Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Sikeres a szegedi deszegregációs program

Szeged - Egyik kisiskolás sem bukott meg idén félévkor azokban a szegedi általános iskolákban, akik a tavaly nyáron bezárt városszéli iskolából kerültek ezekbe a tanintézményekbe.
A megszűnt iskolába a Szegeden élő roma gyerekek mintegy negyede járt és az iskola létszámának több mint 80%-a volt roma származású gyermek. Az iskola bezárása mellett tavaly kora tavasszal többször is demonstráltak a szülők. A bezárás után 130 gyerek 11 másik általános iskolába került át Szegeden.

A beilleszkedési problémákat a legtöbb helyen nem a gyerekek roma származása jelentette, hanem, hogy korábbi iskolájukban alig tanultak valamit. A befogadó iskolákban viszont már sokkal komolyabbak az elvárások. Félévkor senki sem bukott meg, de a tanulmányi eredményeik még elmaradnak az iskolai átlagtól.

A mentortanárok azonban nem csak a felzárkózásban, hanem a különbségek felszámolásában is sokat segítenek a roma gyerekeknek. Amíg Szegeden zökkenőmentes a beilleszkedés, addig országszerte mindennapos a roma fiatalok kirekesztése, és nagyon lassú az előítéletek felszámolása.

Borovszky Tímea, a Roma Integrációs Titkárság vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: ez egy nagyon hosszas folyamat, az biztos, egy-két generáció biztos, hogy le fog ahhoz menni, mire azt mondhatjuk, hogy teljesen természetes és már oda sem figyelünk arra, hogy gyermekünk padtársának milyen a bőrszíne.

Hasonló program 30 helyen fut még az országban. Szegeden az önkormányzat nem csak a befogadó intézményeket támogatja, hanem a roma gyermekeket is, ők az iskolába járáshoz tanszer és buszbérlet-támogatást is kapnak.

Olvasóink írták

 • 11. Egy szegedi 2008. március 03. 11:55
  „Érdemes ezeket is elolvasni!
  http://romalap.extra.hu/news.php?extend.308.3

  http://mentorprogram.eu/content/view/57/55/”
 • 10. radikalis 2008. február 28. 20:19
  „gondolkodo: igazad lehet, de sajnos egyre több fiatalt látni cigány módjára viselkedni, élni, beszélni:(”
 • 9. sevenof9 2008. február 27. 03:42
  „Kis hazankban es ezt buszken mondhatom analfabeta nincs - osszeirva. Nem akartak fogyni,majd elintezzuk...”
 • 8. Bravo bravissimo 2008. február 26. 22:59
  „Éljen! Hurrá! Csak így tovább!”
 • 7. tanárnő 2008. február 26. 21:52
  „Kisisolkás (ami egyébként alsó tagozatot jelent) tényleg nem bukott, hiszen nem is lehet szülői beleegyezés nélkül alsóban buktatni. Arról már nem szól a cikk, hogy mi a helyzet felső tagozaton...”
 • 6. villám sík pír 2008. február 26. 21:22
  „Tisztelt nagyon jobbról véleményező ólvtársaim!

  A Móra iskola után az is hatalmas eredmény lenne, ha csak járnának az iskolába. Itt viszont sokkal nagyobb az előrelépés, bármennyire is fájdalmas ez az előítéleteitek szempontjából.

  Valami elindult a jó irányban, és ez tény! Ennek örülni kellene, nem prüszkölve, megvetően beszélni arról, amire ti képtelenek lettetek volna. Tehát örüljetek Szeged sikereinek az integráció terén és ne fröcsögjetek érvek nélkül!”
 • 5. gondolkodo 2008. február 26. 20:14
  „radikalisnak:
  "sikeres volt? lehet. de a siker a magyarságot elcigányosítani próbáló hatalomé, nem a miénk!"

  Amikor én voltam kisiskolás (több, mint 20 éve), nem egy, de kb. féltucat cigány (akkor még így mondták) osztálytársam volt 8 évig. Nem voltak jó tanulók, nem volt a legjobb magaviseletük, de hasonló volt a nem romák között is. Nem emlékszem, hogy a szülők lázongtak volna ellenük. Nem hiszem, hogy rosszabbak lettünk volna miattuk. Ha ők egy kicsivel jobbak lettek, már megérte. Van szakmájuk, családjuk, egyik sem munkanélküli (legalábbis tavaly nyáron még nem volt az). Igaz, nem is Szegedről van szó.

  Tehát szerintem nem szabad elvből, általánosan elítélni.”
 • 4. gondolkodo 2008. február 26. 20:05
  „Az, hogy nem bukik meg, sokféleképpen elérhető. Néhány évtizeddel ezelőtt meghirdettek valami bukásmentes iskola programot... hogy, hogynem, hirtelenjében alig lett bukás. És nem azért, mert többet tudtak a diákok...”
 • 3. gondolkodo 2008. február 26. 20:03
  „"Az iskola bezárása mellett tavaly kora tavasszal többször is demonstráltak a szülők."

  Biztosan _mellette_ és nem _ellene_?”
 • 2. dodó 2008. február 26. 19:44
  „Könnyű úgy nem megbukni a szegény támogatnivaló kisiskolásnak, hogy hála a liberális "oktatáspolitikának", I.-től IV.-ig tilos buktatni! Vajon a "tisztelt" képviselőtestület is ezekbe a kijelölt iskolákba íratta gyermekeit szeptemberben?”
 • 1. radikalis 2008. február 26. 18:47
  „sikeres volt? lehet. de a siker a magyarságot elcigányosítani próbáló hatalomé, nem a miénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükröm, kockám, Vasarelym!

Szeged - Egyet fizet, másfelet kap! – hirdethetné mától a Móra-múzeum. Soha nem látott siker koronázta a szegedi közgyűjtemény Vasarely-tárlata kapcsán meghirdetett akcióját. Tovább olvasom