros is közlekedni tudjon? Szerintem nem kell hozzá sok, csak egy kicsi odafigyelés.”
 • 101. ifj. Nagy Gábor 2011. május 10. 13:50
  „96. rika10
  "nézzék meg a sziksós felé vezető bicikli utat (pedig hibátlan) legtöbben a főúton nyomják a pedált."

  Háááát, mondjuk az autópályafelüljárónál lévő párszáz méter nevezhető hibátlannak.

  Előtte és utána egészen Sziksósfürdőtől a szegedi belvárosig vannak azért komoly gondok...”
 • 100. hát 2011. május 10. 12:25
  „Nem gondoljátok, hogy a közlekedési morál hiánya a legnagyobb probléma?
  Valamikor a 80-as években, békésen megfért a gyalogos és bicajos a keskeny járdán is.
  És szintén békésen elfért az autós és bicajos az úttesten is.
  Most hogy szélesebbek a járdák és utak, sőt jobb minőségűek, most nem férnek el?
  A hsz-ban mindenki a másikat okolja. Ez normális?
  Tessék tükörbe nézni!!!”
 • 99. tarkan 2011. május 10. 11:54
  „A gyalogosok legalább annyira figyelmetlenek és szabálytalanok mint bárki,aki e városban,megyében vagy akár hazában mozog,a pirosban átloholó gyalogost meg vágjuk pofán,a még beleférek abba a zöldbe százas tempoval hajtó gépkocsist meg nyúzzuk meg,nem beszélek a kamionosokról,buszosokról,stb...Ki lehet kerülni azt a szerencsétlen teraszt,és annyi,hát had gazdagodjon már a város még egy "impozáns"szórakozó kultur hellyel::))”
 • 98. kiokushyn 2011. május 10. 11:47
  „Le kell emelni a feneküket a kerékpárról,hisz tolni is lehetne azon a kis darabon a járművüket.
  A sok szabálytalankodó kerékpáros egyébként egyenként lekapnám legszívesebben a bringájáról.”
 • 97. tarkan 2011. május 10. 11:44
  „Aztán ebben az esztétikumban mindjárt,a kultura "bölcsőjében"a fekete ernyők alatt,be is inhalálhatja a kedves kávét,vagy akármit fogyasztó vendég ,az éppen arra kószáló pár ezer kocsi kipufogó termékét::)))A mediterrán hangulat jegyében persze::))))”
 • 96. rika10 2011. május 10. 10:58
  „Már elnézést, mert bicikliznek, ne legyen autó, ne legyen asztal, szék, álljon már meg a menet melyik nagy fenekű bringást vagy éppen keszeg seg,gűt zavar az a kis makadám utas kerülő, szálljon le és tolja át. Ha a bicikli úton egy fagyökér miatt döccen a bringa már nyafognak, nézzék meg a sziksós felé vezető bicikli utat (pedig hibátlan) legtöbben a főúton nyomják a pedált. Nem tanulnak kreszt, épp ezért nem is vizsgáznak, de annál nagyobb a szájuk.
  Összhatásában nagyon is jól néz ki a terasz. Nyáron nem lesz praktikus mert magába szívja a napfényt, bár bízom benne kivirágzik.”
 • 95. HeavenMan 2011. május 10. 09:51
  „Tomi :DDDDD
  Nálad a pont!”
 • 94. takácstomi 2011. május 10. 09:32
  „Valaki segítsen!
  Hogy lehet az, hogy Szegeden minden terasz ernyője vajszínű, ám a fokozottan műemlékvédelem alá eső Reök Palotának kellemes koromfekete???????? Undorító!!!”
 • 93. balihoho 2011. május 10. 06:51
  „A terasz ötlet nagyon jó! A bringások meg majd megszokják! Csak egy probléma van, az iszonyúan szennyezett, benzingőzös belvárosi levegő!!”
 • 92. joy 2011. május 10. 06:48
  „Lótúrót akadályozza az a pár asztal a szék a biciklisek közlekedését!
  Van ormánya a bringának nem?
  Egyébként a szobor környéke sétatér, és valóban sehol nincs kijelölt kerékpárút rajta!

  Tanuljanak meg normálisan együttélni a biciklisek is, ne csak a gyalogosokat, autósokat szidják állandóan!
  Némelyek a Kiskörúti járdákon tekernek vadul, és még nekik ál följebb, ha elébük lép/szalad egy buszra igyekvő gyalogos!”
 • 91. ZúzÓ 2011. május 10. 05:03
  „A kihelyezett asztalok és székek jelentősen megnehezíti a forgalmukat,
  Azt akkor lelehet szállni a drótszamárról, és lehet egy kicsit sétálni, legalább nem lökik fel a gyalogosokat.”
 • 90. ZúzÓ 2011. május 10. 04:58
  „Nem mindegy, hogy hol van a terasz ?
  A bicajosok úgy is úgy mennek mint a világtalan, ha nem figyel legalább beugrik egy kávéra.”
 • 89. nemhiszem 2011. május 09. 22:13
  „hát, ha mindenki tűsarkúban jár , akkor valóban igaz:) de a profi nők még abban is tudnak ilyen burkolaton járni-kelni”
 • 88. CsImre 2011. május 09. 22:09
  „87. nemhiszem:

  A tér szép, a terasz hangulatos, a terasz melletti burkolat meg járhatatlan. Mert alkalmatlan burkolatot választottak a célra, nevesül az emberi használatra.”
 • 87. nemhiszem 2011. május 09. 22:05
  „én veszprémi vagyok, imádom Szegedet, örüljetek, hogy van ilyen kulturált hely, ahová ki lehet ülni, a kerékpárokon meg van kormány, amivel lehet kanyarodni, ahogy ismerem a terepet, meg elnézem a képeket, bőven van helyük a bringásoknak is...nem kell a műbalhé”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogat ment, pénzt nyer az ország

Miért éri meg a nyugat-európai országokban vagy éppen Izraelben élőknek hozzánk jönni fogorvoshoz, s miért éri ez meg az országnak? Tovább olvasom