Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ritka vendég: halászsas

Szeged - Üzemanyagot felvenni landoltak a Fehértónál a ritka vendégek: hat halászsas. A telet távol Észak-Afrikában töltötték, néhány hét pihenő után folytatják útjukat a lengyelországi vagy balti fenyvesekbe.
Halászkeselyűnek is hívják, mert sólyomféle ragadozó madár. Madárra viszont nem támad, hanem – nevéhez méltón – halra vadászik. Gyakorta igazolja búvársas nevét is; 10-15 méterre, de van hogy 100 méter magasban szitál, sasolja a tó tükrét. Amint mozgást lát, lecsap és alámerül – vagy a felszínről ragadja el zsákmányát. Állítólag saját testtömegéhez hasonló súlyú, egykilós halat is képes kimarkolni a vízből. Távolabb, a parton aztán nekilát falatozni.

Nem véletlen a halvágó sas vagy a ráró kéklábú halásza elnevezés sem: sötétkék lába végén a sarlószerű ujjait hátrafelé képes fordítani. Ezáltal a síkos hal nem csúszik ki éles karmai közül. Talpa tüskésen pikkelyes, abban is megakad a préda. Bakacsi Gábor, a sasszemű természetvédelmi őr 100 méteres távolságból kapta lencsevégre a madarat, autóból. Mozgó munkagépeket amúgy megtűr maga körül ez a fokozottan védett szárnyas, de tüstént menekül, ha megáll valaki a közelében. Sajnos nem ennyire figyelmes, amikor leereszkedik landoláshoz, így gyakorta beleakad villanydrótokba. Nem egyszer kellett a vadasparkban ápolni a sérült madarat. Eszmei értéke 250 ezer forint.

Markolószerűen mélyeszti zsákmányába éles karmait. Fotó: Bakacsi Gábor
Markolószerűen mélyeszti zsákmányába éles karmait.
Fotó: Bakacsi Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hallgatók a nemzetközi biotechnológia táborban

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem két hallgatója képviseli Magyarországot a világ egyik vezető… Tovább olvasom