Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Retkes Attila: Patrióta liberális pártot szeretnénk felépíteni

Szeged - Csütörtökön a delmagyar.hu vendégeként az SZDSZ elnöke a párt túléléséről, újjáépítéséről beszélt.
theseus: Mennyi állami pénzt kap most a párt, parlamenti pártként, és mennyit fog, ha kikerül onnan jövő tavasszal? Pl. ha hasonlóan szerepel, mint az EP-választáson? És ha 1 % alá kerül? Hány %-ra lát reális esélyt?

Retkes Attila: Az SZDSZ állami támogatása jelenleg évente 220 millió forint. Ez a 2010. évi parlamenti választási eredmények függvényében természetesen változhat. Kollégáimmal azért dolgozunk, hogy az SZDSZ 2010-2014 közötti ciklusban szerény, de határozottan politizáló kis parlamenti ellenzéki pártként folytassa működését. Ez konkrétan 6-7%-os eredmény elérését jelenti.

pocokkaa: Van-e még valami, amivel meg tudják szólítani az embereket? Hogyan lehet a nagyon elvesztett bizalmat visszaszerezni?

Retkes Attila: Csak nagyon következetes és hiteles politizálásal, lózungok helyett napi aprómunkával. A szakpolitikák közül a többi között az önkormányzatok működőképességének megőrzését, a hazai beszállítók, kkv-k hangsúlyos képviseletét, illetve az új liberális magyarságpolitikát tartom kiemelten fontosnak. Ez utóbbi részleteit éppen ma délután Szegeden fogom ismertetni.

K.I.: Hol tartanak a választásokra való felkészülésben?

Retkes Attila: Ez nagyon általános kérdés, nehéz rá röviden válaszolni. Első verzióban elkészült az SZDSZ új stratégiája, amelyet október végéig a tagsággal és szimpatizánsainkkal megismertetünk. Hét szakpoltikai kabinetünk teljes intenzitással dolgozik a választási programon. Minden megyében zajlanak a jelöltállítást közvetlenül megelőző egyéni beszélgetések.

Retkes Attila szerkesztőségünkben. Fotó: Karnok Csaba
Retkes Attila szerkesztőségünkben. Fotó: Karnok Csaba

tatu: A pökhendiség és Budapest-központúság közrejátszott az SZDSZ vesztében. Gondolja, a választásokig meg tudják változtatni ezt a képet?

Retkes Attila: Már megválasztásom napján, július 12-én elmondtam, és azóta is fenntartom véleményemet: a magas lóról leszállva, szerényen és hitelesen kell politizálnunk, illetve nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a vidék problémáira. Ezért is alakítottunk önálló vidékpolitikai kabinetet.

cselac: Milyen érzés egy nemlétező párt elnökének lenni?

Retkes Attila: Járom az országot, és azt tapasztalom, hogy az SZDSZ minden megyében, minden nagyobb városban jelen van. Helyi csoportjainkban nagy az elszántság, hogy a pártot közösen megújítsuk.

nemecsekerno_007: Mi a helyzet a közpénzügyi csomaggal? Miért fúrták meg? Ha ez a hiba benne marad a rendszerben, akkor a politika továbbra is tud játszadozni a választókkal, ha nônek a bevételek, ha nem, akkor meg a költségvetési hiány mindig újra fog termelődni. Vagy ez a cél?

Retkes Attila: Az SZDSZ célja: takarékosan, racionálisan működő állam. Pártunk ebben osztja az EU liberális pártjainak álláspontját. AZ SZDSZ új vezetése a közpénzek felhasználásának átláthatóságát szeretné.

magyarock1: A szadesz tagok ki mernek még lépni az utcára? Nem félnek a népharagtól? Az elmúlt 20 év országrombolásáról mi a véleménye?

Retkes Attila: AZ SZDSZ mint rendszerváltó párt, rengeteg értéket teremtett és sok hibát is elkövetett. Büszke vagyok arra, hogy annak a pártnak lehetek elnöke, amely például Göncz Árpádot adta az országnak. Napjainkban, a militáns szélsőjobboldal erősödése idején azok maradtak SZDSZ-esek, akik őszintén és hitelesen akarnak politizálni. Nekünk nem kell félni a népharagtól.

turulvédő: Kókát miért nem zárják ki a pártból?

