Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szálláshelyek a megyében

Csongrád megye - Elvben könnyű felmérni, hogy egy városban hány vendég alhat meg egy éjszaka. De csak elvben. Mert ez a szám ma igaz, holnap már nem: függ attól, nyitva van-e a kemping, és attól is, megnyílik-e egy új szálloda.
Szálláshelyek számolásához fogtam hozzá Csongrád megyében. Azt hittem, mi sem egyszerűbb: számtanból csak az összeadás műveletét kell ismernem hozzá. Aztán Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője lehűtött, és elmondta, a szakma, valamint a KSH – a hivatal minden év július 1-jén kéri az adatokat – a kereskedelmi férőhelyekre fókuszál: a szállodákra, panziókra, kempingekre. Azt nézik, egy bizonyos napon hány ágyon hány vendég aludt, és azok melyik országból érkeztek. Nem kereskedelminek különben a magánszállásokat, kiadó házakat, tanyákat nevezik.

A kempinget és a kollégiumot „kereskedelmi férőhelynek" nevezik ugyan, mégis úgy döntöttem, kiveszem őket a kalapból: egyrészt szezonális a nyitva tartásuk, meg azért is, mert egyik-másik sátorozó hely csak papíron létezik, a valóságban régóta nem üzemel.

A „steril" kereskedelmi ágyszám alapján a megyében Szeged áll az első helyen, 2041-gyel. Ez a szám akár 2597 is lehetne, ha nem csúszna a Forrás átadása (400 ágy), és nem zárt volna be újra a Royal (156 ággyal). Csak érdekességképpen: a megyeszékhelyen nyaranta a diákszállásokkal, faházakkal együtt 4557-en alhatnának egyszerre.

Most 71 vendéget fogadhatnak Szentesen, ha elkészül a Petőfi Szálló, 240 ággyal gyarapszik a kínálat. Fotó: Tésik Attila
Most 71 vendéget fogadhatnak Szentesen, ha elkészül a Petőfi Szálló, 240 ággyal gyarapszik a kínálat.
Fotó: Tésik Attila

Legjobb tudomásunk szerint nincs kereskedelminek mondható szálláslehetőség Mindszenten, Sándorfalván és a legfiatalabb városban, Csanádpalotán. Jól szerepel viszont Mórahalom és Kistelek: 67, illetve 54 az ágyszám. Kisteleken az egyetlen szálloda lendít a helyzeten, az Aqua Hotel. Mórahalmon pedig 2 panzió fogadja a vendégeket, és épül a Colosseum Szálló 148 férőhellyel – mondta el Teleki Ferencné, a Tourinform-iroda vezetője.

Győr, Debrecen, Szeged a sorrend

Szegeden a közel 170 ezres lélekszámra jut a cikkben figyelembe vett több mint 2000 kereskedelmi szálláshely. A 206 ezres Debrecenben 3600 a kereskedelmi ágyszám – akárhogy is nézzük, arányában több, mint nálunk. A 130 ezres Győrben 2800-an alhatnak egyszerre szállodában és panzióban. A Rába-parti város az abszolút győztes a versenyben.

De ha Mórahalmon a mostani teljes kapacitást is megszámolják magánszállással, tanyával együtt, akkor 682 a végeredmény. Ezt a fürdőjére építő település Tourinform-irodájában nagyon is számon tartják. Szegeden viszont – és általában a nagyobb városokban – csak az IBUSZ-nál, valamint a polgármesteri hivatalokban futnak össze a magánszálláshelyek adatai.

A közepes lélekszámú megyei városokban vegyes a kép: a lakosok számához képest Vásárhelyen kevésnek tűnik a 204 kereskedelmi szálláshely, ennél még Csongrád is jobban áll: 18 ezer emberre 139 ágy jut. Tegyük hozzá: Vásárhelyen is épül új szálloda, a Ginkgo-Sas, amely 180 ágyas lesz. A makói panziók 230, a szentesiek 71 vendéget fogadhatnak. Szentes Petőfi Szállója – ha egyszer elkészülne – plusz 240 ággyal gyarapíthatná a mostani kínálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohémek – utcai harcokban

Szeged - Pál Tamás újszerű rendezésében, Gyüdi Sándor vezényletével mindkét szereposztással sikert… Tovább olvasom