Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Sárga csekkek: két nappal előbb kell befizetni a pénzt

Körülményesebb számlarendezési módszer, mégis népszerű a sárga csekk. A szegedi környezetgazdálkodási kht. ügyfeleinek 40 százaléka a szemétszállítási díjat csekken fizeti ki.
Postára kell menni, és sorba állni, egy hónapban akár többször is, a számlák zömét mégis csekken fizetjük.

– Így jobban nyomon követhető a díjfizetés. Ma én is három csekket adtam föl: az egyik a gépkocsitörlesztés, a másik a lányom fűtésszámlája, a harmadik a lakáskassza első részlete – árulta el Harnos Csaba. A Szeged 1-es Posta vezetőjétől megtudtuk: évek óta változatlan mennyiségű, havonta átlagosan 150 ezer csekket fizetnek be náluk.

Májustól a csekken szereplő dátumnál legalább két nappal korábban kell befizetni a pénzt a postán. A sárga csekken nem a befizetés legkésőbbi dátumát, hanem a számla kiegyenlítésének napját tüntetik fel a szolgáltatók – erősítették meg tegnap a szóbeszédet a jegybank hírügynökségeknek nyilatkozó szakemberei. A szakértők szerint a számla akkor tekinthető kiegyenlítettnek, ha azt a szolgáltató is megkapja. Márpedig az átutalás a postán keresztül mintegy két napig tart. A pénzemberek úgy vélik: elavult a sárga csekkekkel való számlakiegyenlítés.

Csekkbefizetés a szegedi postán. Fotó: Segesvári Csaba
Csekkbefizetés a szegedi postán.
Fotó: Segesvári Csaba

– A havi fix összegű, például hitelrészletek kiegyenlítésére szívesebben adnak megbízást a bankjuknak az emberek, mint a szolgáltatások díjának kiegyenlítésére – osztja meg velünk tapasztalatát Farkas Gabriella. A Szegedi Környezetgazdálkodási  Kft. lakossági ügyfeleinek 40, az alkalmi konténeres szemétszállítást igénylők 30 százaléka a díjat csekken fizeti ki.

Bankszámla. A Magyar Nemzeti Bank adata: tavaly 0,74 volt az egy főre jutó bankszámlák száma. Így tíz polgártársunk közül minden harmadik-negyedik csak a postán intézheti számlái kiegyenlítését, mert nincs folyószámlája.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. szpalika 2009. november 12. 11:39
  „Van nálad kp. 10000 ft, a bankba a barátodon keresztül tudod eljuttatni holnapra, és át kellene utalnod, nincs ennyi a számládon.
  Mit teszel. És leeht még 0-kat tenni mögé.
  Nem tudsz mit tenni, ha nincs olyan likvid tőkéd a számládon, ami fedezné az azonnali utalás, vagy az aznap esti utalás költségét.
  Vagy ha lenne, kb. mennyi is az átlagos csekkszám és összeg naponta? Esetleg vannak kiemelt napok?
  Mennyi likvid pénzt tegyen az MNB-hez naponta?”
 • 36. THK 2009. november 11. 17:46
  „az égvilágon semmi közöm a Postához, csak az agyatlan fikázást nem szeretem

  van miért szidni őket, de ez pont nem az”
 • 35. 3xhe 2009. november 11. 17:28
  „"34" A posta szóvívőjeként menti a mundér becsületét! Van mit:-DDD”
 • 34. THK 2009. november 11. 09:38
  „#32,
  talán gondold végig előbb, hol is van az a pénz?
  NEM NÁLAD, hanem kinn a több ezer hivatalban szétszórva... Áruld már el hogyan fekteted be mielőtt begyűjtenéd? Addig a készpénznek csak költsége van a kezeléssel, szállítással.