Retkes Attila: Nem egymás kizárásával, hanem a magyar liberalizmus szép hagyományainak felélesztésével kívánunk foglalkozni.

K.I.: Mit szól Sándor Klára és Magyar Bálint kilépéséhez?

Retkes Attila: Tudomásul vettem. Azokkal szeretnék együtt dolgozni, akik hisznek abban, hogy az SZDSZ-re szükség van a társadalomban.

KissEmília: Elnök úr, SZDSZ-tagok részéről gyakran hangzik el a kifogás: önt a megválasztása előtt a pártban senki nem ismerte. Tényleg láthatatlan volt? Sándor Klára ex-SZDSZ tag pedig úgy nyilatkozott, önnek nincs politikai tekintélye. Erről mit gondol?

Retkes Attila: Sándor Klára kijelentéseit nem szeretném kommentálni. Segíteni szeretnék az SZDSZ-nek és a liberalizmusnak, ezért vállaltam az elnökjelöltséget, majd az elnökséget. Munkámban segít a 12 tagú ügyvivő testület, a szakpolitikai kabinetek vezetői és tagjai, valamint a párt belső parlamentje, az országos tanács túlnyomó többsége.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

KissEmília: Elképzelhető ön szerint, hogy a párt nyomán lépten-nyomon létrejövő egyesületek párttá "rántják össze" magukat a választásokra, és ellen-SZDSZként indulnak?

Retkes Attila: Pillanatnyilag nem tartom reálisnak, hogy ezek a liberális asztaltársaságok országos párttá szerveződjenek. A magyar liberalizmusnak egyetlen országos bázissal, infrastruktúrával rendelkező képviselője van, ez pedig az SZDSZ, minden értékével és hibájával együtt.

Kodax: Át akarná írni az SZDSZ frakció névsorát. Milyen alapon? Milyen alapon képzeli, hogy ezt az 5%-os választói akaratot felülírhatja egy kétszázalékossá vált párt azon elnöke, akit választáson még sosem mérette meg magát, és az utolsó választáson még a párt listájára sem került fel? Milyen alapon gondolja, hogy egy pár ezer párttag támogatása többet jelent a demokráciában, mint több százezer érvényes szavazat. Talán nincs tisztában a törvényekkel és az alkotmánnyal?

Retkes Attila: Az SZDSZ ügyvivő testülete és országos tanácsa sok más feladata mellett azon is dolgozik, hogy a 2010-es választások után szakmailag és emberileg is kiváló frakciónk legyen a parlamentben.

K.I.: Milyen az együttműködésük a frakcióval?

Retkes Attila: A frakció közjogi értelemben működő, politikailag széttöredezett testület, sokféle egyéni szándékkal és ambícióval. A frakció tagjainak többségével folyamatosan együttműködünk.

_Les: A Művészetek Palotájának jazz-programszervezőjeként mi volt a legutóbbi / legmeghatározóbb / idei legizgalmasabb dzsesszkoncertélménye?

Retkes Attila: Pártelnökké választásom óta már nem dolgozom a Művészetek Palotája jazz-programszervezőjeként. A jazz iránti szeretetem változatlan, de a legutóbbi nagy koncertélményem nem ehhez a műfajhoz köt: Leonard Cohen budepesti fellépése varázslatos volt.

Ketyó: Mit szól ahhoz a támadáshoz, hogy Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Zenei Szakmai Kollégiumának tagjaként kiadója eddig 145.500.000 Ft támogatást nyert visszatetsző módon a NKA-tól?

Retkes Attila: Alaptalan rágalom volt ez a támadás, amit nem is nekem kellett cáfolni, megtette ezt közleményében a Nemzeti Kulturális Alap. Pártelnökként természetesen már nem vezetek zenei kiadót.

downtown: A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) kikötésekkel ugyan, de támogatni tudja a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát - mondta ön szerdán. Mitől változott meg a véleményük?

Retkes Attila: Az SZDSZ történetében új korszak kezdődött. Szeretnénk világossá tenni, hogy a hazaszeretet és a liberalizmus összeegyeztethető, sőt egymást erősítő fogalmak. Patrióta liberális pártot szeretnénk felépíteni. Ennek részleteit kül- és nemzetpolitikai kabinetünk dolgozza ki.

K.I.: Támogatni fogják a költségvetést? Ha igen, milyen feltételek mellett?

