Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Soha nem akartuk eldobni - a nagymamájához kerül Jancsika

A delmagyar.hu elsőként számolt be arról a szívműtött, kilenc hónapos Békés megyei kisfiúról, akit három napos kora óta kezelnek a szegedi gyerekklinikán. Az édesanyja nem jelentkezett a babáért, de nem is mondott le róla. Úgy tűnik, megoldódik a patthelyzet: Jancsika a nagymamájához, Ibolyához kerül.
Jancsika 3 napos korában, Békés megyéből került Szegedre, nagyon súlyos szívfejlődési rendellenességgel. Öt hónapos korában megműtötték és bár a kisfiú azóta meggyógyult, hiába telt el újabb négy hónap - a családja nem jelentkezett érte. Nehéz anyagi helyzetükre hivatkoztak, de nem mondtak le a babáról. Az ápolónők fürdették, pelenkázták és babusgatták.

Cikkünk után többen jelezték: szívesen örökbe fogadnák a kisfiút. Az illetékes gyámhatóság a szegedi klinikával egyeztetve azonban úgy döntött, Jancsika a kórházi ellátás befejezése után családi körben talál otthonra - apai nagymamájához kerül.

Jancsika az apai nagymamájához kerül. Fotó: Németh Norbert
Jancsika az apai nagymamájához, Ibolyához kerül.
Fotó: Németh Norbert

Segítenének a családon

Több e-mail is érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben olvasóink jelezték, segítenének a családnak. Az online@delmagyar.hu -ra érkezett felajánlásokat eljuttatjuk a családhoz.  
A 48 éves munkanélküli asszony, Ibolya szerdán utazott Békésről Szegedre, egy hetet a gyerekklinika kardiológiai osztályán tölt, hogy minél jobban megismerhesse az unokáját, mielőtt magához veszi. - A fiaméknak már van egy gyermekük, őt is mi gondozzuk a férjemmel. Egy ötéves saját gyermeket is etetnünk kell, van nálunk éhes száj bőven - magyarázza.

Jancsika szülei és nagyszülei egymás mellett laknak Békés külvárosában. - Nagy porta tartozik a 100 négyzetméteres házunkhoz, az unokám is elfér majd velünk. Egy szoba-konyhás téglaépület is tartozik a házhoz, itt élnek a fiamék. Nem lesz rossz dolga, mert ha nem is vagyunk gazdagok, azért nem éhezünk - enged bepillantást anyagi helyzetükbe.

Ibolya: soha nem akartuk eldobni Jancsikát.
Ibolya: soha nem akartuk eldobni Jancsikát.
Fotó: Németh Norbert

Úgy tudjuk, a szülők azért nem tudnak gondoskodni két gyermekükről, mert értelmileg nem elég érettek. Mindketten munkanélküliek, mint ahogyan a nagyszülők is.

- Soha nem akartuk eldobni Jancsikát, a férjemmel nagyon szeretjük a gyerekeket. Amikor kórházba került, az első pár hónapban tényleg nem látogattuk gyakran, de augusztus óta kéthetente Szegedre utaztunk a férjemmel és a fiammal. A menyem kétszer jött velünk, de utána már otthon maradt - mondja Ibolya.

A gyámként kijelölt asszony jövő hét szerdáig marad a kisfiúval a klinikán.
A gyámként kijelölt asszony jövő hét szerdáig marad a kisfiúval a klinikán.
Fotó: Németh Norbert

Hosszasan mered maga elé, majd halkan még megjegyzi: most csendre és nyugalomra van szükségünk. Remélem minden csoda három napig tart és gyorsan elfelejtenek bennünket.

A gyámként kijelölt asszony jövő hét szerdáig marad a kisfiúval a klinikán, utána együtt mehetnek haza, Békésre.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. bambinaXX 2010. november 21. 14:44
  „89. nem lenne szabad, sokan mégis megteszik.. nézz szét a környezetedben!
  ez a kisbaba sajnos nincs egyedül..
  persze, hogy nem a nagymamának kellene felnevelnie (a szülei helyett) - de legalább a saját rokonai nevelik.”
 • 89. henriette.m 2010. november 21. 13:11
  „78. AgiP
  "Olyan jo olvasni ezt a rengetek magatol eltelt frocsogo okostojast, akik persze tudjak mit es hogyan kell csinalni es jol meg is aszondjak masoknak az internetes nevtelenseg vedelmeben!
  Szerintem, ha ennek a kisfiunak lesz mit ennie, szeretik majd, odafigyelnek az egeszsegere es stabilitast nyujtanak neki, akkor ebben a mai vilagban mindenki orulhet! Ennel mi a fontosabb???"

