Délmagyar logó

2018. 10. 19. péntek - Nándor 11°C | 22°C Még több cikk.

Röszkei zavargások: Yamen A. szabadságát kéri a hídra függesztett hatalmas molinó

Olvasónk hívta fel a figyelmet a Bertalan híd oldalán lógó hatalmas molinóra, amely a röszkei zavargásokban résztvevő egyik bevándorló szabadságát kéri.
Hatalmas transzparens lóg(ott) a Bertalan híd oldalán, a Felső Tisza-part felett: a röszkei zavargásokban megvádolt bevándorló szabadon bocsátását kérik.

A bíróságon épp ma tartják a zavargásokkal vádolt migránsok másodfokú tárgyalását.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

11 ember ellen indult eljárás tavaly: egy szír férfit azzal vádoltak, hogy a 2015. szeptember 16-án, a röszkei kishatárátkelőnél zajlott konfliktusban irányító szerepe volt, a zavargásban aktívan vett részt. 10 társát pedig a zavargásban való részvétellel vádoltak.

A tárgyalás tavaly áprilisi megkezdése előtt is sokan tüntettek, ahogy a szeptemberi folytatásnál is hasonló volt a kép: a bíróság előtt tüntettek, a tárgyalóteremben csendes iratismertetéssel folytatódott az Ahmed H. ellen, terrorcselekmény vádjával indított per. Végül 10 év fegyházat kapott a megafonos férfi, örökre kitiltották az országból.

Még nyáron letöltendő börtönre ítélte a Szegedi Törvényszék a röszkei zavargásban való részvétellel megvádolt hét menekültet, a három sérült felfüggesztettet kapott. Akkor azt írtuk: "a tíz vádlottból azok, akik még a büntetőeljárás alatt sem nyújtottak be menekültkérelmet, továbbra is őrizetben maradnak, hárman tehát továbbra sem lesznek szabadok. Heten viszont mostantól a másodfokú eljárás kezdetéig szabadlábon védekezhetnek. A kényszerintézkedés megszüntetését a védők már kezdeményezték korábban is, de akkor a bíró a bizonyítási eljárásra hivatkozva rendre elutasította ezt.Az első hat vádlottat 1 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték, 4 évre kiutasították őket az országból. A hetedrendű vádlott kapta a legsúlyosabb büntetést, mivel vele kapcsolatban bizonyítottnak látta a bíró azt, hogy megafonnal irányította a tömeget Röszkén. A 20 éves fiú 3 év börtönt kapott, és őt 10 évre kiutasították. Bár a büntetésüket felfüggesztették 4 évre, a nyolcad-, kilenced-, tizedrendű vádlott sem úszta meg a börtön kiszabását."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező: ma már ne próbálkozzunk a csekkbefizetéssel!

Annak a 120 ezer autósnak, aki év végi fordulóval kötötte újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, március elsejéig kell rendeznie az esedékes díjrészletét. Tovább olvasom