Retkes Attila: A költségvetés alapvetően korrekt, szakszerű munka, de ez nem jelenti azt, hogy jelenlegi formájában támogatni tudnánk. A legsúlyosabb kifogásaink az önkormányzati szférát érintő 120 milliárd forintos forráskivonással szemben vannak, mert ez óvodák, iskolák, egészségügyi és szociális intézmények működését veszélyezteti. Felelős ellenzéki pártként számos módosító javaslatot kívánunk tenni.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Szirányi Tamás: Miért van a hogy a politikusok a bevallásukban a valóságnak nem megfelelő dolgokat írnak le? Gondolok arra például,hogy 20 négyzetméteres panel lakást vagy hogy egy kocsi minden tulajdona.

Retkes Attila: Aki a jövőben az SZDSZ politikusaként szeretne részt venni a közéletben, attól elvárom, hogy egész életvitele és ezen belül közzétett vagyonnyiltakozata is hiteles és transzparens legyen.

K.I.: Megrendszabályoznák a bankokat? Ez elég furcsa egy liberális párttól...

Retkes Attila: A megrendszabályozás nem pontos kifejezés. A szabad, de méltányos verseny híveként azt szeretnénk, hogy legyen vége az egyoldalú szerződésmódosítások gyalázatos gyakorlatának. Álláspontunk szerint ehhez egy belső etikai kódex nem elegendő, ezért szorgalmazzuk a PSZÁF megerősítését és a törvényi szabályozást. Ez az álláspontunk nem áll távol a brit vagy a német liberálisok szemléletétől.

freetibet: Kedves Attila, kiváncsian várjuk, országjárásodban mikor lesz alkalma az érdeklődőknek (civileknek) is találkozni Veled személyesen, hogy kérdéseket tudjanak feltenni. Lesz ilyen lehetőség? Másrészt érdekelne, a szervezet honlapján mikor lesznek változások, kicsit interaktívabbnak kéne lennie.

Retkes Attila: A belső fórumok mellett szívesen veszek részt nyilvános rendezvényeken, például a mindenki számára nyitott liberális klubokon. A honlap megújítása valóban egyike aktuális kommunikációs feladatainknak.

GSZL: Miért nem tudnak olyan parlagon heverő témákhoz teljes mellszélességgel odaállni, amikkel garantálható lenne a parlamentbe jutás (melegek, romák)?

Retkes Attila: Az SZDSZ liberális pártként továbbra is elkötelezett az emberi és szabadságjogok érvényesülése mellett. A kisebbségek jogai melletti kiállás ugyanakkor álláspontom szerint valamennyi demokratikus párt feladata, kötelessége. Különösen igaz ez a mai Magyarországon, a JOBBIK riasztó előretörése idején.

GSZL: Miért nem tudják megszólítani az értelmiséget?

Retkes Attila: Az értelmiségi bázisunk is azért fordult el tőlünk, mint a választóink többsége: a 2002 és 2009 nyár közötti SZDSZ nem volt elég hiteles és következetes.

GSZL: Miért akarják feláldozni a városi párt imidzset csak azért, hogy szavazatokat szerezzenek olyan helyeken (falvak, kisvárosok), ahol esélyük sincs rá?

Retkes Attila: Szó sincs arról, hogy bármit feláldoznánk, viszont szeretnénk megszüntetni a Budapest-vidék törésvonalat. Az SZDSZ
csak országos pártként épülhet újjá, és éppen a mostani országjárás bizonyítja, hogy a falvakban és kisvárosokban is élnek liberális polgárok.

Rózsa Misi: Milyen változások történtek az SZDSZ szervezetében és szervezésében, amióta Ön lett a párt elnöke? Történt e jelentős létszámváltozás az SZDSZ-ben a küldöttgyűlés óta, vagy ebből csak a média kreált nagy vihart?

Retkes Attila: Jelentős létszámleépítést és költségcsökkentést hajtottunk végre a pártközpontban, hogy egy kis parlamenti párt struktúrájának megfelelően, hatékonyan tudjunk működni. Az eddiginél fontosabb szerep jut a megyei elnököknek, azt szeretném, hogy a párt országos politikájának alakításában is intenzíven részt vegyenek. Az elmúlt hetekben új elnököt választottunk Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Itt, Csongrádban Takács Róbert 25 éves ügyvédjelöltre vár a feladat, hogy apárt helyi politikáját a megyei választmánnyal közösen megújítsa. Az SZDSZ-nek jelenleg több mint 5000 tagja van, a kilépők száma kb. 120 fő, de közben új csoportok is létrejöttek.