  A továbbival kapcsolatban pedig nézz utána annak, amit már írtam egyszer, miért ismételgessem folyton: egyelőre nincs megfizethető azonnali utalás!
  Hiába rögzítesz mindent gépi úton, készítesz azonnal egy elektronikus utalást, az a banki rendszerek kapcsolata miatt csak másnap lesz ott... (és mégegyszer: ez nemzetközi viszonylatban is jónak számít!)”
 • 33. korsholm 2009. november 10. 22:00
  „Vicc!Újabb agyament dolog.Eddig akkor hogy müködött!ÁÁÁÁÁÁ.....vicc”
 • 32. 3xhe 2009. november 10. 20:36
  „"28"
  Te a posta képviselője vagy? Gondolkozz ha nehéz is!!! Ha valaki 2 nap alatt tudja a hivatalos dolgát végezni vigye el a balhét! Amúgy meg nem érted hogy ha két napig gurgatom a lovét és mindig nálam van mások pénze az az én folyamatos tökém amit befektethetek biztosítóba, utazási irodába bármibe 1 millászor( napi sárga csekk forgalom) 7000(minimálisan átlagos befizetés) kétszer (mert két nap) ráadásul egész évre gurgatva mennyi is? Amúgy meg befizetéskor a gép leolvassa az összeget és számlaszámot csak utalni kéne gyorsabban! Ja amúgy pár évtizedig dolgoztam a postán:-)))”
 • 31. achilleus 2009. november 10. 12:19
  „Már megint azokat cseszegetik, akik legalább befizetik azt a rohadt csekket. Arról vajon ki a fene tehet, hogy az elszegényedő lakosság az utolsó napra hagyja. Egy semmirekellő asktakukac valóságtól elrugaszkodott agyalágyult ötletéről van szó, aki - igazolandó nem alacsony jövedelmét - ilyen barom ötletekkel áll elő. Eddig minden csekket azonnal befizettem, amint megérkezett, ha ezt az intézkedést behozzák, akkor szigorúan kivárom a 0 -2 napot. És ebből - ha kell - sportot csinálok. Mocskok!”
 • 30. achilleus 2009. november 10. 12:08
  „az az (külön)”
 • 29. achilleus 2009. november 10. 12:07
  „Nevetséges! Egyszerűen nevetséges!!
  Állítsa ki a szolgáltató 2 nappal korábbra a számláját (bár kétlem, hogy nem így tenne már most is), és számítson az egyértelműen dokumentálható feladási időpont. Megdöbbentő azaz analfabetizmus, amivel az illetékesek a kérdést intézik. A jogbiztonság nagyívben leszarva!!”
 • 28. THK 2009. november 10. 11:57
  „#23,
  hülyeségeket írsz...

  Abból, h a felvevőhelyeken ott a sok KÉSZPÉNZ, még semmilyen haszna nem származik a Postának, ahhoz azt forgatnia kellene valahol...

  Másrészt egyelőre NEM LÉTEZIK megfizethető azonnali utalás!
  A VIBER mocskos drága (min. 10e Ft), és még ott is komoly időmegkötések vannak.

  Két napos csekkes befizetéssel semmi gond nincsen, teljesen normális érték.”
 • 27. sőndör 2009. november 10. 11:06
  „a nemzetközi joggyakorlatban, a beadványokat a határidő utolsó napján is postára lehet adni, csak a feladási vényan a bélyegző azt a dátumot kell, hogy tartalmazza. Serintem a befizetési határidőt azért találták ki, hogy a fizetésköteles polgár tartsa magát a kötelezettségeinek a kiegyenlítésére. Tehát, nem a polgárokat kell basztatni, hanem a postát kényszeríteni, hogy ne üljön a pénzen hanem haladéktalanul továbbítsa a címzettnek !”
 • 26. Gazficko 2009. november 10. 10:38
  „Kérdezem,hogy akkor két nappal korábban fogom kapni a fizetésemet????

