Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Rükvercbe kapcsolt az állam: egyre kevesebb támogatást kap Szeged tömegközlekedése

Rükvercbe kapcsolt az állam: egyre kevesebb támogatást kap Szeged tömegközlekedése
Szeged - Rükvercbe kapcsolt az állam, amely egyre kevesebb támogatást ad Szegednek a helyi közösségi közlekedés működtetésére. A város két dolgot tehet: tovább emeli a már így is magas jegy- és bérletárakat, vagy mélyebbre nyúl a zsebében.
Közlekedési támogatás helyiadó-bevételekből

Egyre több pénzt fordít az önkormányzat a tömegközlekedés működtetésére. Honnan veszi el a pénzt? – A közösségi közlekedés biztosítása kötelező önkormányzati feladat. A város bevételeinek egyre nagyobb hányadát – idén már egyharmadát – a helyiadó-bevételek adják, amelyek ahelyett, hogy beruházásokat, fejlesztéseket finanszíroznának, arra mennek el, hogy a csökkenő állami támogatást pótoljuk – mondta Nagy Sándor alpolgármester.
Szegeden állami forrásból, jegy- és bérletárbevételből, valamint önkormányzati támogatásból finanszírozzák a villamos-, troli- és helyi buszközlekedést. Nagy Sándor alpolgármester elmondása szerint az SZKT és a DAKK Zrt. éves jegy- és bérletárbevétele 2008 óta 2,3–2,5 milliárd forint között mozog. Ez a pénz azonban csak a működtetési költségek mintegy negyven százalékára elegendő.

– Miközben a helyi közösségi közlekedés költségei folyamatosan növekednek, és az utasokra terhelhető díjak már nem növelhetők tovább – legutóbb tavaly februárban volt jegy- és bérletáremelés –, az állam egyre kevésbé érzi feladatának a helyi közlekedés finanszírozását. Míg 2008-ban 1,9 milliárd, 2015-ben már csak 1,3 milliárd forint jutott Szegednek a központi költségvetésből az alpolgármester elmondása szerint. Nagy a csökkenés egyik okaként azt említette, hogy a tanuló-nyugdíjas bérletek után darabonként járó bruttó 2520 forintos árkiegészítés összege tíz éve változatlan, noha közben több áfaemelés (15-ről 27 százalékra) és 45 százalékos infláció volt.
 

– Az árkiegészítés ma már csak 62 százalékát éri a tíz évvel ezelőttinek. Ez éves szinten 400 milliós kiesést jelent Szegednek – hangsúlyozta az alpolgármester. Az ingyenes utazásokról szólva Nagy elmondta, a 65 év felettiek után kapott állami kompenzáció az utóbbi években 330 millió forint körül volt, de mivel az utasok több mint 20 százaléka a törvény alapján ingyen utazik, még egymilliárd forint hiányzik a rájuk jutó költségből. Az alpolgármester elmondása szerint ez az egymilliárd forint hiányzik leginkább a szegedi közösségi közlekedés működtetéséből. – Csökkent a szolgáltatóknak járó állami támogatás, a normatíva összege is. Ez 2011 előtt több mint 500 millió forint volt, azóta 300 millió forint körül mozog – mondta Nagy Sándor.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint míg 2008-ban 547 millió, 2015-ben már 1,6 milliárd forint önkormányzati támogatást nyújtott a város a helyi közösségi közlekedés működtetésére. Idén is ennyit tervez. Időközben csökkent az eladott tanuló- és nyugdíjasbérletek száma. Előbbi részben demográfiai okokból, részben az egyetemi hallgatói létszám csökkenése miatt, utóbbi a nyugdíjasokat érintő szigorítások miatt. Nagy megjegyezte, 2008-ban a 4800 forintos dolgozói bérletnél 20 százalék volt az áfa, a mostani 7000 forintos bérletnél már 27 százalék. – Így az utasok által fizetett pénzből is egyre többet visz el az állam – mondta az alpolgármester.
 
Támogatási rendelet csak nyáron

A 2016-os szegedi költségvetési rendeletben az országos költségvetési törvény hatása az önkormányzati szférára fejezetben ez olvasható: „a települési önkormányzatok helyi közösségi közlekedésének támogatására rendelkezésre álló felosztására vonatkozó miniszteri döntés meghozataláig a városok nem lehetnek biztosak a támogatás mértékére vonatkozólag." Nagy Sándor alpolgármester az idei állami forrásról azt mondta, 2016-os adatot csak fél év múlva tud mondani, mert nyáron szokott megjelenni a támogatási rendelet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Eszter, a nyelvzseni kung-fu mester

Kovács Eszter, a nyelvzseni kung-fu mester
A kétgyerekes családanya 9 nyelven beszél, baleseti sebész férjével bárhol boldogulnának a világon, de ők mégis Szegeden képzelik el az életüket. Tovább olvasom