Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Sok még az üres hely a szakiskolákban: a munka és az ösztöndíj is befolyásol

Csongrád megye - Az iskolák a szakmatanulás fontosságát hangsúlyozzák, ennek ellenére nem teltek meg a megye most induló szakképző osztályai. Divatszakmák most nincsenek, viszont van olyan fiatal, aki tudatosan választ.
– Nem sikerült minden egyes tagozatunkat teljes mértékben feltölteni, rendkívüli felvételi eljárást hirdetünk – mondta Feketű Béla, a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola főigazgatója arra a kérdésre: szeretnek-e szakmát tanulni a fiatalok Csongrád megyében. – A könnyűipari szakmákra viszonylag kevés jelentkező volt, de például az építő- és faipar, ha nem is tömegesen, vonzza a fiatalokat. Talán az is közrejátszik a választásban, hogy Szegeden az elmúlt években megszűntek olyan gyárak, ahol el tudnának helyezkedni az iskola után. Divatszakmákról, kiugró érdeklődésről nem tudok beszámolni, igaz, ilyesmire nem is volna lehetőség, hiszen a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság korlátozza azoknak a szakképesítéseknek a beiskolázását, amelyekben túlképzés van a régióban.

A középiskolákban nincs olyan elérhető adatbázis, amelyen nyomon követhetnék, hogy egy volt diák később is a szakmában maradt-e. A tervek szerint azonban a jövőben egyedi azonosítót kapnak a gyerekek, ezzel az iskola befejezése után követni lehet a karrierjüket – hallottuk Feketű Bélától. A pályaválasztással kapcsolatban úgy tapasztalta: egyre inkább elterjed a köztudatban, hogy bizonyos szakmákban jobbak az elhelyezkedési esélyek. – A képzési bizottság által kijelölt hiányszakmákhoz kiemelt ösztöndíj társul. Ha még emellett egy vállalkozónál van gyakorlaton a diák, az már sok pénzt jelent havonta. Sok esetben a szülő is ilyen irányba tereli a gyermekét; átérzik az emberek, hogy egy jó szakma nagyon sokat ér – fogalmazott.

– Ha nem is a maximális létszámmal, de úgy tűnik, azokat az osztályokat, amelyeket beterveztünk, sikerül nyárra beindítani – közölte Kiss Attila, a Csongrádi Oktatási Központ igazgatója. – Divatszakma nincs, talán a Batsányiban és a Sághyban kissé vonzóbb az idegenforgalmi szak. Úgy tapasztaltam: a pályaválasztásnál nem az a legnagyobb motiváció egy fiatal számára, hogy később el tud-e helyezkedni a szakmában. Az iskola kínálata, hangulata, illetve a barátok visszajelzése a döntő. Az intézményünk kommunikációjában mindenesetre egyértelműen a szakmatanulás jelentőségét hangsúlyozzuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápéi komp: menni vagy nem menni?

Jaksa Sándor azt mondta, júliusban leáll a komp, ha nem kapnak 4 millió forint plusztámogatást. Tovább olvasom