Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szalontüdőből, borjúlábból sosem elég

Kiskundorozsma, Szeged - Nem tudnak annyi szalontüdőt és rántott borjúlábat készíteni a Sziki Vigadóban, amennyi el ne fogyna - mondja a tulajdonos. A közismert vendéglátós, Szabó László felháborodottan hívta lapunk munkatársát, miután arról cikkeztünk, hogy ezek az ételek eltűntek az éttermek kínálatából.
Karácsony előtt írtunk arról, hogy bizonyos ételek – tőgypörkölt, vese-velő, borjúmirigy, szalontüdő, rántott borjúláb – szinte teljesen eltűntek az étlapokról. Azt írtuk, a szegedi vendéglátás egyik nagy öregje, Frank Sándor, mesterszakács szerint egyszerűen kimentek a divatból. Egy másik szakember, Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa úgy véli, a baj az, hogy azok a kisvendéglők is megszűntek, ahol ezeket kínálták.

Kulináris különlegességek terén nincs minden veszve. A bajai úti Útkaparó csárda egykori vezetője, a négy évtizede a vendéglátásban dolgozó Szabó László idén május óta a Sziksósfürdő Strand és kemping mellett lévő Sziki Vigadóba várja a vendégeket és a különlegességek kedvelőit. A közismert vendéglátós azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja, nála bizony mindig kapható rántott borjúláb és szalontüdő.
 
Kézben tartott kuriózumok. Szabó László egyik kezében rántott borjúláb, a másikban szalontüdő zsemlegombóccal. Fotó: Karnok Csaba
Kézben tartott kuriózumok. Szabó László egyik kezében rántott borjúláb, a másikban szalontüdő zsemlegombóccal. Fotó: Karnok Csaba

– Nálam megmaradtak a tradíciók és a tradicionális ételek. Egy nemzet kultúrájába a gasztronómia is beletartozik. Nem értek egyet azokkal a vonulatokkal, amelyek szeretik „újragondolni" az ételeket. Amikor 2003-ban elkezdtem vállalkozóként dolgozni, nem akartam másokat utánozni. Legyen akkora szakmai önbecsülésünk, hogy ki tudjunk találni valami újat – fogalmazott a vendéglátós.

Szabó László azt mondta, szalontüdőből és rántott borjúlábból nem tudnak annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. – Természetesen macerásabb ételek, de egy csülkös káposztás bableves is az, mivel külön kell elkészíteni a káposztát, a csülköt és a babot. Nagyobb a költség és a személyi ráfordítás is. Mire elkészül egy szalontüdő, addig száz adag rántott húst is meg lehet csinálni. Megjön a borjúláb, amit beszerezni is nehéz, meg kell tisztítani, borotválni, lángon pörzsölni. Addig főzzük, amíg a csont ki nem esik belőle. Panírozzuk, kirántjuk. Kuriózumnak számít a mai napig. Sok törzsvendég csak ezért jön el hozzánk – magyarázta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 781 orvos állt a szegedi kezdeményezés mögé

Új levelet írtak a miniszternek és mindenkit arra kérnek, árasszák el a minisztériumot ugyanazokkal a kérdésekkel. Tovább olvasom