  Szerintem nem vagy tudatában annak, ami ebben a 3 mondatban áll, föleg az utolsó kettöben. Ekkora hülyeséget ritkán olvasok, már ne is haragudj! Egty gyereknek ettöl sokkal-sokkal többre van szüksége. Ha Te a gyerekednek csak ennyit tudsz nyújtani, nos az nagyon silány!!! Egy szülönek ettöl jóval többet kell tudnia megvalósitani. Nemcsak abból áll a Szülöi Kötelesség, hogy szeretem a gyerekemet, meg adok neki enni. Ebben a felfogásban nem szabad gyereket vállalni.”
 • 88. őrgróf 2010. november 21. 12:53
  „AgiP, pl. az a példa, amit egész gyerekkordban látni fogsz magad előtt, és amit (általában) óhatatlanul követsz.
  Az ilyen szülőket valóban, hivatalból sterilizálni kellene. De azt hiszem, fölöslegesen koptatnám a számat, ha téged fel akarnálak világosítani, hogy ennek az országnak milyen emberekre volna szüksége. A te-félékre (meg az általad védettekre ) aligha.”
 • 87. henriette.m 2010. november 21. 10:18
  „81. Deszkás, én megértem a nézetedet, és sajnálom, hogy tapasztalatod van az ilyen roppant nehéz helyzetröl! Bizony furcsa módon megkerülnek a soselátott szülök, amikor a gyerekük már keresöképessé válik és elmagyarázzák, mennyire is szerették és hiányolták mindig gyermeküket! Hát nem érdekes?
  Deszkás, a tanulmányomhoz lenne 1-2 kérdésem Hozzád, amit nem itt tennék fel. Ha irnál az e-mail cimemre, akkor feltudnám öket tenni: henriette.m@freemail.hu
  Köszi!!!”
 • 86. qrumpli 2010. november 20. 23:42
  „Had szaporodjon a férgese .
  Utánna meg jön a vinnyogás:
  "Kígyót melengettem a keblemen"