  Egyébként meg ha határidő lejárta után fizetek be valamit,akkor pénz büntetésre számíthatók. A hatóságok részéről meg tesznek rá a határidőkre”
 • 25. pille 2009. november 10. 07:57
  „A rohadt életbe!(már bocs)Nem a leghatékonyabb szolgáltatás a feladata a Postának? Én ma szólni fogok, hogy 2 nappal hamarabb kérem a fizetésem.”
 • 24. demeterkornel 2009. november 10. 06:58
  „Kiváltottam a sárga csekkes fizetési módszert egy alternatív megoldással. Vásároltam 800 db hifit, meg 200 tévét, ezeket beraktam az egyik szobába. Nem fizetek semmit, hanem amikor jön a végrehajtó, átküldöm őket ebbe a szobába, hogy válogassanak kedvükre, aztán mehetnek. Nem kell sorba állnom, házhoz jönnek! :)”
 • 23. 3xhe 2009. november 10. 06:52
  „A posta érdekelt a feldolgozás gyorsításában??? NEM!!! A jelenlegi leolvasó rendszerük alkalmas a befizetett összeg és számlaszám leolvasására, megfelelő program segítségével szinte azonnal átutalhatná a szolgáltató számlájára.Azonban ha az átlagos napi 1 millió "sárga csekket" 7000Ft átlaggal számolgatjuk két napra ez éves szinten olyan tőke amit ha én kezelgethetnék még a wc-re is helikopterrel járnék!
  Miért a fogyasztó nyakába varrják a posta lassúságának a következményeit? Ja persze ebben az országban a lőtéri döglött kutyát nem érdekli a fogyasztó csak addig hogy a pénzét kiszedik a zsebéből. Szabad verseny van! Kivéve a postát ahol érvényesülnek az állami monopolium törekvései!!!”
 • 22. tarkan 2009. november 10. 06:27
  „21....Hát ez az <moderálva...>!!!!!Ebben a ..... országban a bank meg a szolgáltataó azt tesz velünk anyagi téren amit akar,külön élvezem hogy mindig bővül valami "apró ici-pici tétellel"a számla ami apró icipici pénzekkel,de több-be kerül nekünk álljunk már meg helló!!!!!!”
 • 21. demeterkornel 2009. november 10. 04:55
  „A szolgáltató nem tudná megtenni, hogy eleve két nappal korábbi dátumot ír fizetési határidő gyanánt a csekkre? Így minden maradhatna a régiben, nem nekünk kellene számolgatni. Nekik csak egy program módosítás.
  Amúgy a sárga csekk, meg a postai sorban álldogálás tényleg a múlté. Aki akar, számos egyéb megoldást tud a fizetnivalói rendezésére.”
 • 20. ZúzÓ 2009. november 10. 04:05
  „A királyi posta már a múlté! De annyiban igazuk van hogy, az alatt a két nap alatt is sokat kamatozik a lóvé náluk, úgy hogy nem véletlen ez a hosszú idejű átfutás.”
 • 19. morci 2009. november 10. 01:49
  „Maradjunk annyiba,hogy mindenki úgy fizeti a csekkjeit,ahogy tudja....már annak örülnek az emberek,ha kitudják fizetni,a határidővel sokan nem foglalkoznak,ha egyszer nincs pénze...az elektronikus átutalás sem faxa minden embernek,mert sokan kp-ért dolgoznak,nem számlára,és nem havonta kapja a fizuját..én is nap mint nap keresem a jövedelmem,és eszem ágában sincs bankba rohangálni átutalni...ennyi....nem véletlen ez az iszonyatos sor a postán.....”
 • 18. Garfield 2009. november 10. 00:54
  „12. hozzászólás sevenof9 2009.11.09. 21:55

  Minek ide paypal, sima banki átutalás miért nem jó?

  Mellesleg oké, hogy posta száksz, de mondjuk mi lenne, ha az a sok, okos, sorbanálló ember elmenne és megnézné, hogy a bankjának milyen netbankos konstrukciói vannak? Mert hát a Posta is csak azt szopatja, aki letérdel elé...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száraz maradt az altalaj

Csongrád megye - Alig enyhített az idei aszályon a mostanában lehullott csapadék. A forró, száraz… Tovább olvasom