Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sétára invitált az első múzeumigazgató

Szeged - A Somogyi-könyvtár és a múzeum első igazgatója, Reizner János elevenedett meg tegnap a közművelődési palota előtt. Az alkalmi szakállt növesztett Mihály Illés, a Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesületének elnöke elmondta: Reizner (1847–1904) civil foglalkozására nézve jogász volt, és a város kultúrtanácsnoka, aljegyzője, az 1879-es nagy árvízkor jegyzőjeként dolgozott.
Az akkori és az 1883-as királylátogatáskor a fogadóbizottság tagja. Saját gyűjteményének darabjaival tette le a múzeum alapjait, és ő vezette a Somogyi Károly adományából létrejött első városi közkönyvtárt is. A bibliotéka a Tisza-parti kultúrpalota felépüléséig a mai Dugonics téri rektori hivatalban volt. A főlépcsőjén állíttatta ki Reizner a vár bontásakor előkerült díszes köveket.

Mihály Illés Reizner Jánost alakította. A szerdai árvízi emléksétát reklámozta. Fotó: Schmidt Andrea
Mihály Illés Reizner Jánost alakította. A szerdai árvízi emléksétát reklámozta. Fotó: Schmidt Andrea

Megkerülhetetlen a helytörténeti munkássága: Szeged 4 kötetes monográfiájának szerzője, amelyben két kuriózum szerepel. Az egyik a boszorkányperek hiteles leíása, hiszen akkoriban járt le a az ügyek 100 éves titkosítása. A perek áldozatául esett többek között a hajdani főbíró és polgármester, Rózsa Dániel, valamint Dugonics András dédanyja, Dugonicsné Barak Margit is. A másik érdekesség, hogy szemtanúként örökítette meg az árvizet.

A nagy víz 135. évfordulójára a Somogyi-könyvtár híres szegedi és vidéki fotográfusok árvízi képeivel emlékezik. Az egyesület szerdán 10 órától óránként Újjászületés sétát indít az árvízi emlékműtől, az utolsó csoport 15 órakor kezd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak bulizásra költi az összegyűlt pénzt az interneten is hódító utcazenész

Verba Barna nemcsak sármos és kivételes hangú utcazenész, de a szíve is a helyén van. Tovább olvasom