Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Roham a pénzváltóknál az olcsóbb euróért

Csongrád megye - Tízezrekkel olcsóbb nyaralás, néhány ezressel kisebb törlesztőrészlet, apadó államadósság – az erős forint jótékony hatásai. Idei csúcsára izmosodott a magyar fizetőeszköz, meg is rohamozták a valutaváltókat az emberek.
Megháromszorozódott a valutaváltók forgalma az utóbbi napokban, egyre több bank is azt ajánlja ügyfeleinek, hogy vásároljanak eurót – írta tegnap a Magyar Nemzet. A megyénkben megkérdezett valutaváltók nem kívánták elárulni, hogyan alakult forgalmuk, csak az élénkülést ismerték el.

Idei csúcsára erősödött a napokban a forint, a magyar fizetőeszköz a 270-es sávban is mozgott az euróhoz képest. Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője a Napi Gazdaságnak a pozitív nemzetközi hangulattal és az IMF-tárgyalások konstruktív légkörével magyarázta a folyamatot. Szerinte 275-ig is erősödhet a forint az euróhoz képest. De elemzők figyelmeztettek: a hónap második felétől újra 285–290 közé várják a forintot, szeptemberben pedig az IMF-tárgyalások további menetrendje lesz fontos tényező az árfolyamban.

Valutaváltó Szegeden. Jól jár, aki most vesz eurót. Fotó: Frank Yvette
Valutaváltó Szegeden. Jól jár, aki most vesz eurót.
Fotó: Frank Yvette

Tegnap Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke lendíthetett volna még egyet a forint szekerén, mert korábbi nyilatkozatai arról szóltak: a jegybank aktívabb szerepet fog vállalni a válságkezelésben. De sajtótájékoztatóján csak annyit mondott, még egy kis időt kér a piacoktól. Az EKB változatlanul 0,75 százalékon hagyta az alapkamatot.
A hírek hatására az euróval együtt a forint is gyengült, majd a 281,65-ös mélypont után folyamatosan visszaerősödött, fél öt utánra már 279,75-ön állt az euróárfolyam. Egy dollár 229,45 forintba, egy svájci frank 232,87-be került délután.

Ez elsősorban a nyaralóknak jó hír: ha nem előre kifizetett utazásról van szó, kicsit lehet spórolni a szálláson, több marad az extra programokra is. Ha például egy horvátországi, poreči apartman egyhetes bérletét vesszük alapul, éjszakánkénti 70 eurós költséggel kalkulálva több mint 10 ezer forinttal jobban jár az, akinek nem a június eleji 304 forintos euróval kell fizetnie. Utazásban, étkezésben egy népesebb családnál, baráti társaságnál újabb tízezreket jelent az erősebb magyar fizetőeszköz.


– Az idei utazások árait tavaly, illetve az év elején kalkuláltuk, ezekre nincs hatással az árfolyamváltozás. De azt jelezzük ügyfeleinknek, hogy a költőpénzre gondolva most érdemes eurót váltaniuk – hallottuk Bronner-Dudás Ágnestől, a szegedi IBUSZ irodaigazgatójától. Jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak a napokban – szerinte már az ügyfelek is „brókerkednek", figyelik az árfolyamot befolyásoló híreket. Bronner-Dudás Ágnes hozzátette: bizonyos légitársaságok repülőjegyeinek árát is kedvezőbbé teszi a forint erősödése, mert az illetékek mértékére is hatással van az árfolyam.

De az is megkönnyebbülhet kicsit, aki nem is mer utazásra gondolni – például devizában felvett hitelének törlesztőrészletei miatt. Egy 10 milliós, 10 éves euróhitel aktuális havi terhe 2–3 ezer forinttal is kevesebb lehet.

Olcsóbb energiárakban azonban nem érdemes bízni: a Napinak nyilatkozó Drucker György, az Energiainfo.hu vezető elemzője tájékoztatása szerint rövid távon csak ott lehet jelentősége a mozgásoknak, ahol az árfolyam közvetlenül megjelenik az árban, például az üzemanyagoknál – igaz, ezeknél a forint–dollár viszony a lényeges. Ám kedvezőbbek az államadósság-mutatók: a forintban kifejezett magyar devizaadósság az év első felében 744 milliárddal csökkent az árfolyam-különbözetnek köszönhetően.

Olvasóink írták

 • 5. gubanc 2012. augusztus 04. 17:16
  „Nyugi!Most nyaral a hatalom. Bezzeg, ha hazaérnek! mindjárt lesz egy hülye kijelenté és 320 forintos euró.
  Szerintem már szóltak a csókosoknak. Most vegyetek eurót!”
 • 4. Koszta 2012. augusztus 03. 18:23
  „"De elemzők figyelmeztettek: a hónap második felétől újra 285-290 közé várják a forintot"
  Hagyjuk már ezen okos "elemzőket"... Sokkal inkább fizetett rémhírkeltők...
  A mostani árfolyamot mikor "jósolták" meg? Avagy hol voltak a svájci frankos hitelek elterjedésekor? Mit "vártak" akkor? Mit nyilatkoztak?
  Porhintés az egész...”
 • 3. Csecs 2012. augusztus 03. 18:14
  „Az az, rohamozzátok csak! Minél többen veszitek, annál drágább lesz. Mindenki a pénzt váltja, de dolgozni senkinek sem akaródzik!”
 • 2. partizánok 2012. augusztus 03. 13:04
  „Ahhoz, hogy egyes nyugati feltörekvő piaci elemzők és haverjaik jól meg tudjanak élni, más nyomorából(pl. devizahitelesek) egyszer lent kell tartani, egyszer pedig fent kell tartani az árfolyamot.
  Hogy mikor lent és mikor fent, azt csak ők tudják és úgy vásárolnak és adnak el.
  Hatalmas pénzeket nyerve így az árfolyamon, amíg ti itt marakodtok.
  :-)
  Mert ugye egyébként, fizikailag nem változott semmi vagy legalábbis nem számottevően, ami a termelés volumenét illeti.
  Jól ki van ez találva kérem és jól meg is lehet belőle élni. Másnak. A mi nyomorunkon!”
 • 1. polo 2012. augusztus 03. 08:43
  „A kérdés meddig marad ez így?
  Amitől én félek lehet hogy nem így lesz, de egyszer csak ismét esik a forint az euró felmegy 350 Ft-re.
  A másik dolog az hogy a kormány ismét valamit el cseszet és egy kicsit hadija élni az embereket úttanná meg jön a feketeleves. Nekem ez nagyon gyanús munkahelyek nincsenek a meglévőknél is embereket küldenek el pl.: Suli-Hosztnál is 60 embert küldtek el ezt hallottam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres könyv a fiatalok lehetőségeiről

Versenyképes munkahelyek Magyarországon friss diplomások részére címmel szerkesztett könyvet a szegedi egyetem doktoranduszhallgatója. Tovább olvasom