Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Rollerrel jár Dohány Rita, Szeged első meteorológusnője

Szeged- Játszott az Újpesti TE női labdarúgócsapatában, most futsalozik, szeret túrázni, a Magas-Tátra hegyvonulatát tetováltatta az alkarjára, és ő az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának első női munkatársa.
– Nagy dolog az OMSZ-nél dolgozni. Ezen kívül nincs túl sok lehetőségünk. Van a honvédség, a repülőtér és a magáncégek – magyarázta Dohány Rita az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán.
 
Feljegyzi az adatokat, emellett gyakran kimegy a szabadba, és megfigyeli az eget. Fotók: Schmidt Andrea

A gimnazista óbudai lányból úgy lett meteorológus, hogy szerette a földrajzot, jó eredménnyel szerepelt az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, majd eldöntötte, olyan helyre felvételizik, ahol ezzel foglalkozhat. Az ELTE földtudomány szakán meteorológiára szakosodott. 2014 nyarán végzett, októberben kezdett Szegeden dolgozni, ahol kollégái azzal fogadták, hogy eddig még soha nem dolgozott női meteorológus a szegedi állomáson.

A 26 éves Rita szerint ez nem üldögélős munka. Félóránként „észlel", azaz kimegy és szétnéz. Megfigyeli azokat a dolgokat, amiket az automaták nem tudnak mérni, többek között a látótávolságot, a felhőzet mennyiségét és típusát.

A szegedi állomás első női meteorológusa tömbösítve dolgozik, hetente 3-4 napot tölt Szegeden.
– Ha négy napot itt vagyok, a világtól elzárva, akkor a maradék három napba kell mindent belesűrítenem otthon. Kell ehhez egy bizonyos beállítottság, de én szeretek egyedül lenni. Tizenkét órázok, reggel nyolctól este nyolcig vagyok szolgálatban, majd jön az esti műszakos kolléga, én pedig lefekszem. Este nyolc után már nem sok mindent lehet csinálni – magyarázta. Nem csoda, hogy mint fogalmazott, az észlelők közt ritka a nő.
 
Ha esik, ha fúj, Szeged első női meteorológusa, Dohány Rita rollerrel jár.

Dohány Rita rollerrel jár, ha esik, ha fúj. A szegedi vasútállomástól jó tempóban fél óra alatt ér ki a Bajai úti megfigyelő állomásra. Rendszeresen sportol, korábban az Újpesti TE női labdarúgócsapatában játszott, most futsalozik, szeret túrázni, kedvence a Tátra. Ha érdekességből ez nem lenne elég, bal alkarját különleges tetoválás díszíti. Elejét és végét a saját EKG-jéből másolta ki, a közepe pedig a Magas-Tátra hegyvonulatát követi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi tanárnő lett a győztes a Microsoft országos versenyén

Szegedi tanárnő lett a győztes a Microsoft országos versenyén
Nemes-Nagy Erika, a szegedi József Attila Általános Iskola és Szakiskola természetismeret-tanára nyerte a Microsoft Mixathon Challenge versenyét. Tovább olvasom