Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Stop az epilepsziás rohamnak: gyógyszer helyett elektródok

Szeged - Minden ötödik epilepsziás betegnek segíthet Berényi Antal, az SZTE Élettani Intézete tanársegédjének a találmánya. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a koponyacsontra helyezett elektródokkal, és így az agy elektromos ingerlésével megállítható az epilepsziás rohamok azon 20-30 százaléka, amelyre nincs gyógyszer. A szegedi kutató szenzációs eredményéről a rangos amerikai tudományos folyóirat, a Science Magazin augusztus 10-i számában írt cikket.
Megállíthatóvá válhat az epilepsziás rohamnak az a típusa, amelyre eddig nem találtak gyógyszert. Csak Magyarországon 30 ezer páciensnek segíthet az új eljárás. Száz ember közül egy epilepsziában szenved – Magyarországon összesen 100-150 ezer páciens. Ám az epilepsziás betegek 20-30 százaléka gyógyszerekkel nem kezelhető.

– Állatkísérletekkel bizonyítottuk, hogy a koponyán kívülről érkező elektromos ingerek segítségével lehet módosítani azokat a folyamatokat, illetve azt az információfeldolgozást, amely az agyban zajlik. Például epilepsziás roham idején az agy normális működési struktúrája felborul. Ám ezt sikerült helyreállítanunk külső elektromos ingerekkel – összegzi a több mint kétéves munka eredményét Berényi Antal. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje ötletén alapuló eljáráshoz maga tervezte és készítette a gépeket, végezte az állatkísérletes műtéteket, adminisztrálta az eredményeket, értékelte az adatokat.

Berényi Antal ötletéből amerikai állatkísérlet-sorozat, most pedig Science-cikk lett. A humánpróba időszaka után az új módszer epilepsziás, depressziós betegeknek segíthet. Fotó: Karnok Csaba
Berényi Antal ötletéből amerikai állatkísérlet-sorozat, most pedig Science-cikk lett.
Fotó: Karnok Csaba

– Újítása a kísérletsorozatnak, hogy az elektródokat nem az agyba implantáljuk, mint ahogy például a Parkinson-kór kezelésében már évtizedek óta alkalmazzák, hanem a koponyacsont külső felszínére, a bőr alá. Tehát a koponyát nem kell felnyitni, ugyanakkor a sebészi beavatkozás teljesen nem mellőzhető – segít elképzelni az állatkísérleteken bevált módszer lényegét Berényi Antal. Az ifjú kutató hozzáteszi: további előnye az eljárásnak, hogy nem kell állandóan stimulálni az agyat, aminek működését folyamatosan figyeli a műszer, és csak akkor avatkozik be, ha az epilepsziás roham kezdetére utaló jeleket észlel. Sőt: az ingerek is finom, a roham intenzitásához illeszkedő időbeli mintázatot követnek. Így hát e műszer azokhoz a modern pacemakerekhez hasonlatos, amelyek folyamatosan figyelik a szív aktivitását, s ehhez igazítják működésüket.

– Nem az állatkísérletekhez használatos eszköz miniatürizálása jelent problémát, várhatóan – reagált a jövőre vonatkozó kérdésünkre Berényi Antal. A kutató elmondta, hogy annak a folyamatnak finomítása, hogy az agy elektromos stimulálása ne zavarja a detektálást, szeptembertől a szegedi laboratóriumi munka célja lehet. Hozzátette: az eljárás más jellegű epilepsziás pácienseknek, illetve egyéb betegségek – például a depresszió vagy más pszichiátriai kórképek – esetében is segíthet. Ezért is indokolt, hogy a most publikált állatkísérletes eredmények után mielőbb elkezdődjön a humánpróba.

Agykutatások
Az Agy-díjas Buzsáki György munkatársaként az Amerikai Egyesült Államokban kezdett foglalkozni agykutatással a szegedi kutató, Berényi Antal. Az uniós Marie Curie-ösztöndíjjal három éve dolgozik a Newark-i Rutgers Egyetemen, valamint a New York-i New York Egyetemen lévő Buzsáki-laboratóriumban. Ottani kínai, argentin kollégáival, illetve a munkát koordináló Buzsáki professzorral együtt publikált cikket a Science Magazin augusztus 10-én megjelent számában: http://www.sciencemag.org/content/337/6095/735.abstract

Olvasóink írták

 • 6. vrita90 2013. február 19. 22:44
  „Kedves látogatók!

  Mentőtiszt hallgatóként, a szakdolgozatom megírása kapcsán egy
  kutatást végzek, mely során az epilepsziás betegek életminőségét,
  annak változásait vizsgálom, illetve az életminőség javítását célzó
  javaslatokat szeretnék kidolgozni. Ebben a segítségüket szeretném
  kérni: a kérdőívem kitöltésével hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél
  szélesebb körben végezhessem el a kutatást, ezáltal minél bővebb képet
  kapjak az Önök életéről.

  A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dG1YTnZ6d0UwajZnYjR5d0N6YzhZcUE6MQ

  Üdvözlettel: Vámosi Rita”
 • 5. lajosbácsi 2012. augusztus 13. 02:42
  „Bolygóideg stimulátorral meg lehet állitani a makacs epilepszias rohamokat. Nyugaton évtizedek óta alkalmazzák kezelhetetlen epilepszia esetén, itthon csak a gyógyszert nyomják a betegbe, vagy egyszerüen szétbarmolják az agyát. Remélhetöleg ezzel a találmánnyal nem fog szarakodni a tb, és végre nem az lesz az elsödleges cél, hogy "hulljon a férgese", mint szerencsétlen rákos betegeknél. A legtöbb epilepszia gyógyszerröl megvonták a támogatást, csak hogy még több bört lehúzzanak a betegekröl, ki van zárva, hogy ha valami jó és müködik, azt elérhetövé tegye az állam az egyszerü embereknek.”
 • 4. tol 2012. augusztus 12. 23:04
  „persze, támogatni, ahogy az okos arcával ad elő a posztere mellett. Ilyenkor a Baumgartner-gyerek jut az eszembe...”
 • 3. tisztafejjel 2012. augusztus 12. 14:52
  „Minden elismerést megérdemel. Okos, szorgalmas fiatalember és a világ egyik legjobb műhelyében Buzsáki György mellett tanulja/tanulta a szakmát. Támogatni, nem csodálni kell és hátha nem kell a beteg élete végéig az anti(!)epileptikum.”
 • 2. tol 2012. augusztus 12. 12:33
  „imádom ezeket a naiv "csak-egy-lépés-a-világhír" cikkeket.”
 • 1. klj-54 2012. augusztus 11. 07:22
  „Ez szép és jó, de attól félek, hogy megint el fog veszni a részletek között maga az ember!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ELI: senki sem tudja, mit vizsgál a kormány

Botka László szerint az előkészítést egyedül a kormány hátráltatja, B. Nagy László kormánymegbízott tájékozódik az ügyben. Tovább olvasom