Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Só és kenyér a japán nagykövetnek

Ópusztaszer, Szeged – Kulturális programokkal és munkaebéddel is várták a Csongrád megyébe látogató japán nagykövetet. Yamamoto Tadamicsit B. Nagy László kormánymegbízott fogadta, a diplomata délután Botka László polgármesterrel is találkozott.
Sóval és kenyérrel is köszöntötték tegnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba ellátogató Yamamoto Tadamicsit. Japán magyarországi nagykövete először érkezett Csongrád megyébe, a Feszty-körkép és a nomád lovasok bemutatója után B. Nagy László kormánymegbízottal és az egyetem vezetőivel munkaebéden vett részt.

– Lenyűgöző – mondta angolul Kertész Péter igazgatónak és B. Nagy Lászlónak a japán nagykövet, amikor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark rotundájában megpillantotta Feszty Árpád panorámaképét. A diplomatát a körkép után nomád lovasok várták: először sóval és kenyérrel, majd a lovasbemutató után kapros-juhtúrós-szalonnás kölesgolyóval kínálták. Yamamoto Tadamicsi érdeklődve figyelte az ázsiai ízvilágtól távol álló honfoglalás kori magyar ételt, majd jókedvűen falatozott a frissen főzött különlegességből.

Só és kenyér a japán nagykövetnek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, a gazdasági, kulturális, oktatási kapcsolatokat kívánják fejleszteni. – Orbán Viktor a hónap végén Japánba utazik, mind a magyar miniszterelnök, mind Yamamoto Tadamicsi hírét viszi a Szegeden épülő ELI-projektnek – mondta a kormánymegbízott.

Japán folyamatosan tárgyal az EU-val a szabad kereskedelmi megállapodásról, ami lehetővé tenné az uniós tagállamok és a távol-keleti ország közötti vámmentes kereskedelmet. Az évek óta húzódó ügyhöz a japánok diplomáciai csatornákon próbálják megnyerni a V4-eket. Japán szeretné, ha a jövőre elnöklő Magyarország elősegítené a Visegrádi Csoport és Japán kapcsolatainak megerősödését; a magyar kormány a gazdasági kooperációs megállapodást (EPA), a szabad kereskedelmet támogatja.

– A japán cégek magyarországi megtelepedése is feltűnően megnőtt, így Japán fontos partnere a magyar gazdaságnak. A magyar kormány is nagy jelentőséget tulajdonít Japán gazdasági szerepének – mondta Yamamoto Tadamicsi. A diplomata emlékeztetett, a két ország diplomáciai kapcsolata immár 144 éves múltra tekint vissza.
A diplomata kora délután találkozott Botka László polgármesterrel, majd a diplomáciáról tartott angol nyelvű előadást az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán.

Olvasóink írták

  • 2. ikszy 2013. november 08. 22:15
    „Könyörgöm csak az ázsiai eredetünket bizonyító kis foltot meg ne mutassák nekik! Mostanában november 7 a magyar kenyér ünnepe.”
  • 1. Atlasz 2013. november 07. 22:43
    „a magyar kormány a gazdasági kooperációs megállapodást (EPA),
    a szabad kereskedelmet támogatja.
    A kettő ugyanaz lenne? Hmmm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átrepült az Opelen a szabálytalan kerékpáros

Elgázoltak egy kerékpárost csütörtök este 18 óra előtt a szegedi Vám térnél. Tovább olvasom