Rózsa Misi: Azok a képviselők akik kiléptek a pártból, miért maradnak a frakcióban, miért lehetnek bizottságokban nem kevés pénzért tagok, miért kaphatnak az SZDSZ révén ma is számla nélküli igen magas költségtérítéseket?

Retkes Attila: Erre csak a jól ismert közhellyel válaszolhatok: tőlük kell megkérdezni.

Rózsa Misi: Mikor és hol olvashatjuk majd az új SZDSZ részletes programját?

Retkes Attila: Várhatóan november közepén, az interneten és önálló kiadványainkban.

Rózsa Misi: Igaz az a hír, hogy a liberális értelmiség és közélet jelentős szereplői a színfalak mögött már segítik az Ön és az SZDSZ munkáját a program alkotásában is?

Retkes Attila: Kétségtelen, hogy sokan támogatják az SZDSZ megújulását. A liberális párt alapértékeit megtartva új tartalommal gazdagodik ezekben a hetekben-hónapokban. Ebben a folyamatban régi támogatóinkra éppúgy számítok, mint azokra, akik a rendszerváltás után nőttek fel, saját szakmájukban kiemelkedő eredményeket produkáltak, liberálisan gondolkodnak, csak éppen eddig nem közeledtek a párthoz.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. garbon 2009. szeptember 25. 07:08
  „Ennek a vigyori majomnak templomba kellene járnia.”
 • 69. M_R 2009. szeptember 25. 07:06
  „Idióta liberális párt...”
 • 68. Szodabikarbona18 2009. szeptember 25. 05:59
  „retkes "ur" egy pszichiater felkeresése önnek sem ártana. amig nem késö.”
 • 67. maradando 2009. szeptember 25. 00:45
  „A KGB-s űgynökeink megkapják e a kettős-hármas állampolgárságot? 1945-óta erre várnak ! Vagy már csak a képzeletemben vannak?”
 • 66. bespin 2009. szeptember 24. 20:55
  „Teljesen felesleges bármelyik párt első, második, sokadik emberét ilyen online interjúra hívni. Csak a saját embereiknek válaszolnak, a kínos vagy nem tetsző kérdésekre kitérő, semmitmondó, mellébeszélő válaszokat adnak. A DM Sajtóházában kell pártértekezleteket tartani, meghívott vendégekkel és nem lesznek kemény kérdések, csak a hallgatóságnak, az előadónak megfelelőek, megmagyarázhatóak. Felesleges időrablás, főleg azoktól , akik komolyan is vennék a kérdezést. Takony ez az egész.”
 • 65. Szodabikarbona18 2009. szeptember 24. 20:37
  „vagy ö is csak egy nyuszi,mint mcfly?”
 • 64. Szodabikarbona18 2009. szeptember 24. 20:36
  „botka mikor jön online-ra?”
 • 63. TrombiFrédi 2009. szeptember 24. 18:33
  „Lehet, hogy Retkes Attila szándékai "nemesek", de egy hiteltelen szétbomlasztott párt romjain nem könnyű. Pedig egy igazi liberális pártra nagy szükség lenni, nem pedig egy szabados, elvtelen kritikál maszlagra, mert az csak megnehezíti a közélet problémáinak megoldását!”
 • 62. zetor 2009. szeptember 24. 17:34
  „Elnézést kérek, mert nem olvastam el ,minden hozzászólást. A képeket viszont láttam...
  De, mi a faszomért röhög ez az állat, amikor annyi kárt okozott a pártja a magyar népnek határon(-túl) és belül, általában.”
 • 61. Lúdasmatyi 2009. szeptember 24. 17:25
  „Mit akarnak ezek?1% az 1%!Félnek a Jobbik előretörésétől?Mi meg félünk a "liberális" értékrendjüktől.(cigányok,melegek,tolvaj politikusok)!”
 • 60. szpirigonzálesz 2009. szeptember 24. 16:27
  „"kodax.. Milyen alapon gondolja, hogy egy pár ezer párttag támogatása többet jelent a demokráciában, mint több százezer érvényes szavazat. Talán nincs tisztában a törvényekkel és az alkotmánnyal?"

  Ezt nem a Bajnaitól akartad megkérdezni?”
 • 59. dodó 2009. szeptember 24. 16:18
  „Úgy látom, a fórumon lett volna néhány lényegretörőbb kérdés is, amit fel kellett volna tenni.
  Mindenesetre megismétlem a megválasztásához fűzött megjegyzésemet:

  Egy retkes párt talán (még) nem retkes elnöke Retkes.”
 • 58. turulvedo 2009. szeptember 24. 16:10
  „léni a lipotrol szökött?”
 • 57. turulvedo 2009. szeptember 24. 16:09
  „oh,válaszolt nekem :D persze mellébeszélt . ennyi. retkes "ur" csoamgolni kellene önnek is.”
 • 56. Léni 2009. szeptember 24. 16:01
  „Tisztelt Elnök úr!
  Én bízok a józan ítélőképességükben az országunk jövőjét illetően! Próbáljanak közös nevezőre jutni a
  jövő évi költségvetés tárgyalásainál a kormánnyal! Azon kell nagyon elgondolkozni, mi fog történni abban az
  esetben, ha nem lesz elfogadva a költségvetés. Újra "egypárt" rendszer beláthatatlan következménnyel, a
  radikalizmus további gyors előretörése, a kis pártok letörlése a politikai palettáról?Még sorolhatnám!
  Mindenesetre drukkolok Önöknek , a most megalakuló pártnak is, az MDF-ért is fáj a szívem.
  Miért ne lehetne színesebb a politikai paletta, a demokráciának nem ez a lényege?”
 • 55. Birodalmi 2009. szeptember 24. 15:26
  „kinek a szemében aggasztó a jobbik előretörése? egyedül önöknek, meg az aberrált szavazóinak!”
 • 54. bespin 2009. szeptember 24. 15:09
  „GSZL! Ezeket a kérdéseket a párttag gyűlésen kérdezd, ne egy nyilvános fórumon. Süt rólad , hogy velük vagy, de nem tudod megemészteni a 7 éve tartó ámokfutást.”
 • 53. bespin 2009. szeptember 24. 15:02
  „Minden "gyütt-mönt" kérdésére felel? Én is kérdeztem(13.) és nem kapok választ!
  Még egy talpas egyes az Szdsz-nek!”
 • 52. Birodalmi 2009. szeptember 24. 14:43
  „1, gerinc nélkül milyen az élet?
  2, ennyire hülyének nézik az embereket?
  nekünk a többségnek önök a szélsőséges magyargyűlölők”
 • 51. RózsaMisi 2009. szeptember 24. 14:35
  „Tisztelt Elnök úr!

  1. Hogyan tudja kezelni azt a problémát, hogy a párt OGY frakciója, állam az államban módra viselkedik? Milyen lehetősége van hatni arra, hogy a frakcióban az SZDSZ véleménye jelenjen meg a képviselet által és ne Kóka János baráti körének kénye -kedve döntsön a frakció szavazatairól?

  2. Milyen változások történtek az SZDSZ szervezetében és szervezésében, amióta Ön lett a párt elnöke?

  3. Tudna három fővonalat megnevezni, amiken keresztül az SZDSZ meg kívánja szólítani a választókat?

  4. Történt e jelentős létszámváltozás az SZDSZ-ben a küldöttgyűlés óta, vagy ebből csak a média kreált nagy vihart?

  5. Azok a képviselők akik kiléptek a pártból, miért maradnak a frakcióban, miért lehetnek bizottságokban nem kevés pénzért tagok, miért kaphatnak az SZDSZ révén ma is számla nélküli igen magas költségtérítéseket?

  6. Mikor és hol olvashatjuk majd az új SZDSZ részletes programját?

  7. Igaz az a hír, hogy a liberális értelmiség és közélet jelentős szereplői a színfalak mögött már segítik az Ön és az SZDSZ munkáját a program alkotásában is?

  8. Mit jelent az Ön értelmezésében a konstruktív ellenzékiség pontosan?”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol a Ruzsai úton

Személygépkocsi és kisteherautó ütközött a Ruzsai úton a Zákányszéki bekötőútnál csütörtök délután. Tovább olvasom