Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Romaként a média világában

Kistelek - Egy 22 éves kisteleki lány is részt vehetett a romák számára rendezett médiatáborban Dunabogdányban. Ottani eredményeinek köszönhetően Belgrádba is eljutott a nemzetközi ifjúsági médiatalálkozóra.
Kéthetes médiatábort rendeztek július közepén Dunabogdányban. A különlegessége az volt, hogy kizárólag roma lányok vehettek rajta részt. A Buvero-program célja az volt, hogy a társadalom legelnyomottabb rétege is hallatni tudja a hangját a médián keresztül, és esélye legyen ebben a szakmában. Csongrád megyéből Rostás Bettina kapott lehetőséget arra, hogy megtanuljon filmet készíteni, és elsajátíthassa az újságírás alapjait.

– Egy barátom ajánlotta ezt a lehetőséget, aki látta a felhívást. Elküldtem a motivációs levelemet, és beválasztottak a 12 táborozó közé – mesélte a 22 éves lány. – Szeretek fotózni és videózni, és érdekel a média, jó volt kipróbálni magam ebben a világban.

A táborban 5 nap elméleti képzés után háromfős csoportba osztották a lányokat, akik az ország egy-egy részébe utaztak forgatni egy egyperces és egy több mint ötperces filmet.

Bettina a Buvero-progam keretében vett részt a médiatáborban. Belgrádban nagy sikerük volt. Fotó: Karnok Csaba
Bettina a Buvero-progam keretében vett részt a médiatáborban. Belgrádban nagy sikerük volt.
Fotó: Karnok Csaba

– Mi Pécsre és Gilvánfára mentünk. Utóbbi település érdekessége, hogy a lakosság 99 százaléka roma. Itt indult egy vályogházépítő projekt, ezt választottuk a film témájának – mondta Bettina.

A háromnapos filmezés után már csak a vágással foglalkoztak a lányok, akik közül a tanárok és a tábor szervezői hármat választottak ki teljesítményük alapján, hogy Belgrádba utazzanak a nemzetközi ifjúsági médiatalálkozóra.

– Én is köztük voltam, a tábor utolsó napján már mentünk is – mesélte a kisteleki lány. – A mi csapatunk filmjeinek volt a legnagyobb sikere, sokan gratuláltak – tette hozzá.

Bár Bettina nyár elején még nem tudta, mivel szeretne a jövőben foglalkozni, azt mondja, a roma médiatábor utat mutatott neki. – Nagyon megfogott ez a világ, szeretnék a médiában dolgozni. A televíziózás és az újságírás is tetszik, majd még eldől, melyik lesz az én utam. Sokan ajánlották fel, hogy segítenek, köztük roma médiaszakemberek is, akik jó tanácsokkal is elláttak. Igaz, hogy kevesen vannak, de azt gondolom, ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne elhelyezkednem.

Olvasóink írták

 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 15. 14:50
  „"Mi Pécsre és Gilvánfára mentünk. Utóbbi település érdekessége, hogy a lakosság 99 százaléka roma"
  Az érdekesség kifejezés gondolom nem az ott élő 1% véleménye.”
 • 9. majzik 2013. augusztus 15. 13:00
  „Diszkrimináció !

  Nem vagyok zsidó, roma és meleg !
  Akkor ki a ,,hátrányos " ?

  Bicikli meg a távfutás tipikus esete !”
 • 8. palimadar 2013. augusztus 15. 01:50
  „Senkit nem lehet felemelni saját akarata ellenére.
  Kellenek a jó példák, ami alapján mindenki lép egyet előre. Ha kis lépés, akkor kicsi.”
 • 7. sorpocak 2013. augusztus 14. 18:09
  „Most miért kellett kimoderálni, amikor csak jót írtam? Akkor is tetszik a csajszi, mert csinos. Mindegy, hogy cigány, vagy nem!Feleségül nem venném, mert az már van, meg amúgy sem.
  Támogatom az ilyen feltörekvő és ambiciózus embereket,még ha cigány is!Tessék felvállalni a nemzetiséget, nem szégyen az!Ő nem szégyenli.És ez a szememben a lényeg!”
 • 6. Kiscsillag1990 2013. augusztus 14. 16:53
  „Gratula a csajszinek!! És további sok sikert neki!! Bár minden cigány olyan lenne mint Ő, akkor talán nem lenne velük ennyi gond”
 • 5. sorpocak 2013. augusztus 14. 12:50
  „Dunabogdány. Nem ismerős? Nézzetek tv-t.
  Csak gratulálni tudok(pedig én cigány ellenes vagyok) a csajszinak, hogy végre felül tud, és akar emelkedni a cigányságon. Sok ilyenre volna szüksége a cigányoknak, hogy végre megmutassák, mire is volnának képesek a <moderálva>.Na, ez volna az integráció. Tudom, sokan volnának erre képesek, csak a hagyományok és az ők kultúrájuk ezt nem engedi.Sajnos.Mint ahogy azt sem, hogy együtt tudjanak élni velünk!”
 • 4. JungHeinrich 2013. augusztus 14. 12:26
  „Nem hinnem ,hogy barkinek is pont vele lenne baja, barcsak ilyenek lennenek a ciganyok. Sajna csak a kisebbseg :-(”
 • 3. pachakuti 2013. augusztus 14. 10:59
  „"´...a társadalom legelnyomottabb rétege..."´ !

  Ezt a megható kifejezést jó lenne ha részletesen kifejtené a t. szerzőnő!
  Sokunkat érdekel, vajon ki, vagy mi nyomja el ezt a megérteni- elfogadni- és szeretni való réteget?
  A nácimagyar adófizetők? Az EMMI t. minisztere? A "jogvédők" hada? A rasszista törvények és végrehajtóik? Esetleg feléjük az élet minden területén érvényesített pozitív diszkrimináció?”
 • 2. Nyenyere 2013. augusztus 14. 10:15
  „Az biztos, hogy nem egy ózdi putriból jött. Persze meg kell nézni, hogy miből lehet várat építeni. Van amiből egyáltalán nem.”
 • 1. 751510 2013. augusztus 14. 08:42
  „Ha ilyen volna minden cigány, tán még szeretnénk is őket. Bár az egy kicsit aggályosnak tűnik, hogy csak cigányok vehettek részt a táborban, Rostás Bettnia nem tűnik a "legelnyomottabb" társadalmi rétegből valónak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra kiválthatunk egyszerre háromhavi gyógyszert

Visszatér a régi gyógyszerfelírási rend: szeptembertől újra ki lehet váltani egyszerre háromhavi mennyiséget. Tovább olvasom