Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

River Cottage-ot hozott létre Deszken Gyöngyi és Tamás

Deszk - Saját gazdaságot alapított deszki családi házuk mellett Schaff Gyöngyi és Kukla Tamás. Állatokat tenyésztenek, konyhakertjükben minden zöldség megterem. Bevásárolni így alig járnak, a felesleget elcserélik.
Nyúlgyrosszal és saját készítésű pitával fogadott deszki otthonukban Schaff Gyöngyi és Kukla Tamás. A nyulat pár órával a sütés előtt vágták le, megnyúzták, és konyhakészre darabolták.

– Tíz éve ismerkedtünk meg, öt éve költöztünk ki a deszki új osztásba – mesélte Gyöngyi. A családi ház melletti telket is megvásárolták a fiatalok, Tamás falun nőtt fel, a családi gazdaság régóta dédelgetett ötlete volt, és lelkes rajongói a River Cottage című angol sorozatnak is, amelynek főszereplője egy biogazdaságot teremtett meg magának Dorsetben. – Akkor még autóértékesítőként dolgoztam, és amikor a szakmát elérte a válság, egyre erősödött bennem a saját gazdaság létrehozásának ötlete – mondta Tamás. A 25 éves fiatalember Gyöngyit egy szép napon harminc csirkével lepte meg.

River Cottage-ot hozott létre Deszken Gyöngyi és Tamás. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ekkor kezdődött az egész. Azóta egyszerre már kétszáz állatot is neveltünk, most nagyjából százhúsz csirke, kacsa, liba és nyúl van a gazdaságunkban. Emellett ott a konyhakert is, ahol tavasztól őszig minden megterem – magyarázták a fiatalok. Gyöngyi és Tamás nagyon lelkes, a lánynak Tamás anyukája mutatta meg, hogyan kell egy baromfit levágni. – Az első vágás nem ment túl jól, de azóta már profi vagyok. Nemrég vágtunk le hat kacsát és egy libát. Sokat eszünk, szeretjük a hasunkat, ezért is nagyon fontos, hogy mi kerül az asztalra. Jól tartjuk az állatainkat, megszületésüktől látjuk felnőni őket, tudjuk, mitől híztak meg, milyen táplálékot ettek. Ez a legfontosabb dolog még akkor is, ha egy nagyáruházban nyilvánvalóan olcsóbb és könnyebb lenne megvenni a pucolt baromfit. Amikor megismerkedtünk, csak alapdolgokat tudtam főzni, ma már minden este vacsorát csinálok, aminek alapanyagait mi termeljük meg – mondta Gyöngyi. A felesleget a fiatal pár a környékbeli gazdákkal kecsketejre és egyéb tejtermékekre cseréli.

River Cottage-ot hozott létre Deszken Gyöngyi és Tamás. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Élelmiszert így alig kell vennünk a boltban, egyedül zöldségeket vásárolunk télen az üzletekben, amikor már a konyhakert nem ad semmiféle vitamint – mesélték. A Facebookon is csatlakoztak olyan oldalakhoz, ami az önellátáshoz ad hasznos tanácsokat, és itt találkoztak sok más fiatallal is, akik a hozzájuk hasonló életmódot tartják fontosnak.

– Napi 3-4 órát biztosan eltöltünk a kerttel és az állatokkal. Szerencsére mindkettőnk munkája kötetlen, bár a gazdaság érzésem szerint egész embert kíván. Késő estig kint vagyunk a kertben, mindig van mit csinálni. Bővítésben már nem gondolkodunk, a fajtaszám azonban még növekedhet. Szerencsére sok emberel találkoztunk, akik szintén termelnek valamit, kicseréljük velük az információkat, ha pedig a közelben is laknak, cserekereskedelmet folytatunk – magyarázták lelkesen. Gyöngyi és Tamás szeretné, ha minél több fiatal saját gazdaságot hozna létre, de úgy látják, kevés emberben van meg a vállalkozó kedv. – Pedig az elinduláshoz nem kell hatalmas összeget befektetni, és ha jól csinálod, hamar van látszatja a dolognak – mondta Tamás.

River Cottage-ot hozott létre Deszken Gyöngyi és Tamás. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Gyöngyi saját maga készít bort is, csipkebogyóból, eperből és meggyből. Kecsketejből szappanokat is csinál, amelyekbe különböző gyógyfüvek is kerülnek. Hároméves kislányuk, Regina máris szülei segítségére van: a kislány állandóan anyukájával van a kertben, a tojások összegyűjtése pedig kizárólag az ő feladata. – Regina is szereti az állatok közelségét, jó levegőn van, nem is szokott ezért szerencsére beteg lenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igaz ügy örökre veszve nem lehet

"Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet" – idézte Hemingway-t Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő az Aradi vértanúk terén. Tovább olvasom