  Azis igaz ,hogy "Ne ítélj ,hogy ne ítéljenek"
  Az ilyen szülö megérdemelné ,hogy sterilizállják!”
 • 85. CicmókMacmók 2010. november 20. 19:35
  „nem értem, hogy miért nem hagyták, hogy egy boldog, jó anyagiakkal rendelkező, baba nélküli család fogadja örökbe, akik igazán megérdemelnék, mert pl: nem lehet soha saját babájuk... igazságtalanság!”
 • 84. pardon 2010. november 20. 19:20
  „az ilyen ne szüljön,ráadásul nem is az első!az ilyen csak cidázzon!”
 • 83. Buhaistvánné 2010. november 20. 17:00
  „Szerintem csöbörböl vödörböl kerül az a kisgyerek.Ha idáig még a nagyise kereste a gyereket.”
 • 82. deszkás 2010. november 20. 16:53
  „Helesen: AKKOR DE CSAK AKKOR SOK GYEREKNEK MEGKERÜLTEK.”
 • 81. deszkás 2010. november 20. 16:49
  „AGIP! Én megengedhetem mert tudom milyen a nevelőotthon és még azt nem is tettem hozzá hogy mikor már önállóvá váltunk (diplomát,szakmunkáslevelet szereztünk) AKKOR DE CSAK AKKOR SOK GYEREKNEK SOK GYEREKNEK MEGKERÜLTEK az addig sose látott szülei!!!! Hogy miért te valószinűleg tudod.Senki nem osztja az észt még neked se akiről feltételezem VOLT CSALÁDJA.”
 • 80. bambinaXX 2010. november 20. 15:16
  „Szegény asszony.. borzasztó lehet látni, hogy a fia nem képes felnevelni az unokáját.. akármiért is.
  Jó egészséget és kitartást hozzá!!!”
 • 79. andrisne 2010. november 20. 15:07
  „GYÖNYÖRŰ BABA!!!!!!ÉN IS HAZAHOZNÁM!!!”
 • 78. AgiP 2010. november 20. 14:44
  „Milyen jo, hogy ennyi okos es kedves ember van, akik biztosan csak nagyon okos es racionalis donteseket hoznak az eletukben es ez megadja nekik azt az Istenadta jogot, hogy itelkezzenek masok felett es kioktassanak mindenkit, ha nem ugy elik az eletuket, ahogy ok. Az empatias keszsege itt mindenkinek nagyon nagy! (Tisztelet a kivetelnek) Vannak elethelyzetek, amikben nehez donteni es fekete feher nincscsen csak szurke.
  Olyan jo olvasni ezt a rengetek magatol eltelt frocsogo okostojast, akik persze tudjak mit es hogyan kell csinalni es jol meg is aszondjak masoknak az internetes nevtelenseg vedelmeben!
  Szerintem, ha ennek a kisfiunak lesz mit ennie, szeretik majd, odafigyelnek az egeszsegere es stabilitast nyujtanak neki, akkor ebben a mai vilagban mindenki orulhet! Ennel mi a fontosabb???”
 • 77. amurvadász 2010. november 20. 14:28
  „nnnn”
 • 76. Meek! 2010. november 20. 13:06
  „Tiszta szégyen !!! Kedves Nagymama ha értelmi fogyatékos a menye és ráadásul munka nélküliek , nem kellet volna inkább fel világosítani aszt a lányt vagy a fiát!!!
  Ilyen szülők undorítóak. Remélem annyi esze csak volt hogy hónapok óta fel vegye a családi pótlékot rá is.
  Én nem adnám még a Nagyinak se, ő se egy jó példa.
  Inkább egy vad idegen embernek akitől példát vehet és tanulhat, lenne esélye egy normális élethez és kárpótolnák a kórházban töltött hónapokat.
  Jancsika sok boldogságot kívánok neked.Légy más ember mint a szüleid ,rokonaid.”
 • 75. őrgróf 2010. november 20. 10:35
  „valahonnan ismerős nekem ez az eljárás..."megcsinálom,"elhagyom, majd a rokon magához veszi és ő "neveli", természetesen jó pénzért. Hiba volt odaadni. Ha más "szülőkhöz" került volna, talán rendes emberré válna...így? követni fogja a példát...vajon hány tőgye van még ennek a száz sebből vérző államnak, amit az ingyenélők még fejhetnek?”
 • 74. utazó81 2010. november 20. 08:06
  „A tv ben hallottam a gyulai kórházban meg egy iker pár anyja lépett meg otthagyta a kicsiket és még van egy másik bébi is ugyan ebben a kórházban akit otthagyott az anyja?”
 • 73. SzMgabi 2010. november 20. 07:42
  „Csak az a probléma, hogy a hozzászólók többsége, vagy a szülőkre, vagy a gyámhivatalra fröcsög.
  Jól felb......tok magatokat, mint ahogy én is. De ezeknek a hozzászólásoknak sajnos. egyike sem ér el oda a tetves szülőkhöz, vagy akiket érint.Amiért megint csak szét vet az ideg.
  És ebből mi adódik?
  Hogy ha legközelebb is lesz egy ilyen kisgyermek, akit a szülei elhagytak,megint csak a gyámhivatal fog dönteni felette, és lehet, hogy rosszul.
  Nekem is az a véleményem, hogy ezt a kis angyalkát, egy olyan családba kellett volna adni, ahol egy szeretettel teli életet nyújtanak neki.Nem hiszem, hogy ez egy jó döntés volt. Már csak az előzményeket ismerve.A nagyszülők sem nincsenek a toppon..”
 • 72. VonaGabor 2010. november 20. 00:01
  „ott a helye.”
 • 71. h375317 2010. november 19. 22:23
  „Szegény Jancsika olyan riadtan néz ezeken a képeken! :(
  Egy tök idegen ölelgeti, aki elvileg a "nagyanyja", csak eddig jobb dolguk volt, mint az unoka nevelése.
  Amikor a nővérekkel fotózták legalább mosolygott!”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Coop Szuper Áruház nyílik Tiszaszigeten

Új áruházzal bővül Csongrád megye egyik legnagyobb foglalkoztatója, a Coop Szeged Zrt. Tovább